Besök hos slaktaren
I höst blir det mycket Lammkött på menyn. Det finns gott om små slakteributiker i Alanya, där man får mycket fin lammfärs och annat gott. De mal köttet medan man väntar, så det är garanterat färskt. Hygienen är hög här i Turkiet, så vi handlar nästan allt kött hos slaktaren.
Det håller en högre kvalitet än färdigförpackat kött i de större varuhusen. Det har blivit en vardagsrutin att gå runt till olika butiker. Har en där jag köper fint lammkött, en annan för kyckling, en tredje för biff, en fjärde för ost…
Det blir många, långa promenader, bara för att handla, passar mig fint med all sån extramotion.
Lammfärsgryta med Bondsallad och Myntayoghurt
300 gr Lammfärs
2 dl Turkisk Tomatröra, recept se #1.4 Gröna Saker
1 dl Rödvin
50 gr Smör
Worcestersauce
Svartpeppar
Havssalt
Chilipeppar
Kanel
Bryn färsen i smör, krydda. Låt puttra några minuter, häll på rödvin och Worcester. Låt vinet koka in, det ger mer smak till grytan. Tillsätt tomatröran, koka en halv timme.
Gör en Bondsallad, lite lik Greksalladen. Skär Tomater i bitar, strimla Lök, lägg på en bädd av Rucola. Smula Färskost över.
Myntayoghurt
2 dl Turkisk Yoghurt
2 msk färsk hackad Mynta
1 Vitlöksklyfta
Havssalt
Worcestersauce
Hacka vitlök och mynta, rör ner i yoghurten. Krydda med salt och Worcester. Låt stå och mogna i smaken en stund.
Servera grytan med riven ost och en klick myntayoghurt. Salladen bredvid med olivolja och citron över.
Vilket gott recept på myntayoghurt:)
Tack Monica 🙂 Den blev väldigt fräsch, mynta är så gott till lamm.