Isterband med Gräslöksstuvade Morötter

Isterband med Stuvade Morötter och Persilja

Enkel Måndags-lunch

OBS. Isterband innehåller oftast gluten.

På helgerna blir det ju en hel del finsnickrande med matlagningen. Det här är en god morotsstuvning, som funkar bra till korv, bacon, pannbiffar och annan mer vardagsbetonad mat. Rejäl Svensk Husmanskost alltså. På lunchrestaurang är det ofta kokta morotstärningar i en bechamelsås, full av vetemjöl. Till det kokt potatis. Den varianten är ingen bra lunchrätt för en LCHFare.

Den här stuvningen gör jag på råa morötter, då bevaras både all näring och god smak från de fina rotfrukterna. Kokt i grädde och serverad utan potatis, har Du istället för alternativet ovan, en suverän lågkolhydratlunch. Jag tog lite Inlagd Gurka till också, men är Du riktigt noga med att inte få i Dig några extra kolhydrater, så ta Saltgurka istället.

Stuvade Morötter

2 små Morötter

½ dl Grädde

½ dl Ekologisk Mjölk 3%

1 msk riven Pepparrot

2 msk hackad Gräslök

Smör

Salt och Peppar

Skär morötterna i tärningar. Fräs en stund i smöret. Salta, peppra och häll på mjölk och grädde. Koka försiktigt i 20-30 min, tills morötterna är mjuka och stuvningen krämig. Rör ner pepparrot och gräslök på slutet. Servera med ett stekt Isterband och Inlagd Gurka.

Råstuvade Morötter till Isterband

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/08/24/isterband-med-periljestuvade-morotter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej igen!
    Bara en rättelse för mig som jobbar på lunchrestaurang och som kan vara bra information för LCHF:are. Idag används nästan aldrig vetemjöl i såser längre, mest för glutenintolerantas del, utan istället majsstärkelse. Vet inte hur detta är för LCHF dieten men kan vara bra att veta ändå!

    • Tack för informationen Jessica🙂
      Jag använde ibland Maizena och liknande redan på min tid, men det är ju 9 år sen nu, bra att det förändrats på krogen..

      Tyvärr är det massor av kolhydrater i majsmjöl också, så det är inget bra LCHF-alternativ. Men man behöver å andra sidan väldigt lite för att det ska reda. Inte så stor kolhydratmängd alltså.

      Annars funkar det alltid att ha i mycket grädde eller crème fraiche och låta det puttra ett tag. Då blir såser och stuvningar alltid tjocka och goda. och garanterat lågkolhydratiska. Men det är inget vidare bra för köksekonomin på en lunchrestaurang, förstås😉

  2. Enkelt och väldigt gott. Må så gott mvh Daniel

    • Hej Daniel. Det enkla är oftast det riktigt goda🙂
      Jag var in och tittade på din blogg. Vilka fantastiska bakverk och desserter.
      Blev glad bara av att se dem, så vackert!
      Ha de gott! Birgitta

  3. Oh my….isterband och så stuvade morötter, kan det blir en större hit?🙂 Riktigt gott ser det ut!

    http://www.Helenaljunggren.com

    • Det blev en hit, Helena🙂 Morötternas sötma till isterbandens syra är så gott!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s