Entrecôte med Pepparsås

Entrecôte med Pepparsås och Broccoli

Fint fynd hos slaktaren

Entrecôte är det bästa nötköttet, enligt min åsikt. Det har så mycket mer smak än tex oxfilé, särskilt om man hittar en riktigt välmarmorerad bit. Här i Turkiet är det lättare än hemma att hitta bra kött, det finns flera slaktare i varje stadsdel. Jag handlar ofta på Haciince, en slakteributik med mycket fint kött.

Vi Svenskar har på senare år vant oss vid kött av sämre kvalitet än tidigare, nu när det knappt finns manuella köttdiskar längre. Det är svårt att se hur bra eller dålig en köttbit är, när det ligger trångt packat i ett tråg. Jag har ju stor erfarenhet av bra kött från restaurangtiden, men har råkat köpa riktigt dåliga bitar hemma ändå.

Vi får börja ställa större krav på butikerna, att de har mer koll på köttet de tar hem. Vi betalar ju ett väldigt högt pris för det, så då borde butikerna kunna ha lika hög kvalitet som det restaurangerna köper in.

Det här receptet på Pepparsås har inspiration från restaurang Verden här i Alanya.

Entrecote med Pepparsås

1 grön Turkisk Paprika

½ gul Lök

2 msk Smör

Nymald Vitpeppar

Mellanmald Svartpeppar

1 tsk Worcestersauce

1 msk Rödvin

1 tsk Fransk grovmald Senap

Havssalt

Finhacka löken och strimla paprikan. Fräs dem mjuka i smöret, utan att ta färg. Salta och peppra, ganska ordentligt med peppar. Jag skriver inte ut mängden, eftersom det är så individuellt hur stark man vill ha sin pepparsås. Originalet innehöll Grönpeppar, men jag föredrar svart och vit.

Häll på Worcester och vin och låt det koka in nästan helt. Tillsätt senap och grädde och låt såsen koka tjock i ca 30 minuter. Stek köttet 1-2 minuter på var sida på hög värme, dra sen pannan åt sidan och låt värmen utjämnas. Längre stektid om Du vill ha köttet mer välstekt. Servera med stekt Aubergine, Broccoli, Sallad och Tomat.

Mild och stark Turkisk Paprika och Aubergine

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/08/entrecote-med-pepparsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tänk så ofta vi gillar samma saker du och jag..

    😀

    Stor snöig kram från Lappland!

    • Fjällmänniskor av födsel och ohejdad vana är ju förtjusta i det äkta 🙂 Du får en varm och solig kram tillbaks.

  2. Mums Moster, din pepparsås går alltid åt! Hoppas ni har det bra! Kram.

    • Hej Jessica. Ja ni i Familjen är ju mina bästa gäster 😉 Som alltid gillat min pepparsås. Här är allt fint efter förra veckans regnande och jordbävning i havet igår. Varmt och skönt igen. Kramar från oss

  3. Javisst är det så med köttet här i Sverige, tycker aldrig jag hittar bra nötkött, därför köper jag det inte så ofta heller. Tycker man får för lite för dom pengarna helt enkelt. Ska antaglien köpa närproducerat kött från Highland Cattle djur i veckan som kommer, det blir spännande att testa!

    • Hej. Jag har också funderat på att köpa närproducerat, blir nog till sommaren. Jag har tur som får mycket älgkött, så då känns det mindre viktigt med nöt. Eftersom jag är borta stor del av vinterhalvåret, så får jag ju mycket av den varan här vid Medelhavet.
      Vore kul att höra ditt omdöme om Highlandköttet. Finns en del gårdar med det köttet runt Östersund, så det skulle jag vilja prova.
      Skriv en rad om det när du testat 🙂

  4. Hei Birgitta!
    Jeg er en norsk leser som har fulgt bloggen din (og andre LCHF-blogger) en god stund. Jeg synes den maten du lager ser utrolig god ut, og blir fristet av omtrent alle bilder her inne.

    Jeg har et spørsmål angående LCHF-metoden. Tenker dere ikke på kalorier (kcal) i maten? Jeg har egentlig lyst til å prøve å spise etter LCHF. Jeg elsker rent kjøtt og mektige sauser, og har aldri vært noen fan av potet/pasta/ris. Jeg liker imidlertid brød, men tror jeg kunne ha klart meg med rugbrød/surdegsbrød en sjelden gang.

    Men problemet mitt er at jeg ikke ”tør” å spise så fet mat, på grunn av kaloriene. Det er jo slik at hvis man får inn mer kalorier enn man får ut, legger man på seg. Og med så mye fett i maten må det jo bli veldig kaloririke måltider? Jeg forstår ikke helt at ikke dette har noe å si. For eksempel så er jo bare en spiseskje smør/olje hele 100 kcal, og med sauser som for det meste er smør og fløte, det er jo rene kaloribomben.

    Har du regnet noe på ca. hvor mange kalorier du får i deg daglig/hva middagene dine ligger på? Jeg har nemlig alltid fokusert mest på kalori-delen, og det er dette som butter litt imot LCHF-metoden for meg. Jeg har kjempelyst til å spise såpass god, fet mat – og jeg vet jo at det for det meste er sunt fett det er snakk om – men likevel så kan jeg ikke skjønne hvor jeg skal gjøre av alle de kaloriene.

    Håper på svar! Og takk for en herlig blogg med masse fristende oppskrifter.

    Hilsen norsk leser 🙂

    • Hej Vilde och Välkommen hit. Först vill jag tacka för ditt fina beröm.
      Sen är mitt svar på din fråga, att jag faktiskt aldrig räknar kalorier.
      Vi har märkt att portionsstorlekarna blir mycket mindre när man äter LCHF och då bli kalorierna färre än när du fyller ut med mycket bröd, ris, sötsaker och pasta.
      Vi mår väldigt bra på den här maten, både L och jag. Han har tappat en stor del av sin mage, på bara en månad 🙂
      Så jag tycker du ska prova en månad och se hur det känns för dig.

      Gå in på Anna Hallén’s sida, du hittar länk i min blogglista. Hon skriver mycket bra om portionsstorlekar och hur man kan äta för att må bra. Hon är Kostrådgivare och kan det här med kalorier mycket bättre än jag.

      Jag är så glad att jag gick över till LCHF i vintras, mår så otroligt mycket bättre i leder, värk, trötthet och mage. Det finns inte en chans att jag skulle gå tillbaka till mina gamla matvanor igen.
      Lycka till 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: