Smulpaj med Blåbär och Valnötter

Smulpaj med  färska Valnötter och färska Blåbär

Sista chansen för Färska Blåbär

Vad kan väl passa bättre en fredagskväll, än en hemgjord Blåbärspaj. Det har varit en väldigt lång blåbärssäsong i år. Massor av bär och väldigt lätt att plocka nu på slutet, alla blad hade ramlat av risen. Så det var bara att repa handen full. Snabbt och lätt att plocka ihop till en egenhändigt gjord LCHF-paj.

Pinfärska Valnötter från min Kusins Ekologiska gård i Tyskland

Vi har haft fint främmande från Tyskland, min Kusin var här dagarna innan vi for till Kreta. Det är inte ofta vi ses, så det var riktigt roligt. Kul var också att han hade med höstens första Valnötter. De har ett stort valnötsträd på sin gård. Allt är ekologiskt odlat på gården, de var väldigt tidiga med sin biodynamiska livsstil. Så nog har jag blivit påverkad i mitt intresse för ekologisk mat via dem, det är jag väldigt tacksam för.

Smulpaj

10 hela Valnötter

2 msk krossat Bovete

50 gr Valio’s Smör

2 tsk oraffinerat Råsocker eller Björksocker

Mal de krossade bovetegrynen till mjöl i mortel. Skala valnötterna och krossa dem, tillsammans med råsockret i bovetemjölet. Skär ner kallt smör i små bitar i smulorna, finfördela det i nötblandningen.

Lägg blåbär i en ugnsform och strö smuldegen över. Grädda i 200° i 10-15 minuter. Servera pajen avsvalnad med hemgjord Vaniljsås, Råkräm, gjord på äkta Vaniljpulver.

Äkta Vaniljsås

2 Ekologiska äggulor

2 dl Grädde

1 tsk Råsocker eller Björksocker

Äkta Vaniljpulver

Vispa äggulor, socker och vanilj riktigt hårt. Vispa grädden, inte alltför hårt, då blir såsen smörig. Blanda ner lite grädde i äggsmeten, vänd sen ner resten.

Smulpaj med Blåbär och Äkta Vaniljsås

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/02/smulpaj-med-blabar-och-valnotter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] En sked Råkräm […]

  2. Mmmmm….!
    Det var ett trevligt recept..

    • Tack! Ville hitta på nåt riktigt nyttigt i dessertväg. Lyckades riktigt bra 😉

  3. Blåbärspaj. Grymt gott och nyttigt. Mycket antioxidanter.

    • Det bästa är att det finns massor av dem och att det bara är att gå ut att plocka 🙂 Och så att de är så goda förstås.

  4. Hej Birgitta, Grattis till din otroligt fina blogg. När vi träffades sist frågade jag om det var ok att låna dina bilder till vår hemsida som nu äntligen börjar bli färdig. Gå gärna ut och titta på den och om det är någon bild du inte vill jag använder, hör av dig till mig. Med önskan om en trevlig helg.
    Mvh Anna Grändens Delikatess

    • Hej Anna. Tack och Grattis till Er med, både till den fina hemsidan och till Grändens Delikatess. Det känns jättekul att Du ville ha med mina bilder och att nya kunder kan hitta Er butik och jag kan hitta till nya läsare, på det här sättet. Jag lägger in en länk till hemsidan.
      Ser fram emot att komma in och botanisera bland delikatesserna, när jag kommer hem från Turkiet i december.
      Ha det bra och jobba lugnt 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: