Köttfärssås

En riktig Favoriträtt

Köttfärssås är nog en av de mest populära rätterna under de senaste 40 åren. Kommer ihåg när jag var liten, det var en av de rätterna i skolmatsalen jag tyckte bäst om.

Då var det mycket ketchup, på nästan allt jag åt, men det har jag som tur är vant mig av vid. Men i min köttfärssås har jag alltid en skvätt, antingen av Heinz ketchup eller chilisås.

Grädde har jag också alltid haft i min sås. Inte så likt det Italienska originalet kanske, men så gott. En annan sak jag ofta har i, är rosépeppar. Den smaken harmonierar fint med de andra smakerna.

Rosépeppar använde vi mycket på restaurang på 80-talet, men sen har den fallit lite i glömska. Här i Alanya har jag ett träd där jag brukar gå och plocka min egen rosa peppar varje höst.

Köttfärssås

250 gr Köttfärs

1 Morot

1 liten Aubergine

2 Tomater

1 gul Lök

1 Vitlöksklyfta

2 msk Ketchup

1 msk Ajvar

2 dl Grädde

3 msk Smör

½ tsk Worcestersauce

1 tsk Paprikapulver

1 tsk Oregano

1 tsk krossad Rosépeppar

Havssalt och Svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna. Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde. Koka upp och låt puttra i 30 min på svag värme.

Servera med smörstekt Zucchini, Sallad och Tomat

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/27/kottfarssas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hmm… vad är ajvar?

    • Hej Britt. Ajvar är en röra på grillad aubergine och paprika. Den är utan socker och tillsatser och mycket god. Perfekt istället för ketchup för den som vill undvika socker helt. Finns både mild och med chili.
      Den är vanlig i Svenska affärer numer, men kanske inte på Åland än. De brukar stå i hyllan bland ketchup eller där det finns utländsk mat.
      Hoppas du hittar den, den är riktigt god och ger en väldigt fyllig smak till grytor.

  2. Så vackert pepparn växer och vilken matlyx:) Ja, det är en favorit med köttfärssås och jag dränkte också min mat i ketchup förr.. nu har vi en tub hamburgerdressing framme istället..

    • Jag blev jätteglad när jag hittade ett träd, där jag kunde plocka den här exklusiva pepparn. På Cypern finns en annan sort, med lite mildare peppar.
      Så efter nyår blir det att plocka den, då drar vi dit pepparn växer på ett par månader igen.
      Då blir det lite grekcypriotisk mat på bloggen istället.
      Hoppas du gillar den typen av mat också, så jag får ha dig kvar som läsare 🙂


Lämna ett svar till MonicaHansen Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: