Akdeniz Yogurtlu Kebap

Akdeniz Yoghurtlu Kebap

Köttgryta från Medelhavet

Det här är den godaste rätt jag ätit på restaurang här i Alanya. En kryddig köttgryta med tomat, paprika och aubergine, grillat i original och med tunna potatisstrimlor i botten. Yoghurt på toppen, svalkande och gott till.

Upptäckte den här grytan för 6 år sen, på min favoritrestaurang Filika. Den ligger på Güzelyali mellan Turistbyrån och tennisbanan. Det är en krog av mycket hög klass, hit går många Turkiska affärsmän och familjer.

Turisterna letar sig mest till restauranger med inkastare på andra sidan gatan och missar den här pärlan. Läget direkt på stranden kan ju inte vara bättre.

Sultan's Filika Alanya

Menyn består av riktigt bra Turkiska rätter, förutom den här kan jag rekommendera Lammlever och Skaldjursgryta. Prisnivån har hållit sig väldigt låg genom åren, men nu har den blivit lite högre. 25 Lira kostar den här rätten,125 kr. Inte alls så dyrt om man jämför med restaurangpriserna hemma.

Köttgryta med Yoghurt från Medelhavet

150 gr Biff

1 liten Aubergine

1 röd och 1 grön Paprika

2 skållade, skalade Tomater

1 gul Lök

1 Vitlöksklyfta

½ dl Rödvin

1 msk Ajvar

3 msk Smör

1 msk Olivolja

1 tsk Timjan

1 tsk Oregano

Havssalt och Svartpeppar

2 dl Turkisk Yoghurt

1 msk Olivolja

Strimla köttet fint. Skär aubergine, paprika och lök i smala strimlor och tomaten i mindre bitar. Bryn smör och olja och stek köttet så det får färg. Salta, peppra och strö över örterna. Häll över i en gryta och stek grönsakerna i omgångar i resten av smöret, och häll dem över köttet. Rör om och låt puttra tillsammans med vin och ajvar i en halvtimme. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Servera med yoghurten utrörd med oljan och lite havssalt. Bladpersilja och Gurka är gott till.

Köttgryta med Paprika och Aubergine med inspiration från Filika i Alanya

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/14/akdeniz-yogurtlu-kebap/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Så gott det låter. Är ju allmänt svag för turkisk mat.

    • Hej Susie. Då får du testa den här grytan, det är alla Turkiska smaker på en gång 🙂

  2. Vilken god gryta!
    Och vilket ljus i dina fina bilder. Här hemma har vi knappt sett solen på flera veckor. November är helt rätt tid att vara utomlands!
    Hälsar fröken Dill

    • Tack, Fröken Dill 😉 Ja, november är en bra månad för landsflykt. 7 år sen som jag var hemma en höst. Uppskattar verkligen ljuset här.

  3. Va gott det lät..alla dessa härliga ingredienser i samma gryta. =)
    Tänk..här sitter man och kikar på dina bilder och det är varmt och soligt och sen tittar man ut genom sitt eget fönster..då vräker snön ner. =)Vilka kontraster.
    Trevlig Helg
    Kram Linda

    • Hej Linda. Kul att jag kan förmedla lite sol och värme ihop med recepten. Ha en skön helg du med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: