Zucchinigratäng med 3 sorters Ost

Zucchinigratäng med Boxholms Gräddost, Åsbergets Rosa från Revsund och Zetas Feta på komjölk från Lesvos

Många tror att bara för att man äter enligt LCHF, så är det bara kött på tallriken

Det stämmer i alla fall inte hemma hos mig. Jag är väldigt förtjust i grönsaker och har alltid gillat att laga vegetariskt och testa nya recept.

På 90-talet blev det väldigt populärt med stora Salladsbufféer på restaurangerna. Det passade mig perfekt, för då fick jag fria händer att hitta på mycket gott. En måltid är inte komplett utan grönt och det fungerar ju  även att ha dem som ensamrätt, om man tänker lite på sammansättningen av fett, proteiner och kolhydrater.

Jag har turen att ha flera vegetarianer i Familjen, så det är alltid mycket grönt på våra gemensamma middagar.

Smörstekt Zucchini, Färsk Lök och Bladspenat

Zucchinigratäng med 3 sorters Ost

1 lite större  Zucchini

2 Färska Gula Lökar

2 nävar Bladspenat fryst eller färsk

1 dl Pumpakärnor

50 gr Valio’s Smör

2 msk Vitlökssmör

3 dl riven Ost

3  Ekologiska Ägg

3 dl Grädde

Havssalt och Peppar

Muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva löken. Stek mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot. Rör ner pumpakärnor och fräs en stund. Klicka ner 2 msk vitlökssmör  ( Se #1.2  Kalla Såser) Rör ner spenaten och stek några minuter till.

Riv under tiden osten. Jag blandade Gräddost, Feta och en lite starkare ost, Åsbergets Rosa från Revsund, en mycket god ekologisk ost härifrån Jämtland. Västerbottensost är ett bra val annars.

Blanda osten med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar. Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram.

Häll upp grönsaksröran i en form, Du behöver inte smörja den. Häll äggstanningen över och blanda bara lite försiktigt.

Äggstanning med 3 sorters Ost över Grönsaksröra

Färdiggrädda Zucchini-gratäng är en perfekt LCHF-rätt

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn med handen om äggstanningen känns fast. Låt svalna i formen 10 min innan Du skär upp gratängen i bitar. Servera med en Vitkålssallad med Paprika, Purjo, Cachewnötter, Bladpersilja och Harsyre-dressing ( Se #1.2 Kalla Såser)

Gratängen passar ju förstås alldeles perfekt som tillbehör till en god köttbit också..

Zucchinigratäng med Vitkålssallad. Perfekt lunch för vegetarianer och andra

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/08/06/zucchinigratang-med-3-sorters-ost/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Varför får man 19 sidor när man bara vill ha receptet?

    • Vet inte, men har du bara markerat länken till just det inlägg du vill skriva ut? Använd annars Print Friendly som jag länkar till i högermarginalen 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: