Smörstekt Svartkål med Sardeller och Getost

Svartkål med Sardeller, Kapris och Ägg

Kände för lite Italienska smaker en kväll

Ibland är det gott med en salt, liten kvällsrätt. Oftast är jag inte hungrig efter middagen, brukar mest bara bli en kopp varm choklad med vispgrädde innan sängen och spikmattan. Som jag för övrigt börjat somna på, så nog har den en positiv inverkan på sömnen.

Jag hade turen att få en liten knippe svartkål av Mammas hobbyodlande grannar, så då blev det till att hitta på nåt gott av den. Jag är väldigt förtjust i sardeller, så det tänkte jag kunde bli en bra kombination. Hade en liten bit Killing från Skärvångens Bymejeri, en mycket krämig och god getost.

Svartkål med Getost och Sardeller

4 stjälkar Svartkål

6 Sardeller

1 klyfta Vitlök

10 små Kaprisbär

1 msk Valio’s Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Svartpeppar

Några små skivor Skärvångens Killing

2 Plommoncocktailtomater

1 kokt Ekologisk Ägghalva

Svartkål med Sardeller, Skärvångens Killing och Ägghalva

Skär bort den hårda mittnerven i svartkålsbladen och strimla dem fint. Bryn smör och olivolja, fräs bladen en stund. Tillsätt finhackad vitlök och sardeller. De behöver inte hackas, lägg i de hela filéerna, de smälter i smöret.

Krydda med svartpeppar, vinäger och kapris. Salt behövs inte, tillräcklig sälta kommer från kapris och sardeller. Låt puttra 15 min, tillsätt lite vatten om det kokar torrt. Sista minuten låter du klyftade tomater koka med.

Häll upp i ugnsform och lägg på några skivor getost. Gratinera 5 min på 175°, bara så att osten smälter lite. En lagomkokt ägghalva till och varför inte ett gott glas vin.

En liten dessert med Svarta Vinbär och lättvispad grädde satt fint efter all sälta. Några varv från min kvarn med hela bitar kandisocker och kanel var gott på. En kväll helt i svart.

svarta Vinbär med lättvispad Grädde och Kanel

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/09/smorstekt-svartkal-med-sardeller-och-getost/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vilken härligt recept! Jag tänker lagga toscana kålen enligt receptet, men utan ägg, ost och sardeller–0 kolesterol. Det bör nog räcka gott och väl med capris och resten. –Jag kör med ”Engine 2 Diet” som utesluter allt som har ”ansikte” (kött) och ”mama” (ägg och mejeri produkter). …gloria

    • Hej Gloria och Välkommen hit. Roligt att du tycker om mitt recept, trots att du inte äter så mycket av det som ingår 😉 Jag äter LCHF och mår suveränt av det sen 2½ år, det är ingen diet för mig utan en livsstil.

  2. Hej Mycket förvånad blev jag,när jag sökte recept på Palmkål/svartkål.Inte hade jag i minnet att min kål skulle vara ingrediens i ett recept.Men en god rätt var det,kålen skördades en kålsvart kväll 29 oktober.Hälsn ”Mammas granne”

    • Hej Bengt och Välkommen till mitt kök. Roligt att du hittade hit via svartkålen, som jag fick förra sommaren. Det var en väldigt god grönsak, ni är verkligen duktiga på att odla.
      Hälsa till Aina och Mamma.
      Varma hälsningar från Alanya 🙂

  3. En perfekt rätt att bjuda min J på. Han svårgillar kål, sardeller och Skärvångens ostar.
    Hälsar fröken Dill

    • Fint, då har ni nåt gott att se fram emot. Mycket smaker blev det 🙂

  4. Jag gillar också Toscanakålen, mycket gott och nyttigt 🙂

    • Hej Anna. Tack för fint namn på den goda kålen. Hade bara hört Svartkål innan. I Toscana finns myckt godsaker 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: