Kalkon-Souvlaki
Det har förekommit ganska mycket kalkon i mina recept sen jag kom ner till Alanya. Det är för att jag är riktigt förtjust i det köttet. Betydligt mer smak och konsistens än i kycklingen. Du kan använda bogfläsk eller färskt kycklingbröst istället, kalkon är ju inte så vanligt hemma.
Jag gjorde Souvlaki-liknande spett, med mycket oregano. Dem lärde jag mig att laga under några månader som Kock på en Grekisk restaurang, Volos i Östersund, i början på 90-talet. Det var kul att lära sig en del om Grekisk mat, krögaren gjorde tom en Grekisk Jultallrik, med hemlagad korv, vinbladsdolmar och annat gott.
Kalkon och Paprika på en pinne
250 gr Grytbitar av Kalkon
2 röda Paprikor
1 msk Oregano
Saften av en Citron
Havssalt och Svartpeppar
Skär paprika och kött i ungefär lika stora bitar. Varva dem på spett som Du blötlagt innan, om de är gjorda av trä, vill säga.. Det gör att köttet är lättare att dra av spetten. Och inte börjar brinna, om Du grillar spetten.
Pressa citron över och krydda ordentligt. Låt stå och dra åt sig smakerna en stund. Stek i smör några minuter på varje sida, låt stå och dra en stund på eftervärmen.
Jag gjorde en röra på mosad Färskost, Turkisk Yoghurt, Ekologisk Majonnäs, Ajvar, Havssalt och Svartpeppar till. En stekt Tomathalva med Vitlökssmör och en näve gröna blad kompletterade det hela. Ett glas vin smakade gott till.
Vad mycket smarriga tips du har. Jag tycker det är tråkigt att laga mat, men får jag liye tips från dig kanske det ska gå bättre.
Mvh Sofie
Tack för det och välkommen hit, Sofie. De recept jag lagar till, är oftast på riktigt enkel mat, som de flesta kan få till utan större matkunskaper eller intresse. Då blir det roligare att laga, jag lovar 🙂