Broccolistjälken är mild och god
Jag tycker om att kunna ta vara på så mycket som möjligt av maten. Redan som liten fick jag lära mig att man ska inte kasta mat i onödan. Något som jag haft stor nytta av på de restauranger där jag jobbat. Jag hade väldigt bra resultat på köksekonomin.
Det går att göra så mycket gott av rester, om man tar hand om dem direkt. Tyvärr låter många dem stå framme så de blir förstörda, eller så glöms de bort i nån pyts i kylen. Då är det inte undra på, att många tycker matkontot skenar iväg.
Det här är ett sätt att ta var på stjälken, när Du kokat broccoli eller blomkål. Ansa den och skär i små bitar. Koka i lite saltat vatten med lock på, tills det blivit mjukt. Jag tar kanske ½ dl vatten, då behöver man inte slänga bort vattnet med alla vitaminer och smakämnen i.
Fyller sen på med en rejäl skvätt grädde och låter det koka en stund utan lock. Saltar och pepprar, mosar det hela direkt i kastrullen med en potatisstöt.
Sen tillsätter jag en klick smör och hackad gräslök. Resultatet blir ett lent mos med mild smak av broccoli.
Jag åt moset med Ägg och Bacon den här gången, men det passar till många olika rätter. Lite Vitkålssallad och Tomat var också gott till.
Med tillsats av lite mjölk och mer grädde, lite Ekologisk Grönsaksbuljong, så har Du en väldigt god soppa. Blanda ner lite god korv i soppan, om Du vill ha den matigare. Nåt att värma sig med en kall, regnig sommardag.
Dagens Blomma
Den här pelargonen drev jag upp från frö, förra sommaren.
Pelargoner verkar trivas hos mig. Har ett 50-tal på balkongen. Det mesta från skott som jag tagit med hem från Medelhavsresor. De blir väldigt stora och fina, men blommar sent. Så kanske fram i slutet på augusti, är det full blomning.
Åååh, vad hungrig man blir av att titta in på din sida! Och inspirerad! Men jag hittade hit pga dina pelargoner jag 😉 Kan du månne tänka dig att dela med dig med några sticklingar av dina medelhavssorter? Betalar skäligt naturligtvis. Hör gärna av dig med vad du har i så fall. Mvh / Cecilia
Hej Cecilia. Pelargoner och mat tillhör båda livets njutning, så det var kul att du hamnade här tack vare dem 😉
Medelhavspelargonerna är mer senblommande än våra.
Jag kan skicka några bilder lite senare, så du får se vad jag har. Glada hälsningar ./Birgitta
Vilket bra recept till broccolimos, mums! Kommer säkert att testa det, perfekt till bebisen också bara utan salt 🙂
Hälsningar // Anita
Hej Anita. Ja det måste ju vara riktigt bra barnmat 🙂
Det blev så gott. Och perfekt att kunna använda stjälken till annat än Wok och Soppa, som jag gjort förut.
Jag utvecklas hela tiden, tack vare att jag håller på och tar fram nya recept.
Ha det bra/ Birgitta