Färdkost till tågresa

Smörstekt Rimmad Lax med Broccoli och Paprika-wok och Saffransaioli

Inlägg nr 200

Jag har lyckats få till 200 recept på 4 månader, är riktigt nöjd. Nu börjar det bli ett helt bibliotek med maträtter, bra att ta till om Du har idétorka på matfronten nån dag. Kul att jag fått användning för mina matkunskaper, på ett sätt som passar mig.

Det har verkligen blivit varierad kost för mig i sommar, tack vare att jag startade den här bloggen. Hade aldrig trott att jag skulle tycka det var så här skoj, jag som aldrig gillat att skriva.

Nån dag till helgen blir det lite annan inriktning på mina recept, när jag fått allt att fungera nere i Turkiet. Det blir lite nya ingredienser kommande 2 månader,  som flyttfåglarna drar jag söderut till värmen i Alanya.

Märker vilken skillnad det blir i kropp och värk, nu när kylan dragit ner över oss. Hoppas Du kommer att gilla min Svensk-Turkiska mat också.

Smörstekt lax med wokad Paprika och Broccoli

Idag blir det ett recept som passar på en resa

Skickade det här med min Särbo, när han var här på besök för ett tag sen. Jag brukar alltid göra en matkasse att ha med när vi är ute och flyger också. Flygplansmaten har i och för sig blivit mycket bättre på senaste åren, men jag blir så däst efter en sån måltid. Det vill jag ju inte vara med om längre, för på lågkolhydratmaten slipper jag den känslan helt.

Inte alla flygbolag tillåter att man äter medhavd mat, men det är gott att ha på terminalerna innan och efter flygningen. På Istanbuls flygplats t.ex tar de över 100kr för en vanlig hamburgare, så det är väldigt bra för min ekonomi också. Jag lägger alla slantar jag får över på mina resor och bra mat.

Jag skickade med ett gott LCHF-mellanmål också

Jag skickade med ett gott LCHF-mellanmål också

Den här gången blev det riktigt fin mat med i kassen. Rimmad Lax med wokade grönsaker och Saffransaioli. Jag rimmade laxen innan jag stekte, så blir den inte så känslig över att vara i värmen några timmar.

Den här rätten är lika god kall som varm. Men jag lovar, det här är en av de ytterst få gånger Du behöver se Höglund’s Mat på en papptallrik..

Rimmad Lax med Broccoliwok

En portionsbit Lax

1 tsk Chilisalt

Ett litet huvud Broccoli

½ röd Paprika

½ pressad Lime

1 tsk Mango Chutney

Valio’s Smör

Havssalt

Saffransaioli, se recept #1.2 Kalla Såser

Gnugga in chilisaltet runt om på laxen. Låt stå i kyl några timmar, vänd efter halva tiden. Skär broccoli och paprika i mindre bitar. Stek dem i smör några minuter, häll på lime och mango chutney.

Stek laxen några minuter på var sida. Lägg upp på en papperstallrik eller i portionsform tillsammans med aiolin. Garnera med lite grönt. Plasta in när den kallnat.

Glöm inte att ta med plastbestick också, så blir det lättare att äta Din goda Laxrätt. Dina medpassagerare kommer att titta med avund på maten, det gjorde L’s.

Rimmad Lax med Broccoli och Paprika-wok

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/05/fardkost-till-tagresa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vad underbart att få tillbringa hösten i varmare länder! Och turkisk mat som är så spännande. Ska bli kul att få bli inspirerad.
    Tycker fröken Dill

    • Ja, det ska bli riktigt skönt. Särskilt som fjällen är helt snötäckta idag och det har lovat mer snö till kvällen. Blir härligt att fara iväg nu och komma hem när det är riktig vinter 🙂
      Blir kul att kunna förmedla och dokumentera all god mat jag brukar laga i Turkiet på det här viset.

  2. Chicken a la king är helt underbart! Och jag gjorde ett litet inslag av lchf och la i sambal oelek, vilket gav en riktig smakupplevelse!Mums 🙂 Vilken fin blogg du har, och dina recept och bilder, jag blir ju bara hungrig av att titta på bilderna! Haha 🙂
    Jag skulle vilja börja med lchf igen, mådde så bra medans jag åt så. Men studielån inkomst så blir de inte mycket pengar kvar i slutet av månaden =(

    • Hej Sofie och välkommen hit. Tack för det, kul att du gillar recept och bilder.
      Jag trodde att det skulle bli dyrt att äta lågkolhydratkost, men faktum är att för mig har det blivit tvärtom, billigare. Jag äter mindre mat, för den mättar så bra. Och så köper jag bara naturliga råvaror, ingen färdigmat eller snabbmat. Testa ett tag får du se, om du genom att laga mer mat själv får ner kostnaderna. Hälsan är ju det viktigaste vi har 🙂

  3. Hej och vinkevink på resan. Nu måste jag skriva lite här. Jag har följt din blogg länge, men ännu inte lämnat nåt spår efter mig. Jag skulle också köpa din kokbok! Tycker att du har så fina recept och många goda idéer.

    • Hej Annela och Välkommen. Vad kul att du är en trogen gäst och ännu en som vill ha min kokbok. Tack för dina vänliga ord, de värmer i höstkylan 🙂

  4. 200 inlägg på 4 månader. Det är mycket det. Jag startade min matblogg i april 2006. I början postade jag inlägg en gång per dag. Efter ungefär ett halvår fick jag nog och inläggen krympte till 2 per vecka. Sista året har det ibland inte ens blivit varje vecka. Emellanåt umgås jag med tanken på att sluta helt. Men det är precis som du skriver: Bloggandet är en inspirationskälla till mer varierad mat.

    • Visst är det mycket. Första månaderna gjorde jag två om dagen, nu är det ett. Men många recept är väldigt enkla, min vardagsmat.
      Det har varit så himla skoj, så det har gått av bara farten. Eftersom jag är sjukpensionerad, så har det här blivit ett sätt att få tillbaka min matglädje, som jag hade när jag jobbade.

      Och äntligen ha hittat ett sätt att få alla recept jag kommer på bevarade. Jag tycker inte om att skriva för hand, så alla recept genom åren har ju försvunnit ur minnet ganska snabbt.
      Sen är det väldigt givande att dela med mig av mina kock-erfarenheter, tror att många idag är lite tveksamma till hur man egentligen lagar naturlig mat från grunden.
      Där kanske jag kan hjälpa till lite 🙂

  5. Om du publicerar dina underbara recept i en kokbok, lovar jag att jag ska köpa minst en!

    • Tack för det och välkommen till mitt kök 🙂
      Jag hoppas verkligen att det kan bli en kokbok av det här så småningom. Har drömt om att skriva en i 20 år. Min dåvarande chef tog ner mig på jorden direkt den gången med kommentaren;
      Vem skulle vilja läsa en kokbok som du skrivit?
      Känns fint att höra att det finns nån som vill det nu 😉

  6. Jag har aldrig riktigt förstått varför inte flera gör sin egen matsäck när de reser .. Det finns ju så mycket gott att laga till och ta med:)
    Färdkosten ser härlig ut, precis i min smak, och inte gör det nåt med en papptallrik eller två:)
    Ha det så gott i solen:))

    • Tack Ellinor. Visst finns det massor av godsaker att ta med sig. Och så vet man vad det är i, inte en massa tillsatser och annat otrevligt 🙂

  7. Mums, det där såg mycket gott ut!
    Det ska bli kul att följa dig i Turkiet 🙂

    • Ja det var riktigt gott, gjorde ju en likadan portion till mig sen när L åkt. Trevligt att jag får ressällskap på det här sättet till Turkiet i år 🙂

  8. Hej Birgitta, jag undrar var jag kan hitta Björksocker och mandelmjöl. Vaniljpulvret du tipsade om har jag hittat hos min lokala ICA handlare, och det fungerar ju utmärkt som smaksättning. Älskade att baka förut och saknar ibland den sysselsättningen. Därför är det kul med LCHF bak alternativ.

    • Björksockret har jag köpt på Hälsokostaffär, det är ganska nytt. Annars finns det att köpa på nätet, sök bara på björksocker så hittar du det.
      Mandelmjöl gör jag själv, genom att mixa mandlar eller nötter till ett fint pulver. Finns säkert att köpa på hälsokost också, men det håller sig färskare om man gör det själv och förvarar i en burk i kylen. Lycka till med ditt bakande, det är himla kul tyckar jag med 🙂

  9. Vad roligt att du känner till Jonas och uppskattade hans recept!
    Ska bli spännande att följa dina svensk/turkiska recept framöver!

    • Hej Mia. Jonas Colting har en riktigt bra inställning till det här med mat och träning.
      Han har skrivit många intressanta artiklar, jättekul att du hade honom som gästbloggare. Hans Cocosbollar såg väldigt läckra och nyttiga ut. Det receptet hittas här
      http://mor-mia.blogspot.com/2009/10/gott-och-blandat.html
      för andra som vill testa de goda bollarna.
      Kul att du vill följa med på min matresa 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: