Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Snacks i Juletid

Den här krämiga såsen med hjortron, passar bra till rökt eller gravat kött. Den är också god till varmrökt fisk.

Crèmen blir ett fräscht tillbehör på julbordet, den syrliga sötman harmonierar fint med julmat. Här serverade  jag den som ett litet kvällssnacks till en kopp thé, när en god vän kom på besök. Till basturökt Fårlår från Ytteråns Chark.

Receptet kom till, när jag skulle ha en god sås med Jämtländska smaker, till gravad älgfilé. Det var under den tid som jag  var Köksmästare på Verkö Slott, ett fint utflyktsmål på en ö i Storsjön.

Slottet är egentligen en slottsliknande  byggnad, som uppfördes av Överstelöjtnant Sigfrid Behm i början på 1900-talet. Huset renoverades och blev till hotell och restaurang i mitten på 90-talet.

Jag fick vara med och bygga upp restaurangen direkt från grunden. En härlig utmaning, där jag hade fria händer att skapa menyn med gammaldags mat, helt efter eget huvud.

Hjortroncrème

2 dl Crème Fraiche

1½ dl Hjortron

1 tsk Honung

Några droppar Worcestersauce

Lite Havssalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Smaksätt med honung, salt och Worcester. Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om Du vill ha mer sötma eller sälta. Låt stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/18/basturokt-farlar-med-hjortroncreme/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

 1. Ser att ni gillar hjortronsylt. Vill ni köpa hjortronsylt som smakar som hemlagad, så är ni välkomna att beställa på.

  http://www.larssens.se

  Vänligen
  Fredrik

 2. […] Fårlår med Hjortroncrème […]

 3. […] har jag bara provat hjortronsås med hela bär, men den här gången tog jag mig tid att mixa och passera hjortronen. Med en ännu intensivare […]

 4. […] Basturökt Fårlår med Hjortroncrème […]

 5. Mannen i huset undrade igår kväll om vi inte skulle kunna ha böckling på julbordet i år. Hjortroncrème och böckling kan det passa månntro? Hjortronen innebär inget aber men jag vet inte var jag ska få tag på böckling någonstans.

  • Det kan nog gå fint. Både böckling och kippers fanns hos Vickans fisk på Domus i Östersund, såg jag förra veckan.

 6. Jag brukar titta in här då och då, det är härligt att få lite inspiration när ens egen tryter. Men en sak som jag har undrat den senaste tiden är -varför- du använder din älskade Worcestersås i princip i ALLT du lagar?

  • Hej Helena och välkommen hit. Kul att du brukar titta in 😉
   Worcestersaucen använder jag för att den är en otroligt kraftig smakbärare. Bara några droppar lyfter smaken på så många rätter. Testa att prova till den här röran, först utan och sen med, så förstår du skillnaden. Den är nästan lika viktig som havssalt och nymald vitpeppar i mitt kök 🙂
   Använder aldrig glutamat längre och soya bara nån enstaka gång.

   Här får du se vilka kryddor som ingår i såsen, från Lea and Perrins hemsida:

   The main ingredients involved in the making of our famous Lea & Perrins Worcestershire sauce (as listed on the bottle) are:

   Malt Vinegar, Spirit Vinegar, Molasses, Sugar, Salt, Anchovies, Tamarinds, Shallots or Onions, Garlic, Spices and Flavouring.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: