Mitt Lördagsgodis

Jordgubbar som godis

Jordgubbar som godis

Jag har aldrig varit en godisråtta.

Det är tur att jag aldrig varit särskilt förtjust i godis. Annars hade jag blivit ännu tjockare, än de 95 kg jag drogs med för 8 år sen. Jag har alltid haft svårt att låta bli kakor, bullar och pasta. Det var den passionen som fick mig att lägga på mig alla kilon efter att  min rygg skadades i jobbet som Kock.

Jag var överviktig redan som barn, växte fort och blev riktigt lång, är 178cm. Kämpat med många olika metoder för att gå ner i vikt genom åren.

Första gången jag gick ner var  i 18-årsåldern, när jag levde på grillat kött och sallader en sommar. Gick då ner 10 kg på två månader. Det var ju en bra metod, lite likt Atkins, har jag förstått numer.

Lyckades hålla mig på en acceptabel vikt genom åren, troligen för att jag hade så fysiskt ansträngande jobb. Det är tungt att jobba som Kock, kan jag lova. Inget för veklingar..

Men så gick det på tok en dag och jag fick en spricka i en disk i ländryggen. Den kunde inte läka av sig själv, jag hade hemska nervsmärtor under några år.

Fick efter att jag blivit ännu sämre med känselbortfall i benet, prova en stelkorsett. Den fick jag ha hårt åtdragen. Kunde bara ta av den till natten. Den började under bysten och slutade nere på halva skinkan. Specialgjuten efter min från början tämligen runda kropp. Jag bar den i hela 14 månader. Den gjorde att jag inte kunde äta stora portioner, fick då ont i magen och halsbränna.

Förstod att jag var tvungen att gå ner i vikt för att dels få mindre värk och för att klara av en kommande steloperation bättre. Jag fick låna några broschyrer med Viktväktarnas program, som jag började följa. Har aldrig varit förtjust i att göra saker i grupp, så det passade mig perfekt att testa hemma. Billigt blev det ju också, och jag slapp gå till invägning varje vecka.

Det var minsann inte mycket näring jag fick i mig de två månader jag testade, så jag började gå ner i vikt. Men jag var ju alltid hungrig. Tröttnade på den metoden och gick över till en egen. Började så med en mer förnuftsmässig kost med smör, grädde, kött, frukt och grönt igen. Jag åt på den tiden fortfarande mycket pasta och bröd. Men portionerna blev ju tack vare korsetten små, så jag gick stadigt ner i vikt.

Jag fick under året gå tillbaka till Ortopedtekniska för att få en ny korsett fyra gånger, eftersom de gamla blev för stora. De hade aldrig varit med om nån som drog åt den så hårt och lyckats tappa så mycket vikt, det blev  15 kg sammanlagt. Jag är ju rätt tjurig av mig, så det var väl därför jag lyckades. Jag hade tur som inte behövde betala korsetterna, de ingick i högkostnadsskyddet.

Jag fick under året många kommentarer om min slanka midja och Push-up-effekten av korsetten var också populärt att kommentera.. Det var många som tyckte att jag hittat en bra bantningsmetod. Men försök själv att pressa in magfläsket i en stel plasthinna och dra åt så Du knappt kan andas. Det är inte en vidare skön metod, men den funkade suveränt mot mina ryggsmärtor. Den höll ryggkotorna mer fixerade, så trycket på min skadade disk blev mindre.

I Maj 2003 fick jag så äntligen operationen, som gick mycket bra. Förutom att det blev en nervskada i höger ben, så jag förlorade en hel del känsel och fick börja använda fotskena för att kunna gå. Och att jag utvecklat Fibromyalgi . Men det är en annan historia, nu var det lördagsgodis det skulle handla om..

Jag gillar desserter, det är mitt godis. Choklad kan jag äta nån enstaka gång, nån ruta riktigt fin Mörk Choklad har jag alltid tyckt om. Mjölkchoklad är och har aldrig varit nåt jag tyckt om. Det är ju så otroligt sött. Gelehallon har jag gillat, och enligt Stephan Rössner så är ju det alldeles utmärkt mat, så jag har ju varit inne på rätt spår där…

De senaste åren har jag pendlat lite upp och ner i vikt, lite beroende på hur jag mått. Eftersom jag tillbringar stor del av vintrarna utomlands, så har jag kunnat träna mycket och leva sunt med de fina råvaror som finns vid Medelhavet. Det hade varit mycket svårare här hemma, eftersom jag får mer ont av kylan och inte kan röra mig så som jag vill.

Jag och min Särbo har testat olika metoder för att gå ner, med skiftande resultat. Det är först nu vi båda börjar känna att vi hittat ett bra sätt att leva för resten av livet.

Jag har sen i mars börjat äta  efter LCHF-metoden. Med inblandning av GI-tänkandet när det gäller att hitta mat med lågt Glykemiskt Index. För mig har det passat bra att göra en liten mix av de båda metoderna. Har inte gått ner mer än nåt kilo i vikt, men jag har byggt på mig mer muskler istället. Jag mår så bra i kroppen. Värken gör sig bara påmind vid lågtryck och gråkallt väder. Så nu kan jag lägga mycket energi på att hitta på nya recept och skriva på bloggen. Och min 1½ timmes sjukgymnastik varje dag. Det är det som håller mig igång, så jag klarar av vardagen.

Numera är det Bär i alla former som gäller.

Inte i mängd och inte med mycket sötning. Men som en liten dessert eller som ett mellanmål, med Nötter och Crème Fraiche eller Grädde.

Jag njuter av det hela året, eftersom min frys är välfylld med egenplockade och köpta bär. Under många år har jag varit så dålig i ryggen, så jag har inte kunnat plocka själv. Men min snälla Familj har försett mig med massor av Blåbär, Jordgubbar, Hallon, Hjortron, Lingon,  Svarta och Röda Vinbär. Nu kan jag plocka en del själv och det är jag så lycklig över. Kröp på alla fyra i lingonskogen i höstas. Men nu är det tur att bärsäsongen snart sätter igång, för det börjar sina i mina förråd.

Nu blev det ett väldigt långt inlägg, hoppas Du orkat läsa ända hit, för här kommer ett litet tips på en variant av Mitt Lördagsgodis. Håll till godo.

Ett litet glas med godis

Ett litet glas med godis

Rårörda Blåbär med Crème Fraiche och Valnötter

Lägg en sked Crème Fraiche i ett litet glas

Toppa med en sked rårörda Blåbär och nyknäckta Valnötter

Citronverbena på toppen

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/11/lordagsgodis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Kul att läsa om dig.
  Håller med om gelehallonen, det är väl det enda som han, Rössner sa som var bra, ha ha!
  Kramar Monica.

  • Hej Monica. Det känns bra att kunna dela med mig av min historia, kanske kan hjälpa andra att må bättre.
   Stephan Rössner hade mycket klokt att säga tidigare, men jag tror han kanske ätit för många Geléhallon numer 😉

   Hans teorier kring Medelhavskosten är ju bra, men han har missat att de också äter stora mängder Yoghurt, Får-Get och Ko-ostar. Det står för en stor del av både Turkars och Grekers protein och fettintag, då det är förhållandevis billigt jämfört med kött. Tror nog det är lika kring resten av Medelhavet.
   Tack för Din kommentar/ Birgitta

 2. Vilken story du har, vilken fighter! Inte lätt att jobba vidare när kroppen inte riktigt är med en, hoppas verkligen att det fortsätter bra med GI/LCHF! 🙂

  • Hej Mikaela. Visst har det varit kämpigt många gånger. Men det går inte bara att ge upp, livet är för värdefullt för det. .
   Jag känner att jag är på rätt väg 😉 Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: