Helstekt Makrill med Citronmarinerad Zucchinisallad

Färsk Makrill med Zucchinisallad

Stekt Makrill till middag

Metro, en stor butik som säljer främst till hotell och restauranger, har en mycket fin fiskdisk. Det är stor omsättning på fisken där, vilket gör att det alltid är riktigt färsk fisk som ligger på isen. Det är lite si och så med färskheten hos andra butiker, vilket känns lång väg på lukten ibland.

Jag köpte riktigt fina, hela makrillar den här gången. De är väldigt känsliga, eftersom det är en riktigt fet fisk, fylld av Omega-3. Fettet härsknar fort, vilket kan göra att det blir en bismak på den stekta fisken. Men de här var verkligen pinfärska, med mycket god smak.

Jag gjorde en citronmarinerad zucchinisallad till, det smakade fräscht till den feta fisken. Ett Timjansmör blev också gott, när det fick smälta ner över det varma fiskköttet.

Makrill med Zucchinisallad och Timjansmör

2 Makrill à 200 gr

Några kvistar färsk Timjan

Saft av ½ Citron

Havssalt och Svartpeppar

2 msk Smör

Skölj fisken noga. Skär några snitt på varje sida, pressa citron över och krydda ordentligt, ut och invändigt. Lägg timjankvistar i buken. Låt fiskarna dra åt sig smakerna medan Du gör salladen.

Färsk Makrill fylld med Timjan

Citronmarinerad Zucchinisallad

2 små, smala Zucchini

2 msk Kallpressad Olivolja

Saft av ½ Citron

10 Plommoncocktailtomater

½ dl Bladpersilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär av ändarna på zucchinin och hyvla tunna skivor med osthyveln. Skär tomaterna i halvor. Blanda med olja och citron. Plocka små blad från persiljan och blanda ner tillsammans med kryddor.

Timjansmör

50 gr Smör

1 msk finhackad Timjan

Lite Citron

Lite Worcestersauce

Havssalt och Nymald Vitpeppar

Rör smöret mjukt med en gaffel. Rör ner smaksättningen, låt dra en liten stund.

Stek fisken i brynt smör på stark värme, ca 3-4 min på varje sida. Ta pannan från spisen och låt fisken dra några minuter på eftervärmen.

Servera med salladen och timjansmöret.

En syrlig dessert var gott efter den feta fisken. Jag köpte ett halv kilo bär jag aldrig testat tidigare på marknaden, Gerigen sa försäljaren att de heter. Smala, körsbärsliknande med en väldigt god, syrlig smak. De smakade gott med vispad Grädde, smaksatt med Äkta Vaniljpulver.

Bärdessert med vispad Vaniljgrädde

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/06/helstekt-makrill-med-citronmarinerad-zucchinisallad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Hemma äts den ju oftast rökt eller i burk, men här hittar Du ett gott recept på färsk Makrill med Citronmarinerad  Zucchinisallad. […]

  2. Tycker det är väldigt intressant att läsa om dina matutflykter, vilka affärer du handlar i och vilka val du gör.
    Hoppas att ovädret är över för er nu.

    • Hej Veronica. Vad kul att du gillar det jag skriver, det gör det ännu roligare 🙂 Jag har ju börjat tänka mycket på att det ska vara så naturliga råvaror som möjligt, det går riktigt bra här nere. Lite svårare hemma, med alla halvfabrikat som svämmar över butikerna, men om man lägger ner lite tid så funkar det där också.
      Här är sol och sommarvärme igen, härligt 😉

  3. Oj så ljuvligt gott det ser ut! Färsk fisk är inte mycket som slår! Min favorit är rödingen! Och helst ska de ju va fiskad i fjällen! 🙂 Trevlig helg på dig!

    • Tack 🙂 Jag håller med, röding är bäst. Jag har turen att ha rödingfiskare, som har fiskerätt i fjällen, i Familjen. Så det blir en del av den varan när jag är hemma. Ha en fin helg du med.


Lämna ett svar till Hemlagad Makrill i Tomat « Birgitta Höglund´s Mat Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: