Köttfärsgratäng med Zucchini och Fårticka

Köttfärsgratäng med Zucchini och smörstekt Fårticka

Hösten är Gratängtid

Lättlagat och värmande. Det går att variera en gratäng i det oändliga. Den här gången gjorde jag en köttfärsröra med fårticka och färskost.

Hittade mycket fårticka tidigare i höst, som jag smörstekte i bitar och frös in i portionspåsar. Perfekt att ta fram till såna här rätter och dryga ut köttfärsen med.

Köttfärsgratäng

250 gr Ekologisk Nötfärs

2 dl Fårticka, smörstekt i bitar

2 gula Lökar

1 tärning Ekologisk Grönsaksbuljong

200 gr Färskost med Vitlök

2 dl Crème Fraiche

1 dl vitt Vin

1 tsk torkad Timjan

1 skvätt Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Valio’s Smör

1 stor Zucchini

1 dl riven Boxholm’s Gräddost

1 dl riven Prästost

Cocktailtomater

Bryn smöret och fräs köttfärsen. Tillsätt löken skuren i smala strimlor, krydda med salt, timjan och peppar. Låt fräsa runt en stund, rör då och då.

Häll på vin och worcester, låt koka in lite. Smula ner buljongen, rör ner crème fraiche och färskost. Låt koka ihop i ca en halv timme, så kommer alla smaker fram ordentligt.

Köttfärsgratäng med Vitlöksost, Fårticka och Zucchini

Skär under tiden zucchinin i tunna skivor på längden. Stek skivorna i smör, salta och peppra. Lägg hälften av  skivorna i botten på en ugnsform, bred  köttfärsröran över. Täck med zucchiniskivor och cocktailtomater. Strö den rivna osten över. Gratinera i 175° i 20 minuter.

Servera med en sallad på strimlad Salladskål, Pumpakärnor, Paprika, Persilja och en Vinaigrette på 3 delar Kallpressad Olivolja, 1 del Vinäger, Havssalt och Svartpeppar

Köttfärs och Zucchini gratinerad med Prästost och Gräddost

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/10/kottfarsgratang-med-zucchini-och-farticka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det är ju sannslöst vilken kreativitet du har ang matlagning! Vad får du alla idéer ifrån?!

    Och snygga upplägg oxå!
    Tänk om man hade lite mer fantasi, tid och ork!
    KUL att du delar med dej!

    • Tack för ditt jättfina beröm, Veronica. Har alltid tyckt det är kul med nya recept, de kommer bara farande. Men jag har ju gott om tid också, som sjukpensionär. När jag jobbade som Kock, var det en klar fördel att tycka om matlagning 😉

  2. Mums, så gott !
    Här vill man ju göra allt !
    Så trevlig resa ni hade på din 48 årsdag, vi är samma ålder du och jag, men min födelsedag är om ett par veckor.
    Ha en fin kväll.
    Kram Åsa

    • Hej Åsa, kul att du gillar mina recept 😉 Visst är 48 en bra ålder, Grattis i förskott. Ha det bra du med 🙂

  3. See ljuvligt gott ut. Fårticka är en svamp jag aldrig testat.

    Ha det bra!

    • Hej. Fårticka är väldigt gott, så det får du ta och testa 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: