Biff med Lök och Senapssmör

Biff med stekt Lök, Klyftpotatis och Senapssmör

En riktigt Svensk Klassiker

Det är inte så ofta vi äter rött kött, men ibland blir jag sugen på en lättstekt biff. Hittade en fin sådan hos slaktaren, köpte en hel bit på 600 gram. Den räckte till en ordentlig lunch och så frös jag in en bit till en annan dag.

Ett halvt kilo fin, Turkisk Biff

Atkins

För några år sen försökte vi oss på Atkins när vi var här, då blev det en hel del stora köttmåltider. Men det fungerade inte så bra, saknade grönsakerna för mycket. Det är bättre att äta en köttbit på ca 120-150 gram och lägga till lite sallad och kokta grönsaker.

Anna Hallén har beskrivit det bra, att man mår gott av att äta en köttbit stor som sin handflata, lika mycket grönsaker och 1-1½ dl sås. Det fungerar riktigt bra för oss. Det är inte ofta jag äter potatis heller, men idag gjorde jag ett undantag. Biff med lök och stekpotatis är en klassiker.

Min variant av lågkolhydratkost med en hel del grönt och lite frukt eller bär, passar oss mycket bättre. Midjemåttet har minskat redan på oss båda. Vi är mätta och belåtna och har ork till långa promenader, även fast temperaturen stadigt ligger på närmare 30.

Biff med Lök och stekt Klyftpotatis

2 Biffar à ca 150 gr

2 gula Lökar

Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 Potatis

Senapssmör

50gr rumsvarmt Smör

1 tsk grovkorning, Fransk Senap

Havssalt

Rör ihop smör och senap, smaka av med salt. Ställ in i kylen en liten stund. Skär potatisen i 8-10 tunna klyftor, förväll i saltat vatten och låt kallna. Skär löken i tunna klyftor. Bryn 2 msk smör och låt löken fräsa i det, utan att ta för mycket färg. Salta och peppra och rör ner en halv tesked honung, den lyfter fram löksmaken fint.

Bryn smör i en annan panna och stek potatisen gyllenbrun. Häll upp löken i en skål och håll varm, medan Du steker biffen i nytt smör. Bryn dem ca 2 min, så de får ordentlig färg. Vänd och dra pannan från plattan om Du vill ha biffen lättstekt. Låt den då ligga kvar nån minut och dra på eftervärmen.

Vill Du ha köttet mer stekt så låt den stå kvar på plattan några minuter till. Servera med Gurka, Bladpersilja och Cocktailtomat.

Kiwikompott med Grädde

Riv 4 Kiwifrukter grovt och koka försiktigt till en kompott i fem minuter. Smaksätt kompotten med lite ekologiskt Vaniljpulver, när den svalnat. Kyl och servera med ovispad grädde.

Den här desserten smakade nästan som krusbärskräm, riktiga hemlandstoner i hela middagen.

Kiwikompott med Vaniljgrädde till dessert

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/28/biff-med-lok-och-senapssmor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Bilden har vi lånat från Birgitta Höglunds-matblogg vilken vi tipsat om flera gånger tidigare! birgittahoglundsmat.wordpress.com […]

  2. […] klick Senapssmör ger god smak till fläskköttet. Receptet på grytan räcker till 2-3 portioner, beroende på […]

  3. Kött är sååå gott:) har läst att kokt kall potatis har mindre kolhydrater, och då borde stekt potatis på den i mycket smör vara ganska nyttig?

    • Helt rätt, Monica. Ska man nån gång äta potatis så är det bättre att göra så här. Kokningen drar ut en hel del stärkelse ur potatisen, alltså får den mindre kolhydrater. Det är lika om Du nån gång skulle vilja äta chips. Lägger man potatisskivorna i vatten först och låter rinna av och torkar innan friteringen, så blir det mycket mindre kolhydrater i. Det kan man se av mängden potatismjöl som ligger kvar i botten på vattenbunken. Ett betydligt bättre alternativ till butikschipsen. Kanske inte nåt att äta ofta, men nån gång till fest 😉

  4. Senaps smör låter riktigt smaskigt!

    • Välkommen hit, Matlust. Du får ta och testa det till en fin köttbit. En fläskkotlett skulle bli en höjdare ihop med det här smöret 🙂

  5. Det såg jättegott ut, kiwikompotten såg nästan ut som krusbärskräm också 🙂

    • Tack Veronica 🙂 Krusbär är ju inte nåt man hittar här direkt, men kiwi finns i mängd. Då får man improvisera lite för att få till helsvensk mat. För den är ju alltid nåt att längta efter på en långsemester.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: