Julgröt på krossat Bovete

Julfrukost

Tomtegröt är sen länge en stor favorit hos mig i december. I år ville jag testa att göra en variant med lite mindre kolhydrater, så då blev det med krossat bovete i stället för grötris. Jag kokade en lite större sats, så jag har att värma av framöver.

Bovete är inte en mjölsort, utan en ört som växer i östra Asien. Den är helt utan gluten trots namnet, vilket gör att den passar bra till bröd, om man är känslig mot gluten.

Jag har märkt att jag mår mycket bättre om jag inte äter mjöl och bröd, så det här ”mjölet” passar mig utmärkt.

Krossat bovete har som ris en del tuggmotstånd och tillsammans med sesamfrön blev det en god gröt, med tydlig julkänsla.

Bovetegröt med julsmak

2 dl krossat Bovete

2 dl kokande Vatten

3 dl Gammaldags Mjölk

1 dl Grädde

2 msk Smör

2 msk Sesamfrön

ca 1 tsk Salt

1 tsk Björksocker

1 Kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter. Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången  och koka upp under omrörning. Tillsätt smör, salt, socker och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel. Jag tar ingen extra mjölk på gröten, gillar den bättre varm och god.

Jag är barnsligt förtjust i gröt, men även i Nallar. Så här får Du njuta av ett par av Ing-Marie Skoglunds julfina, tovade ullnallar  från Jamtli’s Julmarknad. Det blev ingen som fick komma med hem tyvärr, jag har så många som bor hos mig redan.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/07/julgrot-pa-krossat-bovete/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag har en annan ‘julgröt’, med 2 dl vispad grädde, 1 dl keso, 1 msk kokosflingor, det är gott:)

    • Hej Monica. Det lät också gott, nästan som ris à la Malta 🙂

  2. Det ser himmelskt gott ut, det där. Synd jag blir så dålig av mjölk.
    Men bovete har inte mer kolhydrater än säd, men är betydligt nyttigare. Så varför inte sådan här gröt lika väl som en skiva knäckebröd! Eller att falla för glögg och pepparkakor!

    • Hej Ninna 🙂 Så sant som det är sagt. Jag tycker också att man ska tänka lite mer på kvaliteten på det man äter.
      Att en gröt med stort näringsinnehåll, är något man kan njuta av nån gång ibland. Istället för ett knäckebröd med ungefär samma kolhydratinnehåll, men med betydligt mindre fett och protein.

      • Man behöver ju inte vräka i sig en jätteportion heller. Kanske ett ägg till och så en skvätt grädde i kaffet

      • Och till det en skiva varmrökt sidfläsk eller två. Då är frukosten riktigt bra, näringsmässigt 🙂

      • Och lunchen kan t.ex bli en ”Parisare” men utan brödet; eller en god köttgryta med vitkål och gräddfil i på ungerskt maner. Egentligen med surkål, förstås.
        I Helsingborg finns en restaurang som heter ”Gyllene Prag”. Underbar mat, och man slipper såser som är redda med vetemjöl.

      • Bra mattips 🙂
        Gyllene Prag hade ett restaurangtält under Storsjöyran i somras. Där kunde man få riktigt bra lågkolhydratmat 🙂

  3. Hej Birgitta. Den här gröten måste jag prova. kommer verkligen att sakna julgröten på julaftonsmorgon annars.
    Välkommen hem förresten =)
    Kram Linda

    • Tack Linda. Ja det är ett alternativ till risgrynsgröten om man vill dra ner lite på kolhydraterna. Sen innehåller ju bovete mycket protein, 11% och 2% fett utöver de 65% kolhydraterna, så det är ju en betydligt nyttigare gröt ur alla aspekter 🙂

  4. Å vilka söta nallar!

    Läste att bovete har ca 65% kolhydrater?

    • Hej Monica. Ja, visst är de fina.
      Jul är det bara en gång per år, och då tror jag de flesta kan njuta av lite julgröt, trots den höga kolhydrathalten i bovetet.
      Tillsammans med smöret, sesamfröna och grädden, blir inte ökningen av blodsockret lika snabb, som om den skulle kokas på vatten eller bara mjölk. Kanelen gör också att blodsockret inte höjs så snabbt.
      Jag tänker som så, att istället för att unna mig en chokladbit, äta en skiva Finn Crisp eller annat med hög kolhydrathalt, så tar jag hellre en rätt med lite högre halt av kolhydrater ibland.
      Men det är en avvägningssak. Man måste själv avgöra var ens gräns går.
      Hoppas du vågar prova en liten skål nu till jul. Det blev himla gott 😉

  5. Om man blir påmind så kan man plötsligt bli supersugen på nåt som inte längre ingår i ens kost”cirkel”.

    Jag äter ju ingen gröt alls längre som LCHF:are, men nu när jag såg din bild så kommer jag ihåg hur himla gott det är (var).
    Mmmmmm!

    (får trösta med med en mandel) 🙂

    Ha det gott!

    • I min variant av LCHF så får det plats med sån här gröt nån gång ibland. Men det är ju olika hur strikt man vill vara. Har du testat att koka en gröt på mandelmjöl, kanske med sesamfrön i? Det borde funka bra 🙂

  6. 1991 tillbringade min man och jag en vecka i dåvarande Leningrad. Det var den tid då Sovjetunionen upplöstes officiellt. Bovetegröt var en stående frukosträtt på hotellet där vi bodde. Tur var det för i övrigt var det dåligt med mat att äta.

    • Det är en rejält mättande gröt. Stor skillnad mot en vanlig på ris. Fast det kan ju bero på grädden oh smöret också 😉
      Det kommer att bli mer experimenterande med bovete framöver.

  7. Vilka underbart söta nallar!

    • Hej Karin. Välkommen in i mitt Julkök. Visst är de fina. Det var svårt att inte ta med en hem. Men jag har en tovad ko och en tomte sen förut 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: