Tips till Matklappar och Julbord

Godare Jul

Just idag passerar jag 100 000 besök sen starten. Tack alla Ni som hittat hit och kommit med glada tillrop. Det är härligt att kunna få sprida mina matkunskaper till så många, på det här roliga sättet.

Eftersom jag kommit upp i över 250 recept, sen jag startade min blogg 11 juni, så finns det ju en hel del som kan passa till jul.

Därför bjuder jag idag på en del favoriter i repris. Inläggningar, såser, sallader, sånt som kompletterar det mesta av julmaten.

Eller varför inte ge bort en matklapp i år? Det är väldigt uppskattat att få en hemlagad delikatess. De här inläggningarna och såserna är enkla att göra som en sistaminuten-julklapp.

Marinerade ugnstorkade Cocktailtomater

2 askar Cocktailtomater

Flingsalt

Torkad Timjan

Kallpressad Olivolja eller Rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform. Strö lite flingsalt och torkad timjan över. Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja. Lägg ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Marinerade Champignoner

6 st Kastanjechampignoner

1 dl Kallpressad Olivolja

2 tsk Vit Balsamvinäger

1 msk Färsk Dragon

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär sex stycken Kastanjechampignoner i jämna skivor. Spar ändbitarna till nån annan rätt. Förväll i lite saltat vatten under lock ett par minuter.

Blanda under tiden ihop marinaden. Rör ihop ingredienserna i en bunke. Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Lägg över svampen i en burk och häll marinad över, så det täcker. Gör det inte det, så häll på lite mer olivolja. Låt stå några dagar i rumstemperatur för bästa smak.

Paprikasås

1 Röd Paprika

1 Vitlöksklyfta

½ gul Lök

1 dl Olivolja

1 tsk Kummin

½ dl Chilisås

Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka paprika, lök och vitlök. Stek mjuka i olivoljan på svag värme i en halvtimme. Krydda med salt, peppar och nystött brödkummin.  Mixa till en slät sås. Blanda med 1 dl Majonnäs eller Crème Fraiche eller servera som den är.

Citronsås

2 dl Crème Fraiche

2 dl Ekologisk Majonnäs

Skal och saft av en Ekologisk Citron

1 tsk Mörk Honung

Chiliflingor

Havssalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Blanda ner majonnäs och kryddor. Rör ut honungen i citronsaften och blanda ner i såsen. Jag hade i lite hackade örter också, men den är nästan godare utan. Låt stå i kylen och dra några timmar.

Originalet lärde jag mig av Karin Chädström, legendarisk Kallskänka från Stockholm.

Rullströmming med Chiligrädde

20 små Strömmingsfiléer

3 dl Grädde

½ dl riven Pepparrot

2 msk Heinz Chilisås

½ tsk Worcestersauce

10 Cocktailtomater

1 dl riven Gräddost

Havssalt och nymald Vitpeppar

Klipp bort ryggfenan från strömmingen.  Krydda båda sidor. Lägg dem med  skinnsidan upp och rulla ihop. Placera ut i en smord form med klyftade cocktailtomater runtom.

Vispa grädden och blanda med chilisås, worcester och pepparrot. Bred grädden över strömmingen.  Strö över osten och gratinera i 225° ca 15min.

Den här strömmingen blir god både varm eller kall på julbordet. Ta fram den ur kylen nån timme innan, så kommer smakerna mer till sin rätt.

Min Gubbröra

En burk Abba’s Bohusmatjes

Två kokta Ekologiska Ägg

2 dl Keso

2 msk Majonnäs

2 msk Creme Fraiche

En halv hackad Gul Paprika

Rejält med finhackad Dill, Gräslök och Persilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär sillen i små bitar, hacka äggen och paprikan i samma storlek. Rör ihop majonnäs, CF, keso och örter. Rör försiktigt ner sill, paprika och ägghack. Krydda.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/19/tips-till-matklappar-och-julbord/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Allt ser jättegott ut, i sommar när tomaterna är som bäst ska jag komma ihåg att göra din tomatinläggning.

    • Tack, roligt att du gillar mina matklappstips 🙂
      Du har helt rätt, den blir bäst på sommaren. Men cocktailtomaterna får en fin smak som inlagda, även nu. Torkningen framhäver smaken ordentligt.

  2. Som Annika D säger ”Vi äter gott” !
    Men en liten fråga. Du skriver ibland ekologisk
    majonnäs och ibland bara majonnäs.
    Vad är det ena och vad är det andra ?

    MvH/Einar

    PS. Som Du vet är majonnäs en av mina favoriter DS.

    • Hej Einar. Skillnaden är helt enkelt att jag inte gjort egen majonnäs på länge 🙂 När jag köper, så blir det Kavli’s Ekologiska. Så därför kan det stå lite olika. I Turkiet köpte jag Naturamaks organic majonnäs.
      Men använd den du tycker är bäst, säkert hemgjord ;)Jag har fortfarande inte provat göra den med stavmixer, men det blir nog framöver. Och inte på kallpressad rapsolja den här gången. Du hade rätt, den blev lite för stark i smaken. Ha en riktigt GOD Jul.

  3. Oj, här var det mycken godsaker på en gång, härligt!

    Jag skall nog också hitta på något med strömming under mellandagarna. Vi äter alldeles för lite fisk egentligen, men här hos oss är det svårt att hitta någon god fisk.
    Jag saknar min barndoms lättsaltade koktorsk (ja, den färska är inte heller fyskam..) och stekta sej med lök och grädde.. Det är hur länge sedan som helst som jag såg en hel färsk torsk..

    Ha en riktigt trevlig julig helg!

    • Tänkte att det skulle passa bra med lite samlade så här i slutspurten inför julen 🙂
      Den lättsaltade torsken du skriver om, stötte jag på hos en engelsk torghandlare på Cypern i vintras. Hoppas han har kvar den i januari då ska jag testa ditt tips. Den var jättegod 🙂 Ha en fin Jul du med. Återkommer med rapport om rådjuret, tack så mycket för ditt råd.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.