Spenatsoppa med Ägghalva

Soppa på färsk Bladspenat

Det här har varit en av mina favoritsoppor ända sen jag var liten. Det sägs ju att barn inte brukar vara så förtjusta i spenat, men jag var verkligen ett undantag.

Mammas spenatsoppa och stuvning var bland det bästa jag kunde få. Hon odlade mycket spenat, förvällde och kokade stuvning så vi hade i frysen hela vintern. Jag var riktigt bortskämd med bra mat som liten, något som sen utvecklades till både ett stort matintresse och yrkesval.

Spenatsoppa

250 gr färsk Spenat

1 gul Lök

3 msk Smör

3 dl Grädde

1 dl spad från spenatkokningen

2 tärningar fryst, hemkokt Kycklingfond

Riven Muskot

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 Ägg

Förväll bladen några minuter, ta av lite av spadet till soppan. Hacka spenaten grovt och löken fint.

Fräs löken i smöret utan att ta färg, tillsätt spenathacket. Krydda med salt, peppar och muskot. Häll på grädde, vatten och buljongtärningar. Låt koka upp och puttra i 30 minuter. Koka under tiden ägget. Servera soppan med en ägghalva.

Smörstekt Halloumi med syrliga Körsbär

En klassisk dessert efter soppa är  ju pannkaka, men eftersom jag försöker undvika mjöl, så kom jag på ett gott alternativ. Smörstekt Halloumi är väldigt gott med en syrlig Körsbärskompott. Lite rostade Hasselnötter passade bra till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/03/spenatsoppa-med-agghalva/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åh halloumi är så gott att steka och äta med kex och salladsblad, fräsch och passar perfekt som förrätt eller tilltugg, eller när som helst egentligen 😛

    • Hej Visan. Välkommen till mitt kök. Visst är det en mångsidig ost. Om några veckor åker jag till Cypern, med mitt matskrivande. Där köper jag den godast tänkbara Halloumi, på lösvikt ur en hink med saltlake, hos Grönsakshandlaren 🙂

  2. Tips på pannkakor utan mjöl! 😉

    http://juditfettartilldet.blogspot.com/2009/07/pannkakor-jorgubbar-gradde.html

    • Tack för tipset, Judit 🙂

  3. Hej!

    Det där med bröd är en svår och nu uppskruvad fråga. Men sedan är det ju så att vissa är känsliga mot gluten även om de inte är glutenintoleranta. Personligen mår jag bra av att äta fullkornsbröd, gärna sådant jag bakat själv så jag har koll på vad det är i. Bröd ge mig energi.

    • Hej Mikaela. Precis, du har helt rätt. Det gäller att känna vad som är bäst för just mig. Jag själv har märkt en klar förbättring om jag skippar mjöl. Har varit en stor brödälskare tidigare, men nu går det bra utan. Gör olika typer av ostrullar till fikat istället 🙂 Men blir jag bjuden på en hembakad kaka så tackar jag inte nej. Det är det fabriksbakade jag har slutat med och mår mycket bättre i värk och mage.

  4. Åh så god soppan ser ut! Älskar spenat, även familjen som tur är. Ska absolut provas.

    • Hej Emmy. Bra att du har en spenatglad familj 🙂 Det är en härlig grönsak.

  5. Har aldrig gjort detta på färsk spenat, blir ju säkerligen annorlunda än den frysta hackade. Välkommen hem förresten! 🙂

    • Hej Mikaela och tack för kommentar och välkomsthälsning 😉 Det är väldigt stor skillnad på den färska och den frysta. Särskilt den hackade tycker jag är väldigt vattnig och smaklös i jämförelse. Då är det bättre med fryst hel spenat.

  6. Halloumi med bär – den kombinationen måste testas!

    • Ja den blev fin. Smaken blev väldigt lik pannkaka 🙂

  7. Gott på grönkål:)

    • Hej Monica. Har just tagit fram grönkål ur frysen när jag kom hem 🙂 Det är väldigt gott, blir nog en stuvning den här gången.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: