Hamsi Fümé – Rökt Ansjovis från Svarta Havet

Rökt Hamsi - Skarpsill med Äggkaka

Lunch rik på Omega-3

Hamsi fångad i Svarta Havet är en mycket populär fisk här i Turkiet. På hösten säljs mängder av den lilla, feta fisken hos fiskhandlarna i Saluhall och butiker. Priset brukar ligga kring 15-20 kr/kg, så det är billig mat. Jag brukar steka dem som strömmingsflundror ibland, smaken är ganska lik.

På restaurang kan man få dem stekta i en speciell stekpanna, lagda i en rundel. Upp emot 100 fiskar trängs i pannan. De serveras med sallad, bröd och Tursu, mjölksyrade grönsaker, som det äts väldigt mycket av här nere på vintrarna.

Jag hittade de här rökta Hamsi-filéerna på Metro, det är den godaste rökta fisk jag smakat här. Jag gjorde en ost och äggkaka till i stekpannan. Smörstekt Paprika, Zucchini och Lök, lite Avocado, färsk Timjan, Melon och Rödkålssallad blev gott till den rökta fisken.

Ost och Ägg-kaka

100 gr Beyaz Peynir, Ko-ost typ Arla’s

3 Ekologiska Ägg

2 msk Grädde

2 msk Smör

Nymald Vitpeppar

Mosa osten med grädden, rör ner äggen. Krydda, smaka av om Du vill ha mer salt, osten är rätt salt.

Bryn smör, häll i ostsmeten. Till skillnad från en omelette, så rörde jag inte i den här smeten, utan lät den steka tills den stannat, på svag värme. Vänd den sen med hjälp av ett lock och låt kakan glida ner i stekpannan och få färg på andra sidan. Lägg på några skivor ost och täck med lock några minuter. Skär kakan i 4 delar.

Rökt Ansjovis med äggkaka-Hamsi Fümé

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/13/hamsi-fume-rokt-ansjovis-fran-svarta-havet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vilka underbara recept! Jag har letat efter en blogg av det här slaget, den här var ju super!

    • Hej Maria och Välkommen hit. Vad glad jag blir av dina ord. Sånt beröm känns härligt att få 🙂
      Är uppe i 250 inlägg nu, så det är en hel del recept att välja bland.

  2. Hej,
    du har så mycket goda recept och jag blev nyfiken på Tursu och hur man gör dessa mjölksyrade grönsakerna hemma själv som du nämnde, vet du det?

    • Hej Norea och Välkommen hit. Kul att du tycker om min mat.
      Jag har aldrig mjölksyrat själv, men den här länken till Nyfiken Vital är riktigt bra
      http://www.nyfikenvital.org/?q=node/115
      Testa den och hör gärna av dig hur det blev. Ska prova själv nångång också.

  3. Vad synd att du inte jobbar som kock längre på ngn restaurang. Jag hade garanterat kommit o ätit din läckra mat. hälsn.catrin

    • Hej Catrin. Vad glad jag blir av din kommentar. Sånt värmer ett halvgammalt Kockhjärta 😉

  4. Vad ni äter mycket gott:)

    • Ja du Ellinor, det finns mycket gott att laga här 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: