Stekt färsk Ansjovis med Dillsmör

Stekt Hamsi

Hamsi, är som jag skrivit förut, en mycket populär fisk här i Turkiet. Det är lätt att förstå, för den feta, lilla fisken är mycket god.

Jag testade att göra den som vi fått den serverad på restaurang. Tätt lagda i en rundel i en stekpanna, smörstekta på hög värme, så de blir riktigt knapriga.

De blev nästan lika goda som de vi ätit ute, men tillbehören blev ännu bättre. Jag gjorde ett dill och citronsmör, syrligt och gott till den salta fisken.

Hemma kan Du köpa de minsta strömmingarna och göra den här rätten, smaken är rätt lik.

Smörstekt Hamsi med Morötter och Dillsmör

40 Hamsifiléer

Havssalt och Svartpeppar

2 msk Smör

Lägg fisken med skinnsidan neråt på en bricka. Salta och peppra rejält, vik sidorna mot varann. Krydda skinnsidan också. Låt ligga i en timme, så smaken tränger in.

Dillsmör

50 gr Smör

2 msk hackad Dill

½ tsk pressad Citron

Lite Havssalt

Rör smöret mjukt med dill och citron. Smaka av med salt. Ställ i kylen att stelna en liten stund.

Stekning av Hamsi

Smält smöret i en liten stekpanna. Lägg fisken tätt runt om i pannan. Sätt plattan på högsta värme, låt den bli riktigt het. Sätt pannan på den heta plattan, stek fiskarna några minuter. Skaka pannan lite, så de inte fastnar.

Värm upp en lite större stekpanna och vänd sen över fiskrundeln till den. Det gör Du genom att lägga den stora pannan över den lilla, och sen vänder båda pannorna. Som när man vänder upp en sockerkaka. Så är det bara att fortsätta steka fiskarna gyllenbruna och knapriga på andra sidan.

Servera med kokta Morötter, Tomat, Citron, Dillsmör och Avocado.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/01/stekt-farsk-ansjovis-med-dillsmor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Av någon anledning blev jag jättesugen på Slom (Nors) då jag såg bilden 🙂
    Men jag får vänta till våren med den delikatessen ..
    Det får bli strömming istället 🙂

    Ha det gött!

    • Hej Ellinor. Norsen har jag aldrig provat. Får väl ta och göra det till våren jag med 🙂

  2. mmm, vad det ser gott ut! Ska jag absolut testa vid tillfälle 🙂

    Jag har nu flyttat matbloggen till ny adress, där finns dessutom en julkalender med tips och tävlingar hela vägen fram till jul!

    Välkommen in!

    • Hej Sanna. Det får du göra, det är en riktigt god och annorlunda fiskrätt. Jag ska ta och titta in hos dig och få lite julinspiration 🙂

  3. Men så små… smälter de inte bort i stekpannan?

    • Hej Monica. Nej de smälter inte utan blir knapriga och goda. Funkar bra att fritera eller steka som snacks också. Godare än chips 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: