Grillkväll i September

Grillade tjocka Revbensspjäll, Salsiccia från Toscana, Halloumi från Oviken Ost serverat med grillade Grönsaker och Vitlökssmör

Marinerade tjocka Revbensspjäll

Kvantum har äntligen fått en manuell köttdisk. Det är länge sen det fanns  kött att köpa över disk här i Östersund. Trenden verkar gå mot mer manuell handel i butikerna, det är jättebra. Det känns fint att kunna få veta var köttet jag köper, kommer ifrån. Grisköttet kom från Jämtlandsgrisen i Sikås, Hammerdal och nötköttet från Hälsingestintan. Får testa det nästa gång jag är där och handlar.

Den här gången blev det en rejäl bit spjäll. Vädret kan ju vara lite osäkert så här års, men vi hade tur. Det blev riktigt fint grillväder när spjällen hade marinerat klart.

Tjocka Revbensspjäll från Jämtlandsgrisen i Hammerdal

Marinad med Tomat och Timjan

2 msk kallpressad Rapsolja

2 msk Heinz ekologiska Ketchup

1 msk Japansk Soya

1 tsk Worcestersauce

1 tsk torkad Timjan

2 Vitlöksklyftor

1 krm Svartpeppar

Skiva vitlöken fint. Rör ihop allt till marinaden. Lägg spjället i en plastpåse och slå marinaden över. Knyt ihop påsen och knåda runt, så marinaden kommer åt överallt. Lägg i en bunke i kylen i 2 dygn. Vänd flera gånger under tiden.

När de marinerat sig klart, lägger du spjällen i en kastrull med kokande, saltat vatten och kokar i 20 minuter. Rör under tiden ihop ½ dl Olivolja med 1 msk Sweet Chili och lite Havssalt i en kastrull och ge ett hastigt uppkok. Använd att pensla köttet med några gånger under grillningen, så blir det en yta med både smak och färg.

Franchi Salumi, Salsiccia med Fänkål från Toscana

Jag grillade spjällen tillsammans med en mycket god Italiensk korv med Fänkål, som jag också hittade på Kvantum. Zucchini och Paprika, lätt förvällda och så några skivor Halloumi från Oviken Ost. Serverade allt med ett Ört och Vitlökssmör.  Tog 50 gr av Valio’s Smör, rörde ner 2 msk hackade Örter, 1 klyfta Vitlök, lite pressad Citron och Worcestersauce.

Ört och Vitlökssmör med Citron

Marinerade, kokta Revbensspjäll med tillbehör, färdiga för grillen

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/09/04/grillkvall-i-september/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Härligt att förlänga sommaren en smula med sensommar/nyhöst-grill! 🙂

    • Ja här uppe har vi lärt oss att ta vara på alla fina dagar.
      De har ju inte varit så väldigt många i sommar. Men hösten kan vara fantastisk 🙂

  2. Jag kolgrillar året om. När vädret är kallt blir det inomhus i kaminen.
    Härligt med en ny vår för manuella diskar i mataffärerna!
    Tycker fröken Dill

    • Hej Dillfröken. Vad härligt det låter att kunna grilla året om.
      Visst är det fint med köttdiskar, vi får hjälpas åt överallt att välja det framför plastinpackat 😉

  3. Åh va jag blev sugen på grillad mat nu!

    • Ja, det är himla gott.
      Passa på så länge sommaren är kvar.
      Ha det bra./ Birgitta

  4. Det såg riktigt gott ut:)
    Här öser regnet ner för det mesta, grillandet är ett avslutat kapitel känns det som..
    Sån tur då att man har en ugn inne också:)

    • Hej Ellinor. Spjället var verkligen fint.
      Vad trist att ni mest har regn. Samma här idag. Men igårkväll när vi grillade var det varmt och skönt.
      Hoppas både Värmland och Jämtland får en fin september 🙂


Lämna ett svar till 17år127kg Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: