Gulasch på Kalkon och Blomkålsmos med Zucchini

Kalkongulasch med Tomat,Paprika och Grädde med Blomkål-Zucchinimos

Istället för Fläskkött

Här nere i Turkiet är det som bekant lite ont om griskött. Muslimerna äter ju ingen gris, men jag har hittat en väldigt bra ersättare. Kalkongrytbitar är mörka i köttet, med fett insprängt och smakar nästan som bogfläsk. Mer smak och tuggmotstånd än kyckling.

Efter fågelinfluensan häromåret har det varit lite ont om kalkonkött, men nu börjar det dyka upp i butikerna igen. Kilopriset för grytbitarna ligger på nästan 100 kronor, 3-4 gånger så dyrt som kycklingbrösten. Men till en gryta är det suveränt gott, så jag köper alltid ett paket när jag kommer över.

Tillbehören, grönsakerna, kostar nästan inget istället. Blomkål 5 kr för ett stort huvud. Paprika 5-10 kr kilot. Tomater 5 kr. Persilja och Rucola 2,50 kr för ett riktigt stort knippe. Jordgubbar köpte jag häromdagen för 12,50 kilot.

Så matkostnaden blir riktigt låg här nere. Restaurangpriserna har däremot ökat rejält sista året. Alanya börjar bli en väldigt modern stad, med högre levnadsstandard för vissa och ökad turism. Det har gjort att priserna på utemat ligger i samma nivå som EU-länderna nu.

Tur då att jag tycker så mycket om att laga mat, annars skulle jag inte ha råd att bo här så länge. Vi lever som hemma och där går jag inte heller ut och äter mer än nån gång ibland.

Kalkongulasch med Paprika och Tomat

250 gr Grytbitar av Kalkon eller Fläskkött

2 gröna avlånga Turkiska Paprikor

1 röd Spetspaprika

2 Tomater

1 gul Lök

1 msk Ajvar, mixad, grillad Paprika och Aubergine

1 msk Paprikapulver

3 dl Grädde

Worcestersauce

Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Strimla paprikan och tomaterna. Finhacka löken. Bryn köttet i smör, tillsätt paprika och lök. Fräs en stund. Strö över salt, peppar och paprikapulver. Låt fräsa ett tag, så kommer mer smaker fram ur paprikapulvret. Rör ner ajvar och Worcester. Häll på grädden och låt puttra 30 minuter.

Blomkålsmos med Zucchini

Koka under tiden ett litet Blomkålshuvud i bitar. Skala en halv Zucchini och skär i bitar, koka med blomkålen. Häll av vattnet, häll i ½ dl Grädde och 2 msk Smör. Salta och Peppra. Mosa med en potatisstöt eller kör med stavmixer.

Worcestersauce

Du kanske undrar varför jag har Worcestersauce i nästan all mat. Jag använder den som smakförhöjare istället för buljontärning. Här nere finns ingen buljong utan Glutamat och jag tog inte med nån hemifrån i år. Worcestern lockar fram mycket smak i både varma och kalla såser.

Söndagsmarknaden i Alanya

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/21/gulasch-pa-kalkon-och-blomkalsmos-med-zucchini/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. O vad gott det ser ut. Tänk om torg handeln här hemma hade sådana grönsaker vad mkt mer man skulle handla. Ska prova worcestersauce o din härliga gryta . Ha det gott i värmen. Höst hälsn. C

    • Det är så kul att kunna välja och vraka bland alla fina grönsaker. Såg igår på Tisdagsmarknaden att de sålde tvåkilospåsar med Aubergine, Zucchini och röd Paprika för fem kronor styck. Hemma är det ju nästan hutlösa priser i jämförelse..
      Lycka till med grytan 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: