Mjuk Kaka med Nötmjöl och Kokos

Nötkakor med Kokos är bra Lchf-kakor

En liten Kaka till kaffet

Som det stora Kakmonster jag alltid varit, ser jag det nu som en utmaning att komma på något gott till kaffet som även en låg-kolhydratare kan njuta av. Ibland.

Ser det lite som gamla tiders Lördagsgodis. Att det inte är nåt som står på bordet varje dag, utan bara vid lite festligare tillfällen. Då blir njutningen desto större.

Små mjuka Kakor med Nötter och Kokos

50 gr Smör

2 dl Nötmjöl

1 dl Kung Markattas Ekologiska  Kokosflingor

½ dl Sesamfrön

1-2 msk mörk Honung

2 msk Tahini (Sesampasta, finns på Hälsokosten)

1 tsk Kanel

1 krm Ekologiskt Vaniljpulver

3 Äggvitor

½ krm Havssalt

Mixa nötter till mjöl, inte alltför fint. Jag tog rostade hasselnötter. Smält smöret i en stekpanna, rör ner nötmjölet. Blanda i kokos och och sesamfrön och fräs en stund under omrörning. Rör ner kryddorna, honung och tahini. (Ta Stevia om Du vill, istället för honung) Fräs lite till, rör hela tiden så det inte bränns fast. Ha medelvärme på plattan. Ta av pannan och låt svalna lite.

Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum, börja sakta och öka farten till full speed. Då hinner äggvitetrådarna töjas ut försiktigt och Du får ett riktigt fast skum. Tillsätt saltet när du vispat ett tag, det gör att skummet blir ännu fastare, utan att Du behöver ha något socker i.

Kokos i botten, sen kaksmet och sist kokos igen

Kokos i botten, sen kaksmet och sist kokos igen

Rör ner lite av äggskummet i nötröran. Vänd sen försiktigt ner resten, blanda till en jämn smet utan att röra allt för hårt. Då hålls luften kvar i äggviteskummet, och Du får en porös och saftig kaka.

Smörj en inte alltför stor ugnsform, strö kokos i botten. Häll i nötsmeten och bred ut den i formen. Strö kokos över.

Grädda i ca 20-25 min, känn efter med handen om kakan känns fast. Mycket enklare än det gamla tricket att använda en sticka och se om den är torr. Jag känner på alla mjuka kakor, när jag tror de börjar bli klara. Akta så Du inte bränner Dig bara.

Låt svalna i formen. Ställ in i kylen en stund innan Du skär kakan i små rutor. Det gjorde inte jag, därför ser de lite smuliga ut. Nu har Du goda, nyttiga LCHF-kakor, som även en inbiten kolhydrat-ätare kommer att gilla.

Kaffe med LCHF-kakor

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/27/mjuk-kaka-med-notmjol-kokos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej! Det här låter smaskigt! Letar efter lite snälla bjudkakor till jul. Men vad är det här tahini? Kan jag byra ut det mot nåt annat?
    Hälsningar Veronica

    • Hej och tack. Tahini är mixade sesamfrön, det finns i hyllan med orientalisk mat och på hälsokostbutiker 🙂

  2. Tack 🙂 Det blev bra men jag hade inte behövt ha i Stevia, tror jag eftersom chokladpastan redan är söt och jag tycker, som jag läst att många andra tycker; att stevian ger en konstig bismak, det var första gången jag använde Stevia. Hade nog varit bättre utan! Brödkexen är nästan slut redan (gjorde dom igår och ska snarast göra nya!)

    • Håller med dig om Stevia, Yvonne. Den ger en konstig smak, som jag har rätt svårt för. Den naturliga sötman är att föredra, om än i liten mängd.

  3. Hej och tack för en jätte bra sida! Bakade bröd-kexen i gar och dom blev super goda! I dag tänkte jag baka mjuk kaka med nötter och kokos. Har ingen sesampasta hemma. Gar det bra att ta en chokopasta jag har fran hälsokostaffären istället?
    Tack.
    Yvonne

    • Hej Yvonne och Välkommen hit. vad roligt att du tycker om min blogg. Det går säkert bra med chokladpasta istället, kan tänka mig att det ger riktigt god smak. Lycka till 🙂

  4. […] en länk till en annan liten kaka. Mjuk Nötkaka med Kokos från i somras. Ska hitta på lite nytt fikabröd snart, så Du får lite gott till sommarens […]

  5. Kaffe med 3 sorters kakor bjuds hos mig ikväll..

    Men ta gärna med en bit av den här, låter underbar!

    /Fjällmor

    • Hej Fjällmor. Jag var precis inne hos Dig och kände nästan doften av Dina goda kakor.
      Vi gillar visst kakor både Du och Jag.
      Kul att vi kan hitta på nya, nyttigare utan mjöl och socker.

      Jag hade en kompis här på kaffe i kväll, hon är jätteduktig att baka. Hon gillade min nötmjölsvariant 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: