Välkommen till mitt kök i Alanya

Godsaker i vårt kylskåp, Grönsaker, 1 lit grädde. Beyaz Peynir, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivoja, Smör och Vitlöksyoghurt

Merhaba

Nu har jag kommit till rätta nere i Alanya. Det tar några dagar att ställa om sig från vår gråkalla Svenska vardag, till ett liv i över 30 graders värme med massor av ljus. Men det är väldigt skönt, kan jag lova.

Det är den sjätte vintern jag och L bor tillsammans här nere och i år har det blivit som att komma till ett nytt ställe. Vi har flyttat från Kleopatrastranden ut till Östra Stranden. Har verkligen gjort ett bra byte, hittat ett väldigt fint lägenhetshotell, där vi bor högst upp med en fantastisk utsikt.

När man som vi reser på flygstol, så är det lätt att gå runt och titta ut vilket hotell man kan tänka sig som bostad i några månader, prata med Managern och sen välja den lägenhet man vill ha.

Utsikt över berg, borg, hav och en stor del av staden. Soluppgång och solnedgång, eftersom vår balkong ligger i ett söderhörn. Så här kommer vi att trivas bra i höst. Mycket fint inne också med ett bra kök. Bara två kokplattor, men jag är van att kunna få till riktigt bra mat på det.

Vi äter sen flera år nästan alla måltider hemma, man tröttnar på att gå ut och äta så ofta när vi reser så mycket. Så blir det ju väldigt billigt att äta hemma och vilka råvaror det finns. Särskilt bland grönsakerna.

Idag blir det ett recept på en god grönsaksröra, som vi äter antingen varm eller kall. Till middag varm, med Kycklingbröst och gräddkokt Lök. En Sallad med Rucola, Bladpersilja, Tomat,  Granatäppelkärnor och Beyaz Peynir som betyder Vit Ost. Det är en färskost, gjord på komjölk. Turkarna äter väldigt stora mängder av den, särskilt till frukost. Mild, salt och krämig.

I morse åt vi tomatröran kall tillsammans med stekt Ägg, lite rostade Hasselnötter, Rucola, Bladpersilja. Den frukosten stod vi oss på i många timmar.

Grönsaker direkt från Marknaden. 5-10kr/kg för det mesta.

Turkisk Tomatröra

5 Tomater

2 Spetspaprikor

1 liten Aubergine

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

50 gr Smör

1 msk Olivolja

1 tsk Timjan

1 tsk Oregano

½ dl Rödvin

1 msk Granatäppelvinäger

Salt och Svartpeppar

Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Fräs i smör och olja tillsamman med torkade örter. Har Du färska örter så tillsätter Du dem på slutet. Låt bryna utan att ta färg i 5 min. Krydda med salt, peppar, rödvin och granatäppelvinäger.

Granatäppelvinäger, Nar Eksisi, hittar Du i en Orientbutik. Kanske för söt för en del, men den är en suverän smaksättare, lite som Balsamvinäger. Koka ihop röran i 30 minuter, rör då och då.

Kyckling med Turkisk Tomatröra

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/11/valkommen-till-mitt-kok-i-alanya/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Fantastiskt Birgitta!

    Tack för att du berättar och tack för en otroligt inspirerande blogg!

    Hälsningar från ett snöigt Omsjö..
    Anita (Smulan)

  2. Lyckliga dig som kan tillbringa sköna dar i värmen! Jag blir riktigt avundsjuk.. Ditt tips om att hyra en lägenhet några veckor kommer jag att ta fasta på en dag…

    Den turkiska maten är också så god!

    För att inte tala om att få njuta av ett turkiskt bad..:)

    Ha det riktigt skönt!

    • Ja, jag känner mig lyckligt lottad som har möjlighet att vara här nere på vintern. Kom hem från en tredagars resa till Kappadokien igår. Med guide, halvpension och två nätter på 4-stjärnigt hotell. En fantastisk naturupplevelse som kostade bara 850 kr inkl enkelrumstillägg. Kan rekommenderas när du är här en längre tid 🙂

  3. + 2 grader och första blötsnön i Stockholm igår. Det låter härligt att vara i södern!!!
    Tycker fröken Dill

    • Det är riktigt härligt. Men idag har vi första höstregnet. Åska, muller och blixtar i morse, sen hällregn. Skönt, rensar luften ordentligt 🙂

  4. Gud så gott med värmen. Kollade precis vädret på tv, minus 1 grad i morgon bitti här i Göteborg. Njut och laga gott!

    • Hej Martina. Ja du, det är lite skillnad, här är 18 grader nu halv sex på morgonen. Blir snart en kopp kaffe att njuta av i soluppgången på balkongen 🙂 Somnar tidigt, så då är vi uppe med tuppen också.

  5. Vad härligt det låter att spendera vintern på sydligare breddgrader. Själv befinner jag mig i Frankrike i höst, men åker tillbaka till Sverige lagom till julafton 🙂

    Tomatröran låter inte helt fel, skall pröva den nån dag framöver!

    • Hej Emma och Välkommen till mitt kök. Det låter som du har en härlig höst framför dig också, i ett sånt fantastiskt matland som Frankrike 🙂

  6. Så underbart att kunna vara där nere så länge:)

    Maten var verkligen fantastisk!

    • Ja, du har väl ätit massor av gott senaste veckan 🙂 Hoppas du kommer att gilla min försvenskade Turk-mat också.

  7. Hej Birgitta, måste vara härligt att fly höstrusket. Tomatröran verkar mycket god, ska göra den om jag hittar granatäppelvinäger

    • Hej Anna och Välkommen hit. Det är riktigt härligt att få tillbringa några månader här, innan jul. Mår så gott i värmen.
      Granatäppelvinägern är väldigt god, men ta balsamvinäger annars. Den höjer också smakerna ordentligt.
      Ha det bra 🙂

  8. Em sån härlig utsikt. Så avundsjuk jag blir. Här hade vi +9C ungefär för en timma sedan. Vinterjackan har åkt fram….. Alanya, är det ert favoritresemål i Turkiet?

  9. Hej Birgitta! Har nyss hittat till din fina blogg, jag brukar resa till Turkiet själv och ser fram emot att ta del av dina recept när du är där.

    • Hej Veronica och Välkommen. Det finns mycket härlig mat att skriva om här nere. Roligt att du följer med på min resa 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: