Lax med Apelsinsmörsås

Festlig fisk till helgen

Jag hittade några fina bitar lax på Kipa till helgen. Affärerna har varit fulladdade nu inför en av årets stora högtider, Kurban Bayram, Offerfesten. Mycket fint kött finns att köpa nu, så det blev två skivor kalventrecôte också. Det är en stor mathelg, ungefär som jul eller påsk hemma hos oss.

Jag köpte också en bunt med en sjögräsliknande växt, som jag aldrig provat tidigare. Glasört eller Salicorne. En ört som växer på stränderna och har en krispig smak av havssalt. Testade att äta den både rå och smörstekt med champignoner. Den stekta blev favoriten, riktigt god till laxen.

Jag stal en apelsin från ett träd i en övergiven trädgård i Tepe häromdagen.Ville ha en riktigt ekologisk frukt till den här rätten. Köp alltid ekologiska apelsiner om Du ska använda det rivna skalet, de vanliga är fulla av giftrester från bekämpningsmedel. Så är de ju mycket godare också, de som är odlade på traditionellt sätt.

Lax i Apelsinsmörsås med Champignoner och Glasört

250 gr färsk Lax

2 msk Smör till stekning

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smörsås med Apelsin och Rosépeppar

50 gr Smör

Finrivet skal från ½ ekologisk Apelsin

1 msk pressad Apelsin

1 tsk krossad Rosépeppar

Lite Havssalt

Champignoner med Glasört

150 gr små, färska Champignoner

3 msk Smör

En knippe Glasört

Smält smöret på svag värme till apelsinsåsen och blanda ner saft och skal. Rör ner rosépepparn och smaka av med salt. Låt stå på sidan av plattan så den hålls varm.

Skär champignonerna i fyra delar och dra loss kvistarna från stammen på glasörten. Bryn smöret och stek svamp och örten på hög värme ett par minuter. Salta inget extra eftersom glasörten redan är salt.

Stek laxen några minuter på var sida, krydda.

Servera med några Apelsinskivor, Rucola, Dill, lite råa kvistar av Glasört och Cocktailtomat. Granatäppelvinäger och Olivolja på salladen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/28/lax-med-apelsinsmorsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Mums vad gott det ser ut. Måste jag testa någon dag. Sitter och kikar lite på dina recept du gjort här i Alanya. Måste bara fråga…vitpeppar, havssalt bl a. Finns det här? Har aldrig hittat det. Vitpeppar har jag med från sverige.
    Tar du med mycket från Sverige?
    En fråga till. Creme frasihe används ju i många rätter. Finns ju inte här. Vad använder du istället. En youghurt? Någon säskild som är mest lik och som passar bäst i varm mat? Finns ju en uppsjö olika.

    • Hej. Vad kul att du gillar mina recept. Jag köpte havssalt på Metro i höstas, Biofarm Organic, fanns vid det vanliga saltet. Vitpeppar har jag också med hemifrån, men det finns att köpa på kryddbutiken uppe på Saluhallen. De har det mesta man söker i kryddväg.
      Jag använder Süzme Yoghurt, testat lite olika märken. Den funkar inte att koka som Crème Fraichen, men rör man ner det när man tagit den från värmen så fungerar det bra. Köper Pinars grädde och använder om jag vill ha en gräddig gryta som ska puttra ett tag.
      Lycka till 😉

  2. För 8-9 år sedan gjorde jag o en kompis pancho-panerade havskräftor med apelsinsmörsås, himmelskt gott,(jag tror receptet är från ”Fond” i Gbg).
    Det här låter oxå gott, ska nog göra något sånt till nyår.
    Tack för inspirationen
    Crille

    • Hej Crille och Välkommen in i mitt kök. Apelsin och fisk fungerar riktigt gott ihop. Kul att jag kunde inspirera till Nyårsmaten 🙂
      Ha en god fortsättning på Julen.

  3. Apelsinsmörsås låter HUR GOTT SOM HELST! Jag vill testa glasört. Såg att det fanns på vår lokala Ica.
    Hälsar fröken Dill

    • Hej Fröken Dill. Vad bra att det finns glasört hemma också. Du får ta och provlaga. Det blev verkligen hur gott som helst 😉

  4. Det här såg galet gott ut! Ska definitivt prova det framöver. Tack för inspiration!

    • Hej Minna och välkommen till mitt kök. Kul att du gillade receptet. Ha en skön 1a Advent 🙂

  5. Oj, vad det såg gott ut 🙂 Men glasörten såg ut som något man hittar i ett akvarium – du är modig du, jag skulle nog fegat ur själv 🙂

    • Hej Veronica. Bra liknelse med akvarieväxt 😉 Precis så ser den ut. Men jag kan lova att det var en god växt.
      Jag har varit feg länge när det gällt den här växten, men blivit modigare när jag har en skara läsare att förmedla recepten till 🙂

  6. Vart får man tag i glasört? 🙂

    • Hej. Du kan fråga grönsaksdisken i din affär, annars går det att beställa på nätet såg jag, på http://www.fruktogront.se
      Lycka till med jakten på Glasörten 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: