Ädelfisk med Kantarellstuvning

Barnvänlig middag

Det har blivit mycket fisk sista dagarna. Särskilt nu efter all julmat, känns det bra att fylla på omega-3-förrådet.

Jag var barnvakt hos en god vän och skulle laga middag. Eftersom barnen älskar fisk och svamp, så hade hon tagit fram kantareller, några rödingar och en öring ur frysen.

Vi är lyckligt lottade här i Jämtland, som har tillgång till så mycket fin ädelfisk och mängder med svamp.

Jag hittade blomkål i kylen, men den var barnen lite skeptiska till först. De fick bryta små buketter och blanda med delade cocktailtomater. Då blev blomkål helt plötsligt en riktigt bra grönsak för barn.

Kokta morötter i slantar till, med en klick smör på. Om Du inte har ädelfisk i frysen, så går det bra med t.ex lax, sik eller abborre i stället.

Börja med stuvningen, den blir så mycket godare om den får puttra ett tag.

Stekt Fisk med Gräddstuvade Kantareller

4 Hela Fiskar à 200 gr

3 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Kantarellstuvning

3 dl förvällda Kantareller

En finhackad Rödlök

50 gr Smör

½ Ekologisk Veg Buljongtärning

½ tsk Vit Balsamvinäger

2 dl Grädde

2 dl Crème Fraiche

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smält smöret i en gryta. Lägg i svamp och lök när det blivit lätt brynt,  sänk värmen lite. Bryn  i några minuter, salta och peppra. Rör flera gånger under tiden, så inte svampen bränns.

Häll på vin och smula ner buljongtärningen. Rör sen ner grädde och crème fraiche. Koka upp, dra ner plattan på låg värme och låt puttra ca 30 min. Rör då och då.

Medan stuvningen kokar, så bryner Du fisken på båda sidor i smör, salta och peppra lätt. Lägg över i en ugnsform. Sätt ugnen på 175°. Koka morötter och gör i ordning  blomkålssalladen. Pressa lite citron och häll en skvätt god olivolja över.

När kantarellerna börjar bli klara så sätter Du in fisken i ugnen och steker färdigt i 10 minuter.

Häll av vattnet från morötterna, rör i en klick smör. Så, då var allt klart samtidigt. Njut av en god fiskrätt, som är mycket enklare att laga än många tror. Perfekt även som bjudrätt, om Du vill visa hur gott det är med lågkolhydratmat.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/07/adelfisk-med-kantarellstuvning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej!
    Jag hittade precis din blogg när jag surfade runt i hopp om något middagstips. Måste få säga att jag bara ÄLSKAR din blogg. Recepten låter så himla goda allihopa, och du skriver så bra så man hänger med hur man ska göra : )

    En fråga bara.. Har du något tips på någon speciell vinsort i dina såser?

    • Hej Ida och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att du ramlade in här, ännu roligare att du gillar min mat 😉
      Att skriva så alla ska kunna laga min mat, det är vad jag försöker göra hela tiden. Så att även den som tror sig inte kunna laga mat, ska lyckas med mina recept.

      När det kommer till din fråga, så är det där lite svårt. Jag är ingen större vinkännare, utan brukar använda ett vin jag tycker passar bra att dricka till maten, även i den. Att tänka på bara, är att inte köpa ett vin av sämre kvalitet, bara för att ha i såsen. Det blir fylligare och bättre smak av ett lite finare vin. Men de i mellanprisklass fungerar ofta riktigt bra, så det finns ingen anledning att hälla i av ett riktigt dyrt vin.
      Lycka till med lagandet 🙂

  2. Tack för att du la till The hungersite på din blogg!

    • Tyckte den passade in i ett sånt här sammanhang. Kan jag och mina läsare hjälpa till med en liten del för att få bukt på världshungern, så är mycket vunnet 🙂

  3. Hej
    Din mat är så vacker och verkar så god att det är rent syndigt! 🙂

    • Hej Lena. Tack för det. Synd är trevligt, åtminstone när det gäller mat 😉

  4. Din blogg är så fin och jag får mycket inspiration och det känns bra inför min ‘nystart’ den 17 jan.
    Önskar dej en fin, solig helg!
    Anna

    • Hej Anna. Roligt om jag kan vara med och hjälpa till på din väg. Här är varmt och skönt, hoppas du haft en fin helg i Sverige med, inte alltför kall… 🙂

  5. Där fick du mig, rakt av

    Det här blev vår middag idag. Fast på mitt vis förstås. 😉

    Tack!

    • Visst har vi det fint som har så mycket god fisk som bara simmar runt i sjöar och älvar. Säker på att din variant var minst lika god 🙂

      • Vi har det mycket fint du å ja…

        Kram!

  6. Ja tack! Ser supergott ut, lite blomkålsmos till skulle säkert passa bra eller fänkålspuré!
    God fortsättning.

    • Tack Kristin. Fänkålspuré låter riktigt gott, den idén lånar jag gärna 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: