Smörstekt Forell med Gräddstuvade Champignoner

Smörstekt Forell med Champignoner i Gräddsås

Alabalik

Forell eller Alabalik som den heter här,  är en populär fisk i Alanya. I Dimçaydalen ligger många restauranger på träflottar ute i vattnet med odlingskassar bredvid. Ett stort nöje bland Turkiska familjer är att åka upp dit på sommarsöndagarna och äta middag. Det är svalt och skönt på floden, jämfört med hettan i Alanya. Många turister letar sig också upp.

Även nere i Alanya är det många restauranger som har grillad forell på menyn, men den serveras oftast med bara pommes frites och ris och lite sallad. Jag föredrar att laga till den hemma, då vet jag att det är riktigt färsk fisk jag handlat också. Billigt blir det dessutom, mina kostade 7,50 kr styck.

Tyvärr kan den vara väldigt välgrillad ute. Fisk ska ju bara lagas till en kort stund för att inte bli torr och trist. Träffade några damer som hade råkat ut för en mindre nogräknad restaurang, deras fisk med grillade tillbehör hade varit helt svarta när maten kom in. De slapp som tur var betala, men först efter en riktig kamp med servitör och krögare.

Forell med Champignoner, Vitlök, Grädde och Blomkål

Smörstekt Forell med Champignonstuvning

2 Foreller

2 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

6 Champignoner

2 msk Smör

1 Vitlöksklyfta

Lite pressad Citron

Worcestersauce

2 dl Grädde

Salt och Peppar som ovan

Krydda fisken med salt och peppar, in och utvändigt. Börja sen med svampsåsen. Skär champignonerna i tunna skivor, detsamma med vitlöken. Bryn skivorna lätt i smöret, utan att det tar färg. Pressa över citron och lite Worcester. Salta och peppra. Låt vätskan koka in i svampen, häll därefter på grädden. Koka i 20-30 min på svag värme.

När såsen börjar bli klar, bryner Du smör i stekpannan och lägger i fiskarna. Stek dem gyllenbruna ca 2-3 min på varje sida. Dra pannan från värmen och låt värmen utjämna sig i fisken ett par minuter. Servera kokt Blomkål, Sallad, Oliver, Majonnäs och Citron till.

Ett glas nyplockade Björnbär, rårörda med lite Pinjehonung, med Grädde till dessert.

Rårörda Björnbär med Pinjehonung. Ovispad Grädde till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/29/smorstekt-forell-med-graddstuvade-champignoner/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag gjorde ett undantag en dag från min sockerfria mathållning, och började dagen på semestern med yoghurt och hällde på den underbara Balihonungen.. det var heeeelt fantastiskt!

    Men sen var jag gottesugen hela dagen, så jag slog slag i saken och åt bara glass, bröd, bullar, pommes frittes och en massa goa baklavas…

    Jag var glad dagen efter när jag vaknade och mådde som vanligt igen och inte var sugen på honung:)

    • Jag gjorde samma erfarenhet en dag, när vi firade en släkting med att äta tårta på café. Blev så hungrig direkt efter, så då blev det en Peymachun, en sorts tunn pizza med ost. Sen fruktsallad med honung på kvällen. Det är lätt att trilla dit när man sätter igång…
      Jag använder lite honung i maten och då funkar det bättre, inte nåt sug efteråt. Man får testa sina gränser ibland 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: