Räkgryta

Färska Räkor från Medelhavet

Gryta på Medelhavsräkor

Jag fick tag på riktigt stora, fina Medelhavsräkor på Metro. Billiga var de också, 13 Lira per kilo, alltså 65 kr. Jag köpte 10 stycken råa för att testa. Maken till mjälla, fina räkor har jag sällan smakat.

Färska Räkor kokade i lag med Citron, Havssalt, Dill och Pinjehonung

Jag gav dem ett snabbt uppkok, bara en minut i 3 dl kokande vatten, smaksatt med 1 msk Havssalt, saft av ½ Citron, 1 tsk Pinjehonung och några kvistar Dill. De fick sen kallna i lagen. Skalen sparade jag till en kommande Räkfond till soppa.

Räkgryta

10 stora Räkor

2 Tomater, skållade och skalade

1 liten gul Lök

1 liten Morot

5 cm Zucchini

1 dl Bladspenat

2 dl hemgjord Fiskfond, sök i marginalen

2 msk Vitt vin

1 msk Ketchup

1 tsk krossad Anis och Fänkål

2 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär alla grönsaker i små bitar. Bryn i smöret, rör ner kryddor och vin. Fräs en stund under omrörning. Häll på fiskfonden och låt puttra i 30 minuter. Skär räkorna i mindre bitar och rör ner sista minuten, bara så de blir varma. Får de koka längre blir de sega. Servera med en klick Aioli, recept på den hittar Du i sökfunktionen under kalendern.

Räkgryta med Aioli

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/24/rakgryta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: