Glöggdoftande Fläskgryta med Blomkålsmos

Glöggmarinerad Julgris

Glögg behöver inte bara drickas varm, den är även en perfekt marinad till kött. Mustiga smaker som passar bra till färskt fläskkött. Jag hade skivat sidfläsk som fick ligga i marinad i 2 dygn.

Det skulle fungera fint med tjocka revbensspjäll också, men jag tager vad jag haver i kylen. Purjolök och ett lent blomkålsmos med färsk timjan, blev fina tillbehör.

Jag gjorde i ordning grytan och förberedde moset, sen blev det en långpromenad i skogen.  Det doftade gott av glögg i hela lägenheten när jag kom hem och då var det bara att värma lunchen.

Jag gör ofta så, förbereder så mycket som möjligt på morgonen när jag är som piggast. Det hjälper mycket om jag sen fram på dagen får en tröttperiod.

Som vanligt så hamnar jag i den obligatoriska formsvackan nån vecka efter att jag kommit hem från en resa. Men i år är jag bättre än på länge, det tackar jag min dagliga träning och LCHF för.

Glöggmarinerat Sidfläsk med Blomkålsmos

4 skivor färskt Sidfläsk

1 dl Glögg, jag tog Dufvenkrooks Prestige

5 cm Purjolök

2 msk Smör

1 tsk Ekologiskt Buljongpulver

1 dl Grädde

1 msk Glöggmarinad

½ tsk Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

3 dl Blomkålsbuketter, jag hade både gul och vit

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 msk Smör

2 msk Grädde

Skär bort svålkanten från fläsket. Lägg i en form och häll över glöggen. Låt stå i kylen 2 dygn, vänd bitarna nån gång under tiden, så de marineras runt om.

Ta upp skivorna och skär i cmtunna strimlor. Strimla purjon i samma storlek. Koka blomkålen mjuk. Bryn smöret och fräs fläsk och purjo, krydda. Låt fräsa en stund så köttet får färg runt om. Häll på glögg, buljong och Worcester, låt koka in. Häll så på grädden och låt grytan puttra några minuter tills den tjocknat.

Pressa blomkålen ner i en kastrull, värm med grädde, smör och timjan. Krydda med salt och peppar. Lägg upp moset på en tallrik och gör en rundel med en slev. Fyll rundeln med grytan och garnera med Cocktailtomat, finstrimlad Purjo och några kvistar Timjan.

Solen kommer inte högt i December. Lägg märke till snön som fattas...

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/14/gloggdoftande-flaskgryta-med-blomkalsmos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Glögg har jag aldrig testat i maten, men kan tänka mig att grytan var ljuvligt god.

    • Det blev en väldigt fin smak på den. Testa i mellandagarna, när du tröttnat på att dricka glöggen 😉

  2. Va mycket goda julinspirerade recept!:)
    Ja, det blir ju så. Jag har varit så stressad de senaste veckorna att jag slarvat med matlagningen. Strikt LCHF får det bli igen efter nyår 🙂
    Kram

    • Tack Milla. Hoppas det lugnar sig lite, så du får tid över till bra mat igen. Det är ju det som gör att vi ska orka med, rätt bränsle i kroppen. Men när det är jul, då får man fylla på med lite extra godsaker 😉

  3. mmmm, vad gott! Jag tänkte ha en köttgryta till helgen.. kanske får bli denna 🙂 kolla förresten på bloggen 🙂 en liten överraskning

    • Hej Sanna. Du får prova den här, god och annorlunda. Nu skyndar jag mig över till dig 😉

  4. Kan riktigt känna doften från grytan! Låter jättegott.

    • Visst luktar det gott 😉 Stoppa ner lite strimlat kött och testa senare i veckan. Nötkött eller vilt skulle fungera lika bra, kan jag tro.


Lämna ett svar till Milla Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: