Varmrökt Regnbågsfilé med Saffransvitkål

Varmrökt Regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Varmrökt, fet fisk smakar fantastiskt

Det är nog det mest njutbara sättet att få i sig sitt Omega-3. Röker man fisken försiktigt, så stannar allt fett och de goda smakerna kvar under skinnet. Börtnans Fjällvattenfisk är riktigt bra på rökning. Mjuk, fin fisk med lagom sälta. Fisken hittade jag på Kvantum. Jag fortsätter att göra reklam för våra duktiga mathantverkare i Jämtland och Härjedalen, så här kommer länk till Börtnans hemsida.

http://www.bortnanfisken.se/

Pratade med en annan lokal Matproducent på Skördemarknaden, som var lite besviken på att inte kommunerna gör mer för att visa fram vilka resurser vi har på matsidan häruppe. Det är ju nåt som skulle kunna dra hit massor av uppmärksamhet och turister från resten av landet.

Intresset i övriga världen håller på att växa sig väldigt stort för närproducerad mat, det märker jag när jag surfar runt på olika matsidor och via mailkontakter. Särskilt vi som äter Lowcarb-mat, har ett stort intresse för närodlat och giftfritt.

Så jag gör allt jag kan, för att hjälpa till att sprida information om de lokala odlare och andra hantverkare  jag tycker har bra produkter. Nu är det hektisk högsäsong för alla, det skördas för fullt i våra trakter just nu. Har fullt upp själv, med att ta reda på bär och svamp, som jag hittar överallt. Det är ett väldigt bra bärår, har sällan sett så fina hallon och blåbär. Och lingonen är på gång, massor även där. Men nu över till dagens recept.

Vitkålssallad med Saffrans-Aioli

Vitkålssallad med Saffransaioli

Ett halvt litet huvud färsk Vitkål

1 dl Aioli

1 msk finhackad Gräslök

½ kuvert Saffran

Havssalt

Vit Balsamvinäger

Strimla vitkålen, krydda med lite Havssalt och Balsamvinäger. Låt stå och dra en stund, medan Du gör aiolin. Hoppa över örterna i receptet, byt ut det mot saffran, som Du stöter fint i mortel med några korn salt. Då blir det ett riktigt fin pulver, färg och smak kommer fram till sin rätt. Blanda pulvret med aiolin och rör ner 1 dl i vitkålen.

Servera till varmrökt fisk, jag la på en extra klick av den goda såsen. Färska Tomater från Din lokala odlare. Mina kommer från Ås Trädgård. En kvist Dill från min balkongodling blev gott till.

Varmrökt Regnbågsfilé från Börtnans Fjällvattenfisk med Saffrans-Aioli och Vitkålssallad. Tomater från Ås Trädgård

 

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/09/01/varmrokt-regnbage-med-saffransvitkal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag gillar din blogg! Intressant och lärorik och inte minst inspirerande… Köpte varmrökt fjällröding i går.. Vad serverar jag till denna ?

    och hur länge håller den i vackumförpackning i kylen. står att den helst ska ligga under +4 grader/ Hälsningar Gittan i Alingsås.

    • Hej och tack. Du kan ju göra salladen i inlägget till, det är mycket gott. Är förpackningen obruten så gå på sista förbrukningsdatumet 🙂

  2. Hej Tant Grön. Ja, vi är verkligen bortskämda med att bo mitt i ett härligt skafferi.

    Känner inte heller till om de kompletterar med fisk från Sundsvall till Börtnans och Landöns fiskprodukter, vet bara att båda har suveränt goda produkter.

    Läste på Börtnans sida att de har egen fiskodling i Ljungan i anslutning till byn.

    Tack för din fina kommentar och ha det bra du med 🙂

  3. Jadu, Jämtlänningarna kan verkligen vara stolta över sina matproducenter. Jag bodde och jobbade i ert län förra sommaren och saknar mycket av den Jämtländska maten och även ICA Kvantum :o) Vilken kanonaffär det är!

    Börtnans fisk har jag däremot inte testat. Vet bara att åtminstone tidigare tog de sin fisk (levande alltså) från en fiskodling i Sundsvall, men vet inte om det är så fortfarande. Den fiskodlingen leverar(de) även fisk till Landön…

    Det är alltid lika trevligt att kika in här på din sida! Ha det bra!!

  4. Hej!

    Vilken kul läsning, men framförallt vilka fina recept på maträtter som är rika på omega-3!

    Om du vill ha inspiration/recept som innehåller omega-3 kan du alltid kika in på min blogg (Omega-3 Bloggen) där vi dels lägger upp en massa recept, men också skriver om en massa annat skoj och matnyttigt om denna viktiga fettsyra.

    Mvh,
    PB

    • Hej och Tack PB. Ska ta mig en titt på Omega-3 bloggen, låter intressant. Alltid kul att titta in hos andra som skriver om bra mat.
      Ha det bra./ Birgitta

  5. I love the blog, and wonderful pictures! Did you take them yourself? I think you would also enjoy my Health blog…I am big on Organic and all Natural too!

    it is http://www.SkinnyTwinkie.com

    Hope you enjoy 🙂

    Again…love your blog!

    -Twinkie-

    • Hi Twinkie. Welcome to my blog and thanks for your kind words.
      Yes, I take all the pictures, it’s so fun.
      I had a look at your blog, seems interesting. Will be back later and read some more.
      See You 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s