Köttbullar med Gräddsås

Svenska Köttbullar i Alanya

Ibland kommer suget efter något riktigt Svenskt, när man är borta från hemlandet så länge som 2 månader. Då är köttbullar en bra rätt att ta till, Svensk husmanskostfavorit för många.

Det enda som inte går att få tag på till dem är lingonen, men granatäppelkärnor fungerar bra som substitut. I en god rödkålssallad, smakar det nästan som vitkålslingon hemma.

Köttbullar för Två

250 gr Nötfärs

1 liten gul Lök

½ tsk Worcestersauce

1 Äggula

2 msk Grädde

1 msk Sesamfrön

Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga. Låt stå i kylen en stund, så håller färsen ihop bättre vid stekningen. Rulla sen små bullar som Du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då, så fastnar inte köttfärsen.

Bryn 2 msk Smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar Du på pannan så de rullar runt. Gör så flera gånger under stekningen, så blir de runda och fina.

Avsluta med att hälla på 2 dl Grädde och 1 msk Kycklingfond, jag kokar egen så jag vet att den är utan Glutamat. Låt köttbullarna koka i såsen en stund, tills den tjocknat.

Servera med kokta Morötter, Broccoli och inlagd Gurka. Rödkålssallad med Granatäpple och en Tomatsallad till. Recept på gurkan och rödkålssalladen finns i # 1.4 Gröna Saker

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/22/kottbullar-med-graddsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åh, vad gott det ser ut. Ännu bättre än vanliga svenska köttbullar!

    • Hej Emmy och Välkommen hit. Kul att du gillar mina köttbullar, de blev riktigt goda. Sesamfrön i är en hit 🙂

  2. Hej Birgitta. Funderade lite på det där med att ta bort LCHF i överskriften. I ditt fall så har du varit smart från början och valt en neutralt namn och sen satt in GI och LCHF. =) I mitt fall blir det svårare att göra om.
    De som går in på våra sidor tror jag nog lägger till det man vill åt, om det pasta, ris eller potatis.
    Kram Linda

    • Tack för svaret Linda. Har funderat en hel del på det här på slutet. Jag kommer ju att fortsätta med samma mat som tidigare, för min hälsa. Men just för att fler ska hitta till recept på naturlig mat utan en massa tillsatser, så kan det vara dumt att ställa sig i ett fack som LCHF och GI. Tyvärr så skräms många av det, fortfarande. De tror att man måste försaka så mycket, när man tar bort de snabba kolhydraterna.
      Din blogg har ju ett talande namn och det hjälper dem som vill gå ner i vikt. Jag har ju nåt mitt mål, så jag äter inte fullt så strikt alla gånger, mår gott ändå. Men mjöl undviker jag eftersom det ger mig mer problem.
      Ha en bra vecka 🙂

  3. Ser rigtig lækkert ud- har lige været et smut i Malmø og købe inde ( dejligt med en svensk kr der står i 72 d øre. så vi har lingon

    Hvorfor er der ikke ægge hvide i??? det er der typsik i danske frikadeller( kødboller 😉 )

    • Hej Henriette. Förstår att det är bra att handla med en stark dansk krona i Sverige. Det är samma här, vi får mycket för en svensk krona.
      Jag tar bara gulan i, så färsen inte ska bli så lös. Då blir det jämna fina bullar när man steker.

      • Tak

  4. En oslagbar klassiker! Ser jättegott ut!

    • Hej Sara och Välkommen till mitt kök. Visst är det gott med vår klassiska husmanskost. Den förtjänar att skrivas om 🙂

  5. Tack 🙂
    Ja det känns skönt att ha svininfluensan överstökad 🙂

    Åh, ytterligare två veckor i turkiet 😉
    här är det sunkväder med kall vind och småregn hela tiden.

    Höst dvs 😛
    Ha de supertrevlig där nere.

    • Tack Niklas. Jag är verkligen lyckligt lottad som får vara här i värmen i svinnovember 😉

  6. Det ser helt underbart mumsigt ut … själv ska jag tillaga en hel fläskkarre i ugn med ugnsrostade grönsaker och svamp 🙂

    • Oh, vad ljuvligt med fläskkarré. Får det att vattnas i munnen 😉

  7. Oj vad gott det här såg ut och dina bilder är alltid så fina. =)
    Ha en underbar dag ute i solen nu!
    Kram Linda

    • Tack för det , Linda 😉 Det har varit väldigt skönt sista dagarna och enligt http://www.yr.no så ska solen fortsätta lysa. Hoppas det blivit bättre på den fronten därhemma.

  8. Ser jättegoda ut! har du nåt gott recept på julköttbullar?

    jag har i grädde, lökpulver, äggula, malen ingefära, lite kryddpeppar och en skvätt porter till jul, det är mums, men portern är ju söt öl så…?

    • Det lät gott med dina julbullar, Monica. Har aldrig testat, men det var ett fint tips.
      Det är så liten mängd sötma i en porter så jag tror knappast att det höjer kolhydrathalten i en sats köttbullssmet. Huvudsaken är att man skippar brödsmulorna.

  9. Mums, det ser gott ut 🙂

    • Tack Emma 🙂 Hoppas det är fint hemma i Östersund.

  10. Du gör svensk mat i medelhavet och jag gjorde medelhavsmat här i Sverige igår (fetaostfyllda färsbiffara gjorda på Highland Cattle kött):-)

    • Visst är det härligt att vi kan njuta av all världens mat via datorn 🙂
      Var Det stor skillnad på Highlandköttet jämfört med vanlig, svensk nötboskap?


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: