Medelhavskost

Min Medelhavskost

Min Medelhavskost

Det här är en äkta Medelhavskost.

Salami från Italien.  Zucchini och Paprika från Spanien. Fårost från Grekland. Getost från Frankrike. Olivolja till salladen från Kreta. Till det serveras Turkisk Vitlöksyoghurt.  Och så lite  Smör från Finland, då blir det lite balans i det hela.  Så vi även får i oss det som våra Nordiska kroppar är anpassade för.

Min variant av Medelhavskosten är ungefär så som den de äter på plats. Jag har studerat mest Turkar’s, Greker’s och Spanjorer’s köpvanor under mina långsemestrar. Jag tror inte att det skiljer sig så mycket i de andra länderna i Syd-Europa. I Frankrike, som även är ett Medelhavsland, finns inte så stora problem med fetma.

”Mest ost (28,9 kg per person år 2005) äts det i Grekland, och Frankrike leder smörligan med 7,7 kg per person år 2005. Källa: International Dairy Federation”

Jag har funderat lite om det kan vara så att Stephan Rössner och andra förespråkare för Medelhavskosten, missat en viktig sak.

Den  saken är att det konsumeras stora mängder Färskostar, Ägg och Yoghurt varje dag i  de allra flesta hem kring Medelhavet. Ostdiskarna i Grekland och Turkiet är gigantiska.  Så tillkommer den stora mängden Korvar, Lamm, Kyckling och Köttfärs.  Slakteributiker finns nästan överallt. På landsbygden har de allra flesta egna djur på gårdarna.

Det pratas annars mest om att Medelhavskostens nyttighet ligger i Olivoljan, Frukten, Nötterna och Grönsakerna. Visst finns det de som är fattiga, och inte har råd att äta kött och ost så ofta. Men de har å andra sidan inte heller råd med kallpressad olivolja, frukt och nötter som är relativt dyrt. Frukt och nötter äts oftast som dessert.

Men de allra flesta har ändå råd med mat, eftersom det prioriteras framför andra inköp. I Muslimska länder finns också en stor empati, med dem som har det sämre ställt. Så de flesta får hjälp på något sätt, om de inte har mat för dagen.

Grönsaker används mycket och är ofta ganska billigt. De används, precis som inom LCHF, som ett komplement till fetter och proteiner. Under vintern äts väldigt mycket mjölksyrade grönsaker, de använder sig nästan inte alls av frysta grönsaker. Mjölksyrningen gör grönsakerna väldigt nyttiga, vitaminer och antioxidanter bevaras och de blir mer lättsmälta.

Läs mer om mjölsyrning på Nyfiken Vital :  http://www.nyfikenvital.org/?q=node/115

De flesta invånare i Medelhavsländerna är fortfarande kroppsarbetare. De kan förbränna den mängd kolhydrater de får i sig via baljväxter och spannmål, såsom bröd och pasta. Precis som vi var bättre anpassade till en mer kolhydratrik kost här uppe, under våra förfäders generationer.

Tyvärr ser man ofta, att den västerländska skräpmatskulturen kommer stort även i  Medelhavsländerna.  Dels genom ökad fetma hos både barn och vuxna, men det syns även i butikshyllorna.

För varje år ser vi hur det fylls på mer och mer med chips, godis, läsk och kakor i butikerna. Samma snabbmat som vi har, börjar säljas överallt. Hamburgare, Pizza och Toast finns i varje gathörn. Och med det följer mer och mer fetma, hjärtsjukdomar och diabetes.

Det varnas för risken av att äta för mycket skräpmat och socker/kolhydrater i många TV-program. Istället visas hur en kost bör se ut. Med Ost, Ägg, Mjölk, Kött, Frukt och Grönsaker. Jag förstår inte mycket av vare sig Turkiska eller Grekiska, men programmen är mycket pedagogiska, så även en obildad utlänning förstår innebörden.

Fräs på grönsaker och salami en stund

Fräs på Grönsaker och Salami en stund

Min Medelhavs-lunch

Den här lunchen och tankarna kring Medelhavskosten, kom till tack vare att det började bli tomt i min kyl. Hade bara lite grönt, salami och ost. Men ibland får man trolla med knäna, för att få till en bra lunch. Och det gick riktigt bra den här gången också.

½ röd Paprika

½ liten Zucchini

5 cm Purjolök

5 skivor Salami

Smör

Salt och Peppar

Färsk Oregano

En bit Feta

En bit Getost

Får och Getost-Gratinerad Medelhavs-röra

Skär grönsaker och salami i bitar. Stek i smör, krydda med salt och peppar. Rör ner hackad oregano på slutet. Häll upp i en liten ugnsfast form. Skär fårosten i mindre bitar. Riv getosten. Fördela osten över röran och gratinera i 175° i 15 min. Servera med Sallad, Citron och Olivolja. En klick vitlöksyoghurt till.

Vitlöks-Yoghurt

Vitlöks-Yoghurt

2 dl Turkisk Yoghurt

2 Vilöksklyftor

1 msk Olivolja

En skvätt Worcestersauce

Lite pressad Citron

Havssalt

Finhacka vitlöken. Blanda med yoghurt och olivolja.

Smaka av med salt och citron. Ställ i kylen en stund.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/21/medelhavskost/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Servera med Broccoli eller Blomkål, Sallad, Gurka, Cocktailtomat och Vitlöksyoghurt. […]

  2. […] och en klick Aioli, Vitlöksyoghurt eller Guacamole är också gott att servera […]

  3. […] Jag hade med Blomkålssallad, Inlagd Paprika och en Vitlöksyoghurt. […]

  4. Tack för svaren. Jag hoppas att åtminstone några dietister hittar till din blogg och kanske får en lite mer nyanserad bild av Medelhavskosten. 🙂

    • Tack, Bernina. Jag hoppas också att den här synen på den så nyttiga och goda maten vid Medelhavet får lite större spridning. Kanske fler av våra kostförespråkare borde studera den lite mer på plats 😉

  5. Ja, det var väl det jag trodde. 🙂 Men tyvärr så är det väl magra mjölkprodukter som dietisterna och livsmedelsverket anser ingår i Medelhavskosten. Sen kan jag ju också fundera över hur mycket baljväxter som ingår. Säkert åt man det också men det verkar på ovanstående ”experter” som att det är en av huvudingredienserna. De verkar vilja att till varje pris förminska förekomsten av kött och animaliskt fett.

    • Visst är det den magra linjen som rekommenderas, jag försöker ge den bild jag studerat på plats vid Medelhavet i 7 år nu. Det äts bönor, linser, kikärtor också och mycket vitt bröd, men här har vi folk som oftast kroppsarbetar hårt.
      De senaste åren har läsk, kakor och importerat godis börjat ta en allt större plats i butikerna, med fler och fler överviktiga barn som följd.
      Kött och animaliskt fett har förekommit hos alla som haft råd att ha egna kor, får och getter eller handla hos slaktaren. De flesta utanför städerna har åtminstone råd med höns, ja även inne i städerna hörs de i varenda kvarter 🙂
      Och som jag skrev så är ostkonsumtionen väldigt hög, där kommer det animaliska fettet in i de flesta människors vardag.
      Jag tror det är endast de allra fattigaste som tvingas överleva på en kost bestående av mycket bönor och bröd. Men särskilt i Turkiet är det vanligt att de rikare delar med sig till de fattiga, det ingår som en naturlig del i religionen. Omsorgen om varandra är stor kring Medelhavet, de har ett helt annat sätt att bry sig om varandra än här.

  6. Jag undrar lite över att det ofta står att man använder sig av magra mjölkprodukter i den så kallade Medelhavskosten. Kan det verkligen stämma eller är det en ”försvenskad” variant i dietisternas version? Om man i Medelhavsländerna använder magra mjölkprodukter så vart tar fettet vägen? Slänger man det? Har svårt att tro att man slösade så.

    • Hej Bernina och Välkommen till mitt kök. Den feta mjölken och grädden har alltid varit uppskattad i Medelhavsländerna, aldrig att de skulle komma på en så horribel tanke som att slänga fettet.
      De gör väldigt mycket ostar av sin feta mjölk, därför är det svårt att få tag på grädde ibland i Turkiet. Har fått förklaringen när jag frågat i butiken att det tillverkas så mycket färskost på sommaren, när mjölken är som fetast. Då blir det brist på grädde ut i butikerna.
      På Kreta används mycket klarat smörfett i matlagningen.

      Tror det började med Ancel Keyes på 50talet, som hade fått för sig att Medelhavskosten var mager. Sen har det hängt med ända in i våra dagar.
      Han var i Italien under efterkrigsåren och då var det väldigt fattigt, så grädde och liknande förekom mindre då av just den anledningen. Men det feta har alltid uppskattats högt, mängder av feta korvar, sidfläsk, lammkött äts med förtjusning.
      Fick höra nu när jag var på Kreta att varje Kretensare konsumerar en liter olivolja i veckan i genomsnitt. Till det stora mängder ost och kött alltså. Och en del fisk förstås, men det har alltid varit köttet som varit basvaran, eftersom fisken blir dålig fort. Den åts mest nere vid havet, medan de som bodde längre upp i bergen åt mycket får och get. Fisken klarade bara transporter som nedsaltad. Numera finns det förstås fryst att få tag på överallt.
      Kreta räknas också som Medelhavskostens vagga, där har många studier gjorts på öbornas hälsa.
      Så det är nog dags att ändra synen på den ”magra” Medelhavskosten snart 😉

  7. turkisk drickyoghurt är nåt av det härligaste som finns till maten. Hur gör man det?
    Överhuvud är turkiskt kök underbart raffinerat, mångsidigt, genomsyrat av stor skön kultur. Samma med det syriska och libanesiska.
    Det är annat än erbarmligheterna i Grekland. Det landet har inget kök.

    • Ayran, det turkiska namnet på drickyoghurt, är väldigt läskande, särskilt en varm dag. Dricker det mycket när vi är i Turkiet.

      Här hemma är det bara att vispa Turkisk Yoghurt med vatten till en drickvänlig konsistens. Smaksätt med Havssalt till Du tycker det är lagom salt. Dricks väl kyld.

      Jag håller inte med dig riktigt när det gäller Grekisk mat. Det finns guldkorn där med. Om man går på restauranger dit Grekerna själva går, eller handlar mat i lokala butiker.
      Går man däremot på turistrestaurangerna eller handlar i Supermarkets, så kan man få riktigt dålig mat.
      Välj matställe med omsorg.
      Ha det bra. Birgitta

  8. Hejsan, tack för din kommentar.
    jo, oboy vart det bara just den kvällen. hehe.

    Den här rätten ser riktigt gott ut!
    Tack för tipset 🙂

    • Hej Niklas. Ja var själv en stor O’boy-fan tidigare. Men nu kör jag bara äkta vara med kakao. Det går rätt fort att vänja sig av med sockersmaken, bara man sätter igång.
      Ha det bra / Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: