Delikatesstallrik i skogen

Salami från Ytteråns Chark. Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri

Plocka med lite godsaker, nästa gång Du går ut i naturen

Det behöver inte vara så svårt att äta en god lågkolhydrat-måltid, när Du är ute på bärplockning. De flesta har ju med sig en termos kaffe och en smörgås. Men det här är exempel på goda saker som lätt går att ta med om Du vill hoppa över brödet. Om Du inte vill bära porslin i ryggsäcken, så funkar det nästan lika bra med en papperstallrik.

Jag har börjat ta med lite Korv, Nötter, Ost och Grönt, istället för den tidigare obligatoriska smörgåsen. Små plastburkar till Majonnäs och Fetaost. Lite skuren Gurka, Morot och Tomat i en annan burk. Korv och rökt Fläsk i en påse. Nötter i en annan. Ekologiska Ägg kokar jag och tar med som de är. Det väger inte mycket, men oj vad gott det blir, när Du plockat några liter bär. Då är det njutbart att plocka fram en sån här matsäck.

Recept på min majonnäs och den marinerade fetaosten hittar Du under #1.2 Kalla Såser och #1.4 Gröna Saker. Korven är Älgsalami från Ytteråns Chark och den rökta Fjällsidan från Bruksvallarnas Rökeri.

Här kommer några fina bilder från skogen kring min stuga, tagna nu i helgen. Nu kommer en väldigt vacker tid ute i skog och mark. Så passa på att gå ut så mycket som möjligt och njut.

Ljung med fjärilsbesök

Ljung med fjärilsbesök

Den här svampen är bara fin att titta på. Inte att äta

Den här svampen är bara fin att titta på, inte att äta

Det dröjer nån vecka innan lingonen mognat i fjällvärlden

Det dröjer nån vecka innan lingonen mognat i fjällvärlden

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/08/17/en-tallrik-med-delikatesser-att-njuta-av-ute-i-naturen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej
    Vilka fina bilder..Har du några bra tips på tillbehör till kräftor? Jag funderar på att göra västerbottenpaj men hittar inget bra recept på pajdegen

    Ha det gott
    Iren

    • Hej Iren. Tack för bildberömmet 🙂
      Jag gjorde en Zucchinigratäng för ett tag sen, som finns med under #1.4 Gröna Saker. Den blev väldigt lik en paj och rent smakmässigt skulle den passa riktigt bra till kräftor.

      Under #1.2 hittar du recept på Ört-Aioli, Chilivitlökssås och Citronsås. De såserna skulle jag tycka om till kräftor.

      I fjol gjorde jag små goda pajer till kräftorna, med kantareller, Västerbottensost och äggstanning. Gjorde pajdeg på smör och dinkelmjöl då, men det funkar ju bra på t.ex grovt rågmjöl också. Det är så lite pajdeg om man gör dem i små portionsformar, så man behöver inte bekymra sig så mycket om kolhydrathalten.
      Jag hackade kantarellerna i små bitar, fräste dem i smör. Lät svalna och blandade med ägg, riven Västerbotten och grädde.
      Ska ta och göra dem nån dag och lägga ut recept och bilder, för den blev verkligen god.
      Lycka till och ha en trevlig kräftskiva 😉

    • Här kommer receptet på min standard-pajdeg, som jag alltid använde när jag jobbade.
      Det här är ju inte nåt lågkolhydratrecept, men ta bara lite pajdeg i formarna så går det bra ändå 🙂

      Jag använder dinkelmjöl eller grovt rågmjöl, men det tar du vad du vill.
      Pajdeg:
      200 gr Mjöl
      100 gr Smör
      ½ tsk Salt
      5 msk Vatten
      Häll mjölet i en bunke, skär ner det kalla smöret i bitar.Tillsätt salt och kör ihop snabbt till en deg med elvisp. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Arbeta inte degen för länge, då blir den seg istället för spröd.

    • Västerbottenpaj är alltid gott.
      Fin blogg du har förresten, Kram!

      Här har du ett gott recept:
      Västerbottenpaj recept

      • Hej och Välkommen. Tack för berömmet och receptet. Västerbotten är riktigt gott 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: