Smörstekt Fjällröding med Gräddstuvad Grönkål

Delikatesser från Jämtland

Så här års finns det mycket lokal mat att frossa i här i Jämtland. Det har fyllts på i frysen från jakt, fiske, bärplockning och grönsaksodling. Jag har inte handlat så mycket mat sen jag kom hem, eftersom jag har en välfylld frys. Ja, förutom allt gott från Jamtli’s Julmarknad då.

Det blev inte att jag köpte nån fisk där i år. Hade tänkt göra det, men kassarna blev fyllda av andra godsaker och till slut kunde jag inte bära mer.

Men jag har ju fiskare i La Famiglia, som förser mig varje höst. Ekologiskt odlad grönkål fanns också i frysen, som jag köpte på Ås Trädgård i höstas.

En annan Jämtländsk specialitet är att ha messmör i gräddsås till fisk, så det fick bli smaksättning till grönkålsstuvningen. Kittelberget hade en god ko-mese i år, annars är det ju mest getmese som gäller. Den milda smaken passade fint till grönkålen.

Röding och Gräddstuvad Grönkål med Mese

1 Fjällröding

4 blad Grönkål

2 dl Vatten

1 tsk Ekologiskt Buljongpulver

1+1 msk Smör

1 tsk Messmör

1 dl Grädde

Havssalt

Skär bort den grova delen av stocken på grönkålen, skär resten i bitar. Koka i buljongen i 20 min, häll av och spara spadet till en grönsakssoppa. Fräs 1 msk smör med den förvällda kålen nån minut, tillsätt messmör och grädde. Låt puttra till en tjock stuvning ca 15 minuter. Smaka av om det behövs salt.

Bryn resten av smöret i en het stekpanna, salta rödingen ut och invändigt och lägg i. Bryn ca 2 minuter på hög värme, vänd fisken och dra stekpannan från plattan. Låt steka färdigt på eftervärmen i ett par minuter, beroende på hur tjock fisken är.

Servera den stekta rödingen på en bädd av grönkål. Mer behövs inte, de här smakerna vill inte ha nån konkurrens.

En liten julaktig dessert blev gott efteråt. Jag tog Kittelbergets Yoghurt och varvade med Grädde, Kanel och rårörda Lingon. En perfekt avslutning på en Jämtländsk middag i all enkelhet.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/08/smorstekt-fjallroding-med-graddstuvad-gronkal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ja, tack! Jag tar gärna lite röding med grönkål, mer än gärna 🙂

    • Hej Kristin och Välkommen in i mitt Julkök. Hoppas du får tag på en röding, så är det bara att fixa till 🙂

  2. Oj oj oj, så gott alltså!! Fjällröding och gräddstuvad grönkål… Jag älskar allt gräddstuvat! 😉 Nu har jag suttit länge och väl och bläddrat bland fantastiska recept & tillika bilder! Du är en riktigt matgourmet som verkligen får smaklökarna att gå igång! Härlig Birgitta! 🙂 Tack också för alla dina trevliga avstamp inne hos mig! Trevlig kväll! Kram från Öland…

    • Tack Linda. Vad glad och stolt jag blir över ditt fina beröm 🙂
      Det är såna ord som gör det ännu roligare att hålla på med bloggen.
      Din blogg är alltid trevlig att titta in på, det fortsätter jag med. Här kommer en Kram tillbaka från ett tämligen snöfritt Jämtland.

  3. Jag har varit ”duktig” på att äta GI-mat i nästan 2 år men tyvär har jag kommit av mej det senaste halvåret. När jag läser din blogg blir jag så inspirerad att börja igen och jag ser att du har så många inspirerande recept. Jag har ju mått så bra av den maten så jag fattar inte att jag har släppt det. Nej det ska nog bli annat efter helgerna…

    • Tack Kerstin. Roligt att höra att du gillar mina recept. För mig har det blivit så naturligt att äta så här. Vet att jag mår sämre om jag börjar med spannmål och för mycket snabba kolhydrater igen, så det är ett lätt val.
      Lycka till du med. Det går säkert fint, när det finns så mycket gott att äta utan en massa kolhydrater 🙂

  4. Mums!

    Röding är så gott, speciellt nyfångad nedanför huset…

    • Vilken lycka, att ha fjällsjön in på knuten 🙂

  5. Å jag älskar riktig getmesost, men har inte hittat någonstans här i Halmstad där det säljs. Möjligen har jag varit i fel butiker.
    I Helsingborg däremot kunde jag köpa äkta vara i en Ica-butik mitt i stan. OJ! Alltså icabutiken hette OJ.
    Har dock ingen aning om ifall de fortfarande säljer den.

    • Den är verkligen god. Även den här ko-mesen var god, men jag föredrar getens. Den har en så distinkt smak.
      Be din handlare att ta hem Getmese, det borde gå 🙂

      • Nja. Jag betvivlar starkt att Lidl och Willys och de andra lågprisbutikerna skulle göra det.
        Möjligen i så fall COOP!

      • Hej Ninna. Nej, lågpriskedjorna gör det nog inte, de har ju inte såna varor.
        Men jag tänkte en Ica-handlare eller liknande. Här kring Östersund är de väldigt duktiga på att lyssna på kundernas önskemål. Testa med Coop, du 🙂

  6. Här hemma är vi också så bortskämda med fjällfisk att vi kan äta det som vardagsmat. Numera är jag nästan mer förtjust i abborre som var vardagsmat där jag växte upp.

    • Abborre är en riktig favorit hos mig med. Jag och min syster var ut och pimplade i våras och fick några stycken. Och tänk att sitta och meta på sommaren..

  7. Härligt! Jag är från Hjo och uppvuxen med röding från Vättern. Det är nog den finaste fisk jag vet!

    • Ja, visst är det nåt speciellt med röding. Den tom ser god ut i sin härliga färg 🙂


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: