
Olika steg i Blåbärspaj-tillverkning
I år finns det mängder med Blåbär, åtminstone i de Jämtländska skogarna. Det var många år sen jag såg så mycket fina bär på risen.

Min Syster är duktig med kameran
Plockade lite när jag var ute på smultronjakt häromdagen. Har små fryspåsar med i fickan när jag tar en skogspromenad nu på sommaren. Finns oftast nåt gott att stoppa i dem och ta med hem.
När allt mognat på om ett tag är det dags att ta med hinkar istället. Perfekt att fylla frysen med gratis godsaker inför vintern.
Gjorde små pajer med hasselnötsmjöl. Resultatet blev gott!
Blåbärspaj med Nötter
2 dl Mixade Nötter
½ dl Sesamfrön
2 tsk Mörk flytande Honung
50 gram Smör
2 Ekologiska Äggulor
Äkta Vaniljpulver
Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna. Jag tog rostade Hasselnötter.
Rör ner sesamfrön och honung, låt fräsa en stund. Tillsätt lite havssalt och vaniljpulver.
Saltet framhäver smakerna, ska bara vara litegrann.
Ta upp hälften av nötröran i en egen bunke. Låt svalna en stund, rör ner de två gulorna i bunken.
Antingen gör Du pajen i små formar som jag gjorde, eller ta en stor. Fördela äggröran i botten på formarna. Ta en liten matsked i varje.
Fördela blåbären ovanpå. Strössla den andra nötröran ovanpå. Grädda i 175° i ca 15 min. Servera med vispad Grädde eller hemgjord Vaniljsås.

Blåbärspaj med Vaniljgrädde fick högt betyg av mina gäster
[…] Små Blåbärspajer […]