Surdegsbröd x 2

Mycket nyttigt i Surdegsbröden

Mycket nyttigt i Surdegsbröden

Ett med Lingon och ett med Blåbär

(OBS. Det här receptet innehåller gluten.)

Nu var det dags att hitta på lite nytt surdegsbröd igen. Det har varit en regnig period, då är det kul att baka. Har inte ätit upp allt från det förra baket än, men använt en del  som present när jag varit bortbjuden.

Det är ju tillåtet inom LCHF att äta Finn Crisp och annat fabriksbakat surdegsbröd med låg kolhydrathalt. Det här är nåt att ta till när Du tröttnat på industrins bröd, som ofta är fulla av tillsatser.

Fick en fråga av signaturen Fjällmor, vad man kan använda för krydda i bröd, om barnen inte gillar Anis. Hade det och Lingon förra gången. Då kom jag att tänka på att Blåbär och Kanel är ju gott ihop. Så nu kommer resultatet av den frågan.

Jag delade den färdiga degen i två, och testade olika smaksättningar. Båda blev riktigt bra.

Jag har försökt sänka kolhydrathalten ännu mer i den här degen, använt lite nya mjöl och gryner. Ja, inte nya så, det är riktigt gamla sorter som använts förr i världen. Men nu är de nästan bortglömda.

Jag har använt Skrädmjöl och Krossat Bovete för första gången. Det är väldigt lite gluten i skrädmjöl, så jag använde lite Fullkornsdinkel för att inte bröden skulle bli alldeles för kompakta. Bovete innehåller inget gluten.

Skrädmjöl är helt Havre som blötlagts, rostats och malts. Det användes mycket gammalt tillbaks i Värmland. Där är en traditionell rätt Nävgröt, som kokades på skrädmjöl och åts med stekt Fläsk, Lingon och Flott.

Min Farfar kom från Värmland, kanske därför den rätten får det att vattnas i munnen. Han hade pratat om den gröten, Motti kallade han den. Har läst nu att det är ett låneord från Finskan, svedjebönderna hade med sig den rätten när de kom till Sverige.

Selma Lagerlöf var intresserad av bevarandet av gammal, traditionell mat, så hon gjorde Skrädmjöl på Mårbacka:

http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/pa-marbacka-bakades-med-skradmjol-1.531424

Surdegsbröd på Skrädmjöl

Den här gången tog jag lite längre tid på mig, så surdegen fick stå 3 dygn i rumstemperatur.

1 dl Grovt Rågmjöl

2 dl ljummet Vatten

1 tsk Honung

5 gr färsk Jäst

Rör ut jäst och honung med lite vatten. Blanda ner resten av vatten och mjöl. Täck med plastfolie och låt stå framme.

Dag 2

Rör ner 1 msk Fullkornsdinkel och 1 msk grovt Rågmjöl.

På det sättet matar Du surdegen, som får mer kraft att jäsa. Jästsvampen lever på kolhydraterna i mjölet.

Dag 3

Rör bara om nån gång i degen. Blanda 1 dl krossat Bovete med 2 dl kokande Vatten i en kastrull. Låt stå tills nästa dag.

Dag 4

Värm bovetegröten, blanda ner 50 gr Smör och 2 dl Gräddfil. Värm allt till 37°.

Rör ut 5 gr Jäst med lite av degvätskan, bovetegröten, i degbunken. Rör sen ner resten av gröten och surdegen.

Tillsätt 2 dl Skrädmjöl, 2 dl Fullkornsdinkel och 1 dl grovt Rågmjöl.

Rör sen i 2-3 tsk Salt, 1 dl Pumpakärnor och 1 dl Sesamfrön.

Knåda 10 min i maskin. Degen ska vara ganska lös.

Täck över och låt jäsa i 45 min.

Sätt igång att knåda igen och rör ner 2 dl Fullkornsdinkel och 1 dl Skrädmjöl.

Arbeta degen kraftigt i några minuter. Täck över och jäs ytterligare 45 min.

Sätt igång maskinen igen när brödet jäst klart och rör ner

½ dl Fullkornsdinkel och 1 dl ljummet vatten, så degen blir lite lösare innan bären blandas i.

Gott i Surdegsbröd

Gott i Surdegsbröd

Dela degen i två bunkar. Rör ner 1 dl lingon, 1 dl rostade Hasselnötter och ½ dl rostade Solrosfrön i ena degen.

I den andra rör Du ner 1 dl Blåbär, 1 msk Psylliumfrön och 1 msk Kanel.

Häll upp degen i 2 smorda formar. Täck över med plast och ställ in i kylen i 12 timmar.

Det gör att det blir en långsam kalljäsning och alla smaker kommer fram i brödet.

Färdigjäst efter en natt i kylen

Färdigjäst efter en natt i kylen

När brödet jäst klart, ställer Du fram det i rumstemperatur i 2 timmar.

Sätt sen ugnen på 250°.

Grädda bröden näst längst ner i ugnen.

5 min på 250 och vrid sen ner till 175°.

Brödet i den lilla formen gräddade jag sen i 45 min och den stora i 1 timme.

Stjälp upp bröden ur formarna och lägg på galler.

Lingonbröd penslat med Smör

Lingonbröd penslat med Smör

Pensla runt om med smält Smör. Lägg in bröden i plastpåsar, när de svalnat lite. Det gör dem saftigare.

Låt ligga till nästa dag, dela bröden och frys in. Ha ett i kylen och ta fram och skär tunna skivor eftersom. Brödets smak mognar i kylen och det håller längre.

Njut i tunna skivor med Smör. Lingonbrödet passar fint till tex Camembert och Blåbärsbrödet med Gräddost. Eller ta det Du tycker passar bäst.

Kanelen i Blåbärsbrödet, gör att det smakar gott som kaffebröd. Men mycket bättre ur LCHF-synvinkel.

Det här brödet tog många dagar att baka, men det var verkligen värt det. Ett mycket aromatiskt bröd, blev resultatet.

Blåbärsbröd

Blåbärsbröd

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/22/surdegsbrod-x-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. MEN du är väl en guldgruva männska!

    Var in på affären nere i sta’n igår och där fanns Saltå på hyllan. Dock ej skrädmjöl, så nu blir det nätshopping!

    Tack!

    /Fjällmor

    • Tack själv😉

  2. Hej Birgitta!

    Jag är så sugen på att baka detta men har svårt att få tag i råvarorna här i min fjällbutik. Vet du möjligen någon bra webbutik…?

    /Fjällmor

    • Hej Fjällmor. Trodde att Saltå Kvarn hade nätbutik, men hittade inget om det. Däremot hittade jag den här sidan, på Hemmakvarnen. se Min kusin i Tyskland har en sån mjölkvarn, de är jättebra.

      http://www.hemmakvarnen.se/catalog/product_info.php/products_id/38

      Länkar till olika nätbutiker. Annars köper jag mitt mjöl och gryn på Hälsokosten. Men kanske är långt till närmsta sån, hos Dig?
      Hoppas Du hittar mjölerna så Du kan sätta igång med storbak🙂

      • Här hittade jag en nätbutik, som förutom alla kosttillskott även säljer Skrädmjöl från Saltå Kvarn

        http://www.topformula.se/

  3. Jag lånar bilden på blåbärsbrödet. Går det för sig?
    Hojta annars så tar jag bort!!!

    Kramar igen
    /Fjällmor

    • Det är en ära att få ha mitt Blåbärsbröd med i bild på Din sida. Särskilt sen jag sett de fantastiska bilder Din Make Fotografen har på sin sida. Vilka fantastiska bilder. Framför det till honom är Du snäll =)

      • Gjort!
        😉

  4. Men underbara du…
    Tack snälla!

    Vilken ära för mina småtassar – ett eget Birgittabröd

    Nu ska jag bara lyckas få tag i skrädmjöl sen ska här provbakas.

    Kramar från södra lapplandsfjällen
    /Fjällmor

    • Du är för härlig, Fjällmor. Blir glad av Din blogg och kommentarer😉

  5. Vilket bra recept! jag undviker bröden helt själv, men ska absolut tipsa mina vänner, tack:)

    • Kul att höra att Du vill sprida mitt bröd, Monica.
      För mig funkar det bra med en skiva om dagen, tycker det är gott till morgonkaffet. Men det är ju väldigt olika vad man kan och vill äta. Titta gärna in igen, kanske Du kan hitta nåt annat bra till Dig själv😉

  6. Hej Anita. Ja, det blev ett lite annorlunda recept. Jag gillar verkligen att baka, har alltid testat nya varianter.
    Så det här känns riktigt bra, att kunna ta en skiva utan att det höjer blodsockret så mycket.
    Har aldrig testat bakmaskin, men du kanske kan lägga in brödet i 175 grader och låta det grädda färdigt där i kanske 15 minuter.
    Kladdigt bröd är ju inte så gott och inte bra för magen heller.
    Det här brödet jag gjorde nu, är ju annars bra på det viset, att jobbet sprids ut på flera dagar. Då gör man det när man har tid. Man behöver inte rätta sig så mycket efter tiderna, när det är ett kalljäst bröd.
    Lycka till med fortsatt bak😉

  7. Hej Birgitta!
    Vilket spännande recept på surdegsbröd! Jag håller på att experimentera med ditt första recept på surdegsbröd för jag vill kunna baka det i brödmaskin. Det är så att jag gillar baka men på sistone har jag låtit bakmaskinen göra jobbet eftersom jag hinner inte längre… Brödet som jag gjorde i bakmaskinen känns lite som om det inte är helt genomgräddat, lite kläddigt i mitten blev det. Så jag gjorde ett halvt sats andra gången. Det blev genomgräddat men för litet… Jag kommer testa vidare, behöver ett bra recept på ett hälsosamt bröd för brödmaskin, för min familj alltså, och någon skiva för mig också🙂
    Hälsningar // Anita

  8. Vilken fantastiskt fin blogg! Hittade hit via Vill ha allt bloggen.
    Klart du kan skriva en bok om dina recept och funderingar!
    Ser fram emot en sådan, lycka till!
    Anna-Karin iH

    • Tack så jättemycket, Anna-Karin.
      Jag är ju helt nybörjare på det här med blogg och fotografering, så det känns kul att höra läsarnas åsikter. Laga mat vet jag att jag är bra på, sen mina år i restaurangbranchen.
      Men alla år hemma har ju gjort att jag tappat en hel del av tron på mig själv. Men tack vare såna här kommentarer, stiger självkänslan😉

      Tyckte Vill ha allt-bloggen, var ett bra ställe att komma med min fundering över det här. Han verkar ha koll på det här med ekonomi🙂

      Ska nog försöka mig på en kokbok en vacker dag.
      Glada hälsningar./ Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s