Smörstekt Lax med Ostsås och Blomkål

Mycket Julmat blir det i December

Kanske är det lite dumt att äta för mycket av allt gott som hör julen till i förväg. Det var vad som hände när jag jobbade. Halva november och nästan hela december stod jag med julmat runt om mig varje dag. Så när julafton kom var det inte så gott med sill, gravlax och skinka.

En annan sak som hände nästan varje jul, var att jag somnade mitt i Kalle Anka. Det hade blivit lite för mycket jobb, så när jag äntligen slappnade av, ja då slocknade jag.

Nu när jag inte jobbar längre, så tycker jag det är kul med julförberedelser. Men jag tar det på en ganska enkel nivå, jag gör bara de saker jag tycker är bäst på julbordet.

Vi är en stor familj som träffas och alla gör olika saker och tar med. Vi har försökt dra ner på antalet rätter, för det blir lätt för mycket mat. Då blir det inte så mycket jobb på var och en.

Så för att det inte ska bli julmat varje dag, blir det här en helt vanlig laxrätt, som dessutom går fort och lätt att göra.

Ta en bit färsk lax och skär en skiva rakt över. Skär sen ett snitt längs mitten, men inte ner genom skinnet. Vik sen ut laxen som en fjäril.

Laxfjäril med Ostsås

1 skiva Lax ca 150 gram

1 dl CF

2 msk Grädde

50 gr riven Prästost

1 tsk hackad Dragon

1 msk hackad Persilja

½tsk vit Balsamvinäger

2 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Koka upp crème fraiche och grädde i en kastrull. Salta och peppra och låt puttra en liten stund tills den tjocknat. Smaksätt med örter och vinäger. Dra från värmen och rör ner osten.

Bryn smöret och stek laxen en minut på var sida, salta och peppra. Dra stekpannan från värmen och låt laxen ligga kvar en minut så får den steka färdigt på eftervärmen. Servera med kokt Blomkål och lite fint tärnad röd Paprika.

En lättlagad fiskrätt som tar mindre än en kvart att få färdig. Då blev det tid över att gå ut i skogen med kameran igen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/16/smorstekt-lax-med-ostsas-och-blomkal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 kommentarerLämna en kommentar

  1. Underbart vackra bilder – laxen ser helt perfekt ut 🙂

    • Det är så kul att ta med kameran ut, när vi fått sån vacker vinter 🙂

  2. Hei!

    Superflott blogg du har! Å få inspirasjon og oppskrifter på GOD mat er viktig for å greie å holde seg til lavkarbo/lavGi kosthold i lengden.
    Hadde to laksefiletbiter i kjøleskapet i dag men rakk å lage laksekabaret av dem (fra Anna Bergenströms ”God mat” – min yndlingskokebokforfatter) før jeg kikket inn på din blogg. Neste gang skal jeg prøve din ”Laksefjäril”. Men gul blomkål har jeg aldri sett her i Norge, smaker den annerledes enn vanlig blomkål?

    • Hej Tomaili och Välkommen till mitt kök. Tack för ditt fina beröm 🙂
      Vad kul att du hittat hit från Norge. Visst finns det mycket gott inom lågkolhydratmaten, men jag kan förstå att det kan var svårt att hitta på bra mat, när man har fullt upp med jobb. Jag kan ju fundera och experimentera så ofta jag vill, eftersom jag inte jobbar längre. Det känns så bra att kunna dela med mig av kunskaper och idéer.
      Jag gillar också Bergenströms kokböcker, de är så läckra 🙂
      Gul blomkål smakar som vanlig vit, tyckte jag. Sen finns den fina Romanesco som är grön med spetsiga buketter. Det är en blandning av blomkål och broccoli. Den är väldigt god, lite sötare och fylligare i smaken.
      Ha de gott 🙂

      • Ja, jeg snubla over bloggen din under surfing etter lavkarbo-oppskrifter (mulig det ligger en lenke på lavkarbo.no – husker ikke mer), fant ut at denne må jeg bokmerke og har stadig vendt tilbake til den etterpå for inspirasjon. Fint at du deler dine eksperimenter og funderdinger, og ikke minst de fine bildene du tar:-)

        Ønsker deg og dine en riktig god jul!

      • Vad glad jag blir av att läsa dina rader 🙂 Jo, jag har fått en länk från lavkarbo.no Nu har jag läsare i hela Norden, Usa och Australien. Vilket bra sätt att kunna få ut ett budskap om bra mat, som kan hjälpa många.
        Tack för Julhälsning, jag önskar dig detsamma.

  3. Förlåt… din MAT ska det ju vara…

  4. Mmmm… Din man är så inspirerande! Den gula blomkålen ser så trevlig ut, men jag har aldrig hittat den i affären.

    • Hi-hi. Ja det blev ju rätt kul det där 😉 Roligt att du tycker det. Alltså att maten är inspirerande. Jag tycker förstås att min man är det också 🙂
      Den gula blomkålen köpte jag faktiskt på Ås Trädgård i höstas, en ekologisk odling här utanför Östersund. Sen förväller jag dem och förvarar i påse i frysen. Fungerar riktigt bra.
      Men de borde kunna ta hem sån till butikerna också. Fråga efter den. Det är bra om man frågar efter saker i sin butik, för ofta kan de ta hem det man vill ha.

  5. Tycker det låter klokt att dra ner på rätterna. Man får ju ändå i sig för mycket alltid 🙂
    Jättefina vinterbilder. Det är ju suveränt när man kan göra något snabbt och hinna med annat oxå 🙂 Tummen upp för lax med ostsås.

    • Tack Yasemin. Särskilt nu i jultid, är de flesta ganska stressade. Många glömmer nog hur enkelt det är att laga fisk. Därför tänkte jag det kunde vara bra med en påminnelse 🙂

  6. Åh vad juligt och fint det ser ut där ute i skogen! 🙂 Här i Köpenhamn snöar det också nu men vet inte om det lägger sig! Laxen ser verkligen god ut!

    • Hej Anna. Då ska du få se på riktig vinter i morgon. Har varit ute och pulsat i 25-30 cm snö idag. Det blev fina, vita bilder.
      Hoppas ni får en vit jul i Danmark också 🙂

  7. Ja, så gör vi också i min släkt, alla bidrar med lite av maten så inte värden behöver stå med allt.
    Lax är en stor favorit hos mig, älskar lax i alla dess former.

    • Visst är det kul när man kan göra så. Det blir ju så gott också, när man får provsmaka varandras favoriter 🙂

  8. Vilka vackra vinterbilder. Laxfjärilar är toppen! Lax överhuvudtaget förresten. GOTTTT!
    Tycker fröken Dill

    • Tack Fröken Dill 😉 Lax är en mycket användbar fisk. En stor favorit i mitt kök.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: