Moussaka på Svenska

Ingredienser till en Svensk Moussaka

Kanske borde kalla den Mooseaka.

Jag använder ju som oftast älgfärs. Aubergine och köttfärs är en väldigt god blandning. Har ätit många olika varianter på det temat på mina resor. Det är väldigt populär mat kring Medelhavet.

Ett tips är att förvälla auberginen i saltat vatten några minuter. Då försvinner den lite bittra smaken. Jag gjorde det när jag grillade aubergine i helgen också, med riktigt bra resultat. Den blir mycket saftigare än om den grillas rå.

Koka minst en halv timme

Koka minst en halv timme

Köttfärssås:

250 gr Köttfärs

Smör

1 röd Lök

2 Vitlöksklyftor

½ konserv Cocktailtomater

1 msk Tomatpuré

1 dl Rödvin

1 msk Worcestersauce

2 msk hackade färska Örter

1 Aubergine

Salt och Peppar

Täck Moussakan med:

1 dl Crème Fraiche

1 dl Grädde

1-2 Ekologiska Ägg

2 dl riven Ost ( Jag blandade lite olika, både get och ko)

Fräs köttfärsen i smöret. Hacka löken och stek med. Salta, peppra och tillsätt tomater, vin, worcester och tomatpuré. Låt puttra minst en halv timme. Tillsätt de hackade örterna när Du tar kastrullen från spisen. Då bevaras smaken bättre.

Skär under tiden auberginen i halvmånar, förväll i väl saltat vatten i 3 minuter. Häll upp i durkslag.

Riv osten och blanda med ägg, grädde och crème fraiche.

Krydda med salt, peppar och riven muskot.

Jag hade bara ett ägg, annars hade jag tagit två. Det blir ett gott täcke av blandningen. I Grekland används ofta en tjock bechamel/mjölsås som blandas med ägg och läggs på i ett riktigt tjockt lager. Den här varianten blev mycket godare. Och nyttigare för oss.

Täck aubergine med köttfärssås

Täck aubergine med köttfärssås

Smörj en ugnsform med olivolja. Täck bottnen med aubergine, krydda med peppar och ringla över lite olivolja. Täck med köttfärssåsen. Häll ostblandningen över och grädda i 200°  20-30 min tills det hela fått fin färg och äggstanningen stelnat.

Nygräddad Moussaka

Nygräddad Moussaka

Servera med en Grönsallad och Vinaigrette.

LCHF-Moussaka

LCHF-Moussaka

På tal om Älg. Har Du vägarna förbi Jämtland i sommar, ta en tur till Moosegarden. Det är kul att se älgen på riktigt nära håll. Och kanske köpa med sig lite papper gjort på älglortar.

http://www.moosegarden.com/

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/15/moussaka-pa-svenska/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Idag har jag lagat din goda moussaka, det blev supergod! Serverade till en sallad med tomater, minigurka, turkisk paprika och vita vindruvor, passade perfekt! Mina killar åt bröd till men inte jag. Gjorde dubbel sats så det blir för lunch imorgon också. Annars har jag lite svårt att laga enligt något recept eftersom det är alltid någon krydda som saknas, eller så vill jag själv byta något. Dina recept gillar jag eftersom de är enkla att följa och du skriver tex 2 msk hackade örter, så får man välja vilka örter man gillar och har hemma!

    Jag gjorde på nötfärs och krossade tomater, hoppade över worchester, det har jag inte hemma. Det blev lite vattnig då, men verkar stelna i efterhand. Jag tror moussakan blir ännu godare imorgon (många rätter blir så, tycker du det?)
    Ha det gott// Anita

    • Hej Anita. Vad kul att du gillade moussakan. Din sallad verkar god, den får jag testa.

      Koka köttfärssåsen lite längre bara, om den bli lös. Låter man den koka ihop länge så blir smaken ännu bättre.
      Sen är det precis som Du säger, att den blir godare dan efter. Jag satte in formen i kylen, gick bra att skära en bit nästa dag. Värmde i micron, men det blir godare att värma i ugnen, tycker jag. Det får bli nästa gång, frös in två bitar.
      Många grytor, soppor och såser blir godare om de får stå till nästa dag.

      Jag försöker hålla recepten enkla, det är det enklaste som är godast i längden. Man behöver inte använda så många kryddor, då kommer råvarornas smak fram mer.
      Sköt om Dig / Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: