Semester på Kreta

Ett glas iskall Frappé i Chania

Platanias +30  Östersund +3

Nu har jag kommit hem efter en härlig semestervecka på Kreta. Vi har haft det väldigt skönt, varmt hela tiden, trots lite blåsväder från början.

Lite kyligare här hemma, när vi klev av planet i går förmiddag. Skönt med direktflyg, bara 4,5 timmes resa mellan Frösön och Chania. Riktigt bra att Apollo börjat flyga härifrån.

Hibiscus vid vår altan

Ingen matlagning och ingen dator på en hel vecka, det är semester för en sjukpensionerad Kock.

Kaffet på bilden här ovan är en Frappé, grekernas nationaldryck.  En härligt skummig Iskaffe, gjord på mixad mjölk, vatten och nescafé. Socker i om man vill, jag tog utan.

Min Syster och jag njöt av varsin, efter en varm promenad i Chanias gamla stad häromdagen. Enda gången det är riktigt gott med pulverkaffe.

Tidig höststorm över Platanias, Kreta

 

Ovädret, som skulle ge regn hela förra helgen, drog förbi längre ute till havs, så vi fick bara vara med om de häftiga vågorna efteråt. De dånade in mot stranden i två dagar, det låg en sky av salta droppar över Platanias. Två skurar på 2-3 minuter, var allt vatten som kom ner på annan väg.

Estiatorio Minoas, Platanias

Det har blivit många restaurangbesök den här veckan. Kreta håller en riktigt hög standard, matmässigt. Priserna är rätt låga, varmrätterna låg runt 60-100kr. Ofta räcker det med bara en förrätt, de är rejält tilltagna och kostar kring 30-50kr.

Kretensarna stod som förebild till den hälsosamma Medelhavskosten, med många goda traditionella rätter. Medelhavskost tolkas ju idag som om den består mest av grönt, frukt, fisk, kött och olivolja.

Min Syster köpte en liten vatten melon. 7,3 kg.

Men lägg därtill den stora konsumtionen av smör, ost och grädde, så är den inte långt ifrån LCHF. Det var länge sen jag såg ett så stort utbud av gräddiga såser och olika rätter med ost.

Jag kommer att provlaga en del av de här rätterna i Turkiet i höst, så då kommer det att dyka upp lite mer matnyttiga recept. Idag bjuder jag bara på lite härliga Medelhavsbilder, i matens tecken.

Graviera, smakrik ost från Kreta

Restauranger värda en omväg

Är Du på väg till Platanias framöver, så testa gärna Limanaki, restaurangen i hamnen. Vi hann med 4 besök, för det var verkligen god mat.

Deras Tzatziki är den godaste jag ätit, och då har jag testat ganska många genom åren.  Roquefortsåsen var också suverän, en rejäl bit ost nersmält i grädde. Vilken smak.

Pepparsåsen på grädde och Metaxa var också riktigt fin, trots mängden av hela svartpepparkorn. Grillade Lammkotletter, väldigt möra och goda, fungerade fint med den gräddiga såsen. Såser beställs separat för kring 30 kr, men då får man en stor skål.

Souvlaki och Tzatziki på Restaurang Limanaki i Platanias hamn på Kreta

Loukaniko, Kretas egen korv, med gräddstuvade champignoner blev det en kväll. Väldigt gott, köttiga korvar med mycket örter i. Limanakis Souvlaki, som enligt krögaren skulle vara den bästa vi smakat, var verkligen det. Gjord på  kolgrillad fläskfilé, först marinerad i citron och oregano.

Efter maten bjöds det en riktig magborstare, Tsikoudia, Kretas egen snaps. Lite som Calvados, med rå spritsmak. Ibland får man den smaksatt med honung, då heter den Maloraki. Det är en betydligt mildare variant, med mindre smak av raketbränsle. En sån här avslutning på en fet måltid, känns väldigt bra för matsmältningen.

En annan restaurang att rekommendera är The Olive Tree, som ligger direkt vid stranden. De har massor av lokala, traditionella specialiteter. All deras mat är tillagad med olivolja, inga 0mega-6-fyllda billiga majs eller solrosoljor där. Jag åt Lammstek i Vinblad med Fårost. Mycket annorlunda och gott, den ska jag testa att göra framöver.

Vinbladsrulle med Lammstek och Fårost

Marikas taverna, som också ligger på stranden, var ett riktigt bra lunchställe för en hungrig LCHFare. Deras Mushroom in Cream blev mitt lunchalternativ flera gånger.

Champignoner,  ordentligt med grädde, bacon, paprika, lök, svartpeppar och Metaxa. Den ska också provlagas inom kort.

Calliga Rosé

På Minoas bjöd Mamma på middag en kväll, så vi fick fira hennes 80-årsdag igen. Den restaurangen ligger efter huvudgatan i centrum, nära torget.

Där tog jag Karides Saganaki, stora räkor gratinerade med tomatsås och fetaost. Till maten fick vi ett mycket gott, halvtorrt Rosévin, Calliga. Fruktigt och smakrikt, men inte för sött. Passade perfekt till räkorna.  Rosévin har blivit en ny favorit den här sommaren, det smakar så gott en varm kväll.

Karides Saganaki på Minoas i Platanias

Jag åt Äppel-Beignets till dessert, det är friterade äppelringar. En dessert jag inte sett på en meny sen tidigt 80-tal, när jag gick kockutbildningen.

Äpplena läggs  i en frityrsmet med öl, mjöl och ägg, friteras och doppas sen i kanel och socker. God vaniljglass till. Kanske inte direkt en dessert för en lågkolhydratare, men mammor fyller bara 80 en gång.

 

Äppel-Beignets på Minoas

Min Syster tog en assiett med 3 st Baklava till dessert. Det var den godaste jag nånsin smakat, för jag var ju naturligtvis tvungen att testa den med. I Grekland är det vanligt att alla smakar på varandras rätter, en bra tradition tycker jag.

Krögaren kom ut och berättade hur han gjorde Baklavan med fillodeg, nötter, kanel, nejlikor och ett fårsmör. Han hämtade och visade hinken, det var ett klarat smör som degbladen penslades med. Resultatet blev fantastiskt gott, tillagat på gammaldags vis.

Han berättade att det finns att köpa Fårsmör i grekiska matbutiker i Stockholm, ifall jag ville prova laga den hemma. Men jag tror det får räcka med att äta Baklava vid Medelhavsbesöken.

Fyren i Chania

Besök i Chania

Vi tog bussen in till saluhallen och hamnen i Chania, härligt att ströva runt och titta på alla fina råvaror där. Det är verkligen värt en utflykt, den gamla stadsdelen med många fina hus är väl bevarad.

Den Venetianska hamnen i Chania

I hamnen blev det lunch på en liten taverna med utsikt över havet och de venetianska husen, som ligger kring den vackra hamnbassängen.

Jag tog där en Dakos, ett slags skorpa bakat av Korn. På den läggs olivolja, tomatröra med oregano, färskosten Mizithra och oliver. Ungefär som en Bruschetta, fast med Grekisk smak. Mycket gott, efter några timmars promenad.

Det här var en liten del av min Grekiska matresa, det dyker upp fler bilder och recept framöver.

Dakos med Mizithra i Chania Hamn

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/03/semester-pa-kreta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

26 kommentarerLämna en kommentar

  1. Iskaffe är toppen! Älskar också det.
    Om du vill testa att göra det hemma så kan jag rekommendera detta recept.
    Recept på Iskaffe – is kaffe (ice coffee)

    Fin blogg förresten!

    • Tack för recept och beröm 🙂 Frappé är verkligen suveränt gott.

  2. Tack för alla fina bilder och bra tips. Googlade lite på Kreta-mat och hittade din blogg:)

    • Hej Johanna. Välkommen. Kul att jag kunde hjälpa dig med lite tips 🙂 Fantastiskt bra mat på Kreta, hoppas du får en lika fin upplevele om du är på väg dit nu.

