Morgonkaffe i Decembermörkret

Mitt morgonfika

God morgon. Nu börjar jag komma i ordning här hemma. Det tar alltid några dar att återhämta sig från en förflyttning på över 400 mil, mellan sommar och vinterklimat. Resan tog 25 timmar, så jag var rätt mör första dagen hemma.

Vi flög med ett för oss nytt bolag, Air Baltic, från Istanbul via Riga till Stockholm. En angenäm bekantskap. Nya, bekväma plan, trevlig personal och en välsorterad meny. Hade jag inte haft mat med mig, så fanns både fisk och kött att välja mellan. Mycket fräscht presenterat i en snygg broschyr. En klar klasskillnad mot SAS och deras mackor och muffins.

Nu är det bara Frostrosor och Snöstjärnor på min balkong

Julmarknad på Jamtli

Nu är det härligt att vara hemma ett tag och träffa La Famiglia och alla vänner. Idag blir det en tur till Jamtli’s Julmarknad

En av Sveriges största julmarknader, en tradition sen 23 år. Jag brukar alltid köpa mycket gott av våra duktiga, lokala mathantverkare. Mer om den kommer i ett senare inlägg.

Tog en tur till Ica Maxi igår för att ladda upp förråden. Blev tyvärr besviken den här gången, då Fiskdisken var stängd ända fram till nyår. Fick svaret att det säljs så lite fisk innan jul. Jag hade då tänkt äta fisk även i december, så det får bli matinköp på affärer som har färsk fisk hädanefter.

Men min favorit till morgonkaffet fick jag tag på, Bruksvallarnas Rökta Fjällsida

En kanna Mollbergs Blandning, Gudbrandsdalsost och några skivor fläsk är det godaste jag vet på morgonen. Kommer att fortsätta utan bröd i december, för att se om jag mår bättre i leder och muskler även när jag är hemma i kylan.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/05/morgonkaffe-i-decembermorkret/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] en kanna kaffe och njuter av Varmrökt Sidfläsk och Norsk Geitost, medan vi tittar ut över rådimman som ligger över älv och […]

  2. Välkommen hem 🙂
    Vad gott med Gudbrandsdalsost, jag älskar den.

    • Tack Emma. Visst är den underbar 🙂 Finns de som tycker att det är för mycket kolhydrater i den. Men jag avvarar gärna annat istället, mesosten vill jag alltid ha på morgonen. Eller bara en bit istället för mörk choklad. Nyttigare och godare.

  3. Det där skall jag prova så snart jag får rimmat mig lite fläsk, det såg spännande ut!

    Gudbransdalsosten är suverän att smaksätta sås med _ jag använder den ofta i mina viltgrytor:)

    • Egenrimmat fläsk, det lät inte dumt. Har du recept inne hos dig? Visst är det gott med mesost i såser, det använde jag mycket när jag jobbade. Det förhöjer smaken mycket.

      • Oj, det tror jag inte jag har. Men bara att torka av en fin bit fläsk och gnida in med salt (ej mineralsalt eller flingsalt) och låta det ligga kyligt.
        Annars är det supergott att koka fläsk med julkryddor och lägga i saltlag (som när man gör egen julskinka) supergott:)

      • Hej Ellinor. Tack för tipsen. Det lät riktigt gott det där, får testa att göra en sån ”skinka”

  4. Mums! Måste vara en riktigt god blandning med den lite söta osten mot det salta fläsket.

    • Den blandningen är suverän. Jag tycker mycket om en mix av salt, surt och sött. Precis så som mycket av den Svenska husmanskosten är komponerad. Tex lite sötsyrliga lingon till köttbullar i gräddsås.

  5. Gud vad härligt det ser ut med alla bilder från Turkiet! Jag & en vän ska förhoppningsvis iväg till sommaren och kikar runt för fullt. Du har kanske något tips på fina, varma ställen? 🙂 Vi har kikat lite på Turkiet och även Grekland. Spanien är också något som ligger högst på listan! Ha det så bra 🙂

    • Hej och tack. Sommaren i Turkiet och särskilt Alanya är nog väldigt varm, kan bli uppemot 50 grader.
      Men Marmaris som ligger på västra sida är lite svalare och mycket fint.
      Grekland är härligt, själv är jag riktigt förälskad i Santorini. En av de vackraste platser jag besökt.
      Mallorca är också riktigt bra, var i Palmanova i fjol vår.
      Korfu i Grekland är också jättefint, en riktigt grön och lummig ö. Hoppas du hittar en fin resa 🙂

  6. Visst har Konsumbutiken på Domus en fiskdisk? Eller minns jag fel? ”Feskarn” brukar ju också köra omkring i länet med sin fiskbuss och stanna till här och var.

    • Vickans Fisk heter den nu, en mycket bra, fristående fiskbutik i konsumbutiken. Sen har Kvantum en bra disk. Och så förstås Pettersons Fisk i Torvalla. Dem handlade jag alltid av när jag var köksmästare på olika restauranger här i Östersund. Går dit ibland och handlar nu med, när det är nån i butiken. De kör med mycket leveranser till restauranger, så den är inte bemannad jämt. Feskarn stod på torget ibland förut, vet inte hur det blir på det nybyggda Gula Torget.

  7. Välkommen hem till vintermörkret!

    • Tack. Känns riktigt bra att komma hem i julmånaden 🙂

  8. Smart med osten som mackan:)

    • Ja, det blir som en dubbelmacka utan bröd. Och riktigt gott 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: