Gryta på Medelhavsräkor
Jag fick tag på riktigt stora, fina Medelhavsräkor på Metro. Billiga var de också, 13 Lira per kilo, alltså 65 kr. Jag köpte 10 stycken råa för att testa. Maken till mjälla, fina räkor har jag sällan smakat.
Jag gav dem ett snabbt uppkok, bara en minut i 3 dl kokande vatten, smaksatt med 1 msk Havssalt, saft av ½ Citron, 1 tsk Pinjehonung och några kvistar Dill. De fick sen kallna i lagen. Skalen sparade jag till en kommande Räkfond till soppa.
Räkgryta
10 stora Räkor
2 Tomater, skållade och skalade
1 liten gul Lök
1 liten Morot
5 cm Zucchini
1 dl Bladspenat
2 dl hemgjord Fiskfond, sök i marginalen
2 msk Vitt vin
1 msk Ketchup
1 tsk krossad Anis och Fänkål
2 msk Smör
Havssalt och nymald Vitpeppar
Skär alla grönsaker i små bitar. Bryn i smöret, rör ner kryddor och vin. Fräs en stund under omrörning. Häll på fiskfonden och låt puttra i 30 minuter. Skär räkorna i mindre bitar och rör ner sista minuten, bara så de blir varma. Får de koka längre blir de sega. Servera med en klick Aioli, recept på den hittar Du i sökfunktionen under kalendern.
Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!