  3. Så underbart! Platanias är ett favoritställe för oss som jag verkligen längtar tillbaka till.

    • Ja, det är verkligen en mysig liten ort. Med den gamla stadsdelen och den vackra klippön utanför. Blir nog fler resor dit 🙂

  4. Vilken resa är inte alls avundsjuk 🙂 Maten såg jättegod ut och vattenmelonen hade jag velat ha, älskar all frukt och även grekisk mat, sist jag var i grekland så testade vi det mesta och även tzatziki till varenda måltid. Får bli nästa resmål när man väl kommer iväg, grekland är ett underbart land

    • Hej Tina och Välkommen. Kul att du gillar mina bilder. Vattenmelonen var verkligen saftig och god, stor skillnad mot dem vi kan köpa här. Grekland har varit en favorit i många år, deras mat är enkel men suveränt god. Hoppas du kommer iväg dit snart igen 😉

  5. Jisses vilken härlig resa du haft! Laddat på batterierna ordentligt! 🙂

    • Ja, en sån resa borde alla få göra då och då 🙂

  6. Åh, vad härligt att åka dit nu. Och vilken mat ni verkar ha avnjutit. Jag blir alldeles varm inombords av att du fått en härlig resa.

    • Tack Rebecca, vad glad och varm jag blir av din kommentar 🙂

  7. Tack för att du delar din resa med oss. Jag njöt av bilderna, blundade och drömde mig dit!
    /Nettan

    • Vad kul att du ville göra en tur på min matresa, Nettan 🙂

  8. Visst är det härligt med värmen !
    Är själv nere i södra Schweiz med
    härlig sol för att inte glömma den underbara dubbelgrädden, osten och vinet från Valais !!!

    MvH/Einar

    • Hej Einar. Det låter härligt med Schweiz och deras goda mat också. Många år sen jag var där nu, det är ett vackert land. Här har vi snöklädda fjäll redan, men det dröjer väl ett tag där?
      Ha det så skönt i värmen, här åkte långkalsongerna på idag. Isvindar ute.

  9. Hvor ser der dejligt ud og varm 🙂
    – dejligt på sådan en regnvejsdag i DK med bare 10 grader og blæst.

    sjovt at der er så mange fløde( grädde) baseret retter- det så jeg ikke på Kos…men det er nok forskellen mellem de forskellige områder i Grækenland.

    • Hej Henriette. Dejligt är det rätta ordet 😉

      Kan det vara så att Kreta, som står som modell för Medelhavskosten, och använder mycket smör och grädde, är de som äter mest hälsosamt i Grekland? De är väldigt stolt över sin mattradition och lagar mycket mat på gammaldags vis.

      Det vore nåt att tänka på för dem som fördömer det animaliska fettet och bara förespråkar olivolja 🙂

  10. Jag är inte alls avundsjuk……. 🙂
    Allt ser jättegott ut. Åt du någon grekisk sallad? Den är ju alltid så god i Grekland, blir aldrig riktigt lika gott här hemma, konstigt nog….

    • Hej Martina. Blev faktiskt ingen greksallad, det fanns för mycket annat gott att testa 😉
      Det är så med mycket av den grekiska maten och drycken, den är bäst på plats. De har ju så fina råvaror där, som vi ofta inte kommer över här hemma.

  11. Låter som ni haft en fin resa. Vilka fina bilder. Kretensisk mat är verkligen god 🙂

    • Hej Emma. Visst är det härlig mat där. Ser på din blogg att du åt mycket gott där förra veckan också 🙂

      När jag var där i våras, testade jag att laga mycket gott av alla fina råvaror, men nu var det härligt att äta ute för en gångs skull. Kul att kunna förmedla det med bilderna 😉

  12. Åhh vad gott allt ser ut! Jag längtar efter semester! 🙂 Kram Anna

    • Det var himla gott allting. Kul att få äta god mat som nån annan lagat ibland 😉

  13. Hej,
    Välkommen hem! Du ser ut som om du har haft en underbar semester med mycket gott. Smart att åka så här lite senare på året och inte mitt i säsongen.

    Ha en fin lördag,
    Nadja

    • Hej Nadja. Ja det var verkligen en härlig resa.
      Vädret är skönt så här års, klimatförändringen märks väl kring Medelhavet med temperaturer upp mot + 50 på sommaren. Och så är det lugnt och fridfullt på hösten, det gillar jag.
      Ha det bra du med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: