Fond till Fiskgryta

Fiskgryta med Aioli-Crème

En värmande Fiskgryta

Ja, det behövs nu när hösten kryper ner över oss, det blir bara kallare och ruggigare för varje dag. Då är det fint att få besök av goda Vänner, så det passar bra med en gryta och ett glas gott vin. Jag fick en väldigt fin present av dem. Fyra nya, gamla, tallrikar till mina matbilder.

Som Du kanske märkt, så är jag mycket förtjust i gammalt porslin, tycker det blir så fina bilder med de gammaldags mönstren och färgerna. Min idé med matskrivandet var från början att jag skulle göra en hemsida med Gammaldags Festmat. Då började jag också köpa fina tallrikar på Loppis, som skulle passa ihop med maten.

Men så kom LCHF i vägen och det blev en matblogg med mycket smör och grädde istället. Men det är ju nästan samma sak som gammaldags festmat. Fina, lokala råvaror utan tillsatser. Det var ju så de åt förr, och använde mycket smör, ost, ägg och grädde gjorde de också.

Då kokades också alltid egna fonder på benrester av fisk, kött och fågel. Det är ett väldigt bra sätt att ta vara på allt från den mat Du köper. Och så slipper Du alla tillsatser, som glutamat, jäst, socker och annat konstigt som finns i färdiga fonder och tärningar. Jag använder ibland Ekologisk Grönaksbuljong, för att förstärka smakerna i maten, men där finns varken glutamat eller jäst.

När jag jobbade på restaurang så kokade vi aldrig fond på laxbenen, för den blir inte lika klar, som en kokt på vit fisk. Men till en gryta gör det inte så mycket, tycker jag. Det sitter ofta mycket kött kvar på benen och det blir perfekt som stomme i sallader eller fiskpudding.

Öring och Lax till Fiskfond

Enkel Fiskfond

Fiskskrov, ben från 1 stor eller 2 små Fiskar

1 gul Lök

1 Morot

1 Lagerblad

Några Dill och Persiljestjälkar

5 Kryddpepparkorn

5 Vitpepparkorn

Kallt vatten så det knappt täcker benen

½ dl Vitt Vin

3 msk  Smör

Salt

Skär fiskbenen i mindre bitar. Skär morot och lök i mindre bitar. Bryn smöret lätt och lägg ner benen och grönsakerna. Låt fräsa en stund utan att det bränns. Rör under tiden. Stoppa ner det övriga. Häll på vatten och vin. Koka upp och låt sjuda i 20 min. Skumma väl.  Låt svalna, sila sen bort benen. Plocka av det kokta fiskköttet som sitter kvar på benen, det kommer recept på en Laxsallad snart. Koka ihop fonden lite, smaka av med salt.

Fiskbuljong-kok med Öring och Laxben, Morötter, Lök, Lagerblad och Dill

Den här fonden håller sig nån vecka i kylen. Vill Du ha fond i frysen att ta fram nästa gång du ska göra fisksås eller soppa, så koka ihop, reducera, fonden tills hälften ångat bort. Då har Du en mer koncentrerad smak. Frys in i en istärningslåda, så har Du riktigt bra buljongtärningar ett tag.

Fortsättning följer i morgon, med mer bilder och recept på själva Fiskgrytan

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/09/19/fiskfond/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. Mycket bra!
    Fundering: om man gjort en räkfond som man tycker är för tunn o tänker använda den i en kall sås. Vad skall man tillsätta kallt för att göra den tjockare – reda den?

    • Tack. Såg din fråga först nu. Koka ihop den så den blir riktigt koncentrerad, då kan du ta bara lite till en kall sås, det ger mycket smak utan att den blir för tunn 🙂

  2. […] 2 dl Fiskfond […]

  3. […] Fiskbuljongen kokar jag själv på benen, har sån tur att jag ofta får påfyllning av ädelfisk från snälla vänner och släktingar. […]

  4. […] 2 dl Fiskfond […]

  5. […] 2 dl Fiskfond […]

  6. Jag läste när jag surfade efter hur man gör en fisk fond, där stod att man skulle plocka bort gälarna om man har med huvudet för annars blir det beskt, bra och veta…. Men det stod att man inte skulle ha lax i en fond. Undrar varför? Har du hört talats om det eller är det av an annan orsak?

    • Hej Stefan och välkommen hit. Tack för tipset om gälarna, en kunskap som jag faktiskt hade glömt.. Det här med att inte ha lax i fiskfond fick jag lära mig på restaurang. Den blir mer grumlig av fiskfettet, men för hemmabruk gör det inte så mycket att inte fonden är helt klar, tycker jag.

  7. […] Låt ett par matskedar av fonden koka med i såsen, om Du vill ha mer fisksmak. Recept på min fiskfond hittar Du här. […]

  8. Hemkokt fond/buljong är banne mig det underbaraste som finns!

    Igår fick renfonden förgylla en len kantarellsoppa…

    Behöver jag säga att det var gott?

    Absolut vardagslyx

    😉

    /Fjällmor

    • Mmm. Jag förstår att det blev fantastiskt gott.
      Har lite ben i frysen som jag inte hunnit ta rätt på.
      De får nog ligga där tills jag kommer hem i vinter.
      Då ska jag göra din kantarellsoppa och värma mig med 😉

  9. Tack för tipset Birgitta!
    Jag ska ge mig på att göra fonden. Tror du man kan blanda kräft och räkskalen ihop eller bör man göra två olika fonder??

    • Det var så lite. Tycker det är kul att dela med mig av mina kunskaper, så att fler börjar laga naturlig mat 😉

      Du kan ta dem i samma, men jag föredrar att koka dem var för sig. Det blir väldigt olika smak på räkfond och kräftfond.
      Jag föredrar räkfonden, den är mer mild och aromatisk. Kräftsoppan bli mer kraftig i smaken. Men båda är riktigt goda. Lycka till med fondkoket.

  10. Hej Birgitta!
    Tack för din kommentar.
    Vad skönt att du har blivit bättre med din Fibromyalgi genom LCHF. Har kollat lite snabbt bland dina recept o jag ser många som jag mycket väl kan tänka mig så hit kommer jag nog igen o kikar.
    Ha det bra o fortsatt lycka till med LCHF!
    Kram Maria

    • Hej Maria. Ja visst är det härligt att man kan bli bättre i en sjukdom, bara genom att ändra på vad man äter. Välkommen tillbaka 😉

  11. Just det! Så enkelt det är att göra sin egen fond! Sparar alltid räkskal i frysen som jag sedan kokar fond på. Grymt gott och lyxigt. Vardagslyx.

    • Samma här. Jag tycker räkfonden blir bäst.
      En riktigt krämig räksoppa, som kostar multum på krogen, blir nästan gratis hemma 🙂

  12. Hej Martina och välkommen in i mitt kök.
    Ta absolut reda på skalen. Frys in dem direkt i kväll, om du inte vill göra fonden efter middan förstås 😉

    Jag kokade en fond direkt på kräftskalen förra helgen, hos min kompis. Det är väldigt enkelt. Fräs skalen i smör i en stor gryta på stark värme. Blanda ner lite tomatpuré som får fräsa med ett tag.
    Tillsätt sen samma grönsaker som till fiskfonden, häll på vatten och vin och koka 20-30 minuter.
    Låt svalna och sila av skalen. Reducera fonden kraftigt, så har du en riktigt fin grund till en suverän Skaldjurssoppa, mycket enkelt.

    Ha en fin kväll, det låter riktigt gott. Gå in på förra söndagen, så får du se vad vi hade till vårt Kräftkalas.

  13. Ja, man borde nog göra mera fonder själv. Vi ska äta skaldjur ikväll, räkor och kräftor, kanska man ska ta tillvara på det…… Jag väntar med spänning på fisksoppereceptet 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: