Broccolimos med Gräslök

Boccolimos med Bacon och Ägg

Broccolistjälken är mild och god

Jag tycker om att kunna ta vara på så mycket som möjligt av maten. Redan som liten fick jag lära mig att man ska inte kasta mat i onödan. Något som jag haft stor nytta av på de restauranger där jag jobbat. Jag hade väldigt bra resultat på köksekonomin.

Det går att göra så mycket gott av rester, om man tar hand om dem direkt. Tyvärr låter många dem stå framme så de blir förstörda, eller så glöms de bort i nån pyts i kylen. Då är det inte undra på, att många tycker matkontot skenar iväg.

Det här är ett sätt att ta var på stjälken, när Du kokat broccoli eller blomkål. Ansa den och skär i små bitar. Koka i lite saltat vatten med lock på, tills det blivit mjukt. Jag tar kanske ½ dl vatten, då behöver man inte slänga bort vattnet med alla vitaminer och smakämnen i.

Fyller sen på med en rejäl skvätt grädde och låter det koka en stund utan lock. Saltar och pepprar, mosar det hela direkt i kastrullen med en potatisstöt.

Sen tillsätter jag en klick smör och hackad gräslök. Resultatet blir ett lent mos med mild smak av broccoli.

Jag åt moset med Ägg och Bacon den här gången, men det passar till många olika rätter. Lite Vitkålssallad och Tomat var också gott till.

Med tillsats av lite mjölk och mer grädde, lite  Ekologisk Grönsaksbuljong, så har Du en väldigt god soppa. Blanda ner lite god korv i soppan, om Du vill ha den matigare. Nåt att värma sig med en kall, regnig sommardag.

Dagens Blomma

Pelargon Zonal

Den här pelargonen drev jag upp från frö, förra sommaren.

Pelargoner verkar trivas hos mig. Har ett 50-tal på balkongen. Det mesta från skott som jag tagit med hem från Medelhavsresor. De blir väldigt stora och fina, men blommar sent. Så kanske fram i slutet på augusti, är det full blomning.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/29/broccolimos-med-graslok/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åååh, vad hungrig man blir av att titta in på din sida! Och inspirerad! Men jag hittade hit pga dina pelargoner jag 😉 Kan du månne tänka dig att dela med dig med några sticklingar av dina medelhavssorter? Betalar skäligt naturligtvis. Hör gärna av dig med vad du har i så fall. Mvh / Cecilia

    • Hej Cecilia. Pelargoner och mat tillhör båda livets njutning, så det var kul att du hamnade här tack vare dem 😉

      Medelhavspelargonerna är mer senblommande än våra.
      Jag kan skicka några bilder lite senare, så du får se vad jag har. Glada hälsningar ./Birgitta

  2. Vilket bra recept till broccolimos, mums! Kommer säkert att testa det, perfekt till bebisen också bara utan salt 🙂
    Hälsningar // Anita

    • Hej Anita. Ja det måste ju vara riktigt bra barnmat 🙂

      Det blev så gott. Och perfekt att kunna använda stjälken till annat än Wok och Soppa, som jag gjort förut.

      Jag utvecklas hela tiden, tack vare att jag håller på och tar fram nya recept.
      Ha det bra/ Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: