Långsam-jäst Surdegsbröd

Ju längre tid det tar att baka ett bröd, desto bättre..

Morgonfika hos mig

Morgonfika hos mig

(OBS. Det här receptet innehåller gluten.)

Det skrevs om LCHF-Smörgåsar hos Kostdoktorn häromdagen:   http://www.kostdoktorn.se/lchf-mackor

Jag har alltid gillat att baka bröd och hitta på nya recept. Nu har den hobbyn legat nere ett tag, pga omställning till LCHF-kost. Har börjat tröttna lite på Finn Crisp och annat ”tillåtet” i brödväg, så nu blev jag inspirerad att hitta på nåt som passar oss. Surdegsbröd höjer blodsockret långsammare än andra bröd och det är ju väldigt bra.

Jag började baka en del med surdeg i vintras. Efter att jag sett Camilla Plum’s suveräna ”Bullar av stål”, fick jag in rätt bra snits på bröden. Hon kan verkligen det här med surdegar och gammaldags mjölsorter.

Här är en länk till hennes program på Dansk TV:  http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum/boller+af+staal/programmer/20071119135207.htm

I programmet lär hon ut hur man bakar ett väldigt gott, grovt rågbröd, Mogen’s Bröd. Det här som jag bakat nu är en variant av det. Men jag hade lite bråttom, så istället för att låta surdegen stå 5 dagar, så gjorde jag en på 12 timmar.

Det tar ändå lång tid att baka, och jag har en hel del ingredienser i, men det är värt den tid det tar. Bra bröd tar tid att baka. En sanning som brödfabrikanterna bortser ifrån. De använder väldigt många mindre bra metoder för att få brödet att jäsa så fort som möjligt. Det ger mer volym, så det ser ut som vi får mycket bröd för pengarna. Men det är ju mest luft de tar bra betalt för.

Köp då hellre ett riktigt tungt surdegsbröd från ett äkta bageri. Det kan tyckas dyrt med 40-50kr för ett bröd, men det håller länge och vi som äter LCHF tar ju bara tunna skivor. Så i längden är det både bättre och billigare, om Du nu inte vill testa att baka mitt bröd..

Surdegsbröd Deg 1:

1 dl Ekologiskt Dinkel fullkornsmjöl

1 dl Ekologiskt Rågmjöl grovt

5 gr färsk Jäst

1 tsk Honung

2 dl 37° Vatten

Rör samman degen i en bunke. Täck med en handduk och låt stå 12 timmar. Jag satte igång degen vid 8 på morgonen, så kunde jag börja baka på kvällen.

Visst kan Du knåda för hand, men det är jobbigt

Visst kan Du knåda för hand, men det är jobbigt

Surdegsbröd Deg 2:

2 dl Fyrkornskross Saltå Kvarn

2 dl Vatten

3 dl Turkisk Yoghurt

4-5 dl Dinkel fullkornsmjöl

2 dl Rågmjöl grovt

1 dl Fibrex

1 dl Lingon

2 msk krossat Linfrö

1 msk Anis

50 gr smält Smör + en klick extra att smörja formar och bröd med

2-3 tsk Salt

5 gr jäst

Koka upp vatten och fyrkornskross. Stäng av plattan och låt kornen svälla 10 min. Rör ner fibrex och yoghurt i kastrullen. Rör ut jästen i lite vatten i degbunken, känn på degvätskan om den är kring 37°. Är den för kall, värm lite. För varm, låt svalna en stund.

Häll ner vätskan i degbunken tillsammans med Surdeg 1, rör om. Tillsätt salt, lingon, linfrö, anis och smält smör. Häll sen i det grova rågmjölet, därefter 3 dl av dinkelmjölet. Knåda 5-10 min i maskin. Ju längre tid, desto bättre här med. Degen ska vara ganska lös. Täck över och låt jäsa 45 min.

Tryck ner degen i bunken och sätt igång maskinen igen. Tillsätt 1 dl av dinkelmjölet och knåda några minuter. Täck över och låt jäsa 45 minuter till.

Tryck ner och knåda degen smidig, tillsätt lite mer mjöl om den verkar alldeles för lös. Den ska inte vara så fast som en vanlig bröddeg. När Du tycker den ser bra ut, slevar Du upp degen i två smorda formar. Jäs övertäckt ca en halv timme.

Sätt ugnen på 250° under tiden.

Jäs en halv timme

Jäs en halv timme

Färdigjäst

Färdigjäst

Grädda i 5 min på 250°. Sänk värmen till 175 och grädda färdigt brödet i 1 timme.

Ta upp brödet ur formarna och lägg på galler. Pensla runt om med smält smör, då blir det extra saftigt. Låt svalna en stund, lägg sen de fortfarande ljumma limporna i plastpåsar och tillslut.

Nu har jag gott bröd i flera veckor

Nu har jag gott bröd i flera veckor

Javisst, det låter tokigt, men Camilla Plum gjorde så, och det blir ett perfekt resultat. Det blir så saftigt. Dela limporna i bitar när de kallnat och frys in alla utom en bit. Den förvarar Du i plastpåse i kylen så håller sig brödet färskt och saftigt länge. Eftersom det är ett surdegsbröd med råg, så mognar smaken efterhand. Då är det ju synd att frysa det direkt. Ta fram mer eftersom, så har Du alltid ett bra bröd på lut i kylen.

Ta sen fram och skär en tunn skiva till morgonfikat. Hyvla på ordentligt med Smör, lägg på några skivor Ost, Leverpastej eller min favorit Rökt Fläsk och Getmesost. Då har Du en riktigt bra smörgås ur LCHF-synpunkt och Du håller dig mätt länge. Brödbehovet stillat och magen mår gott av surdegen.

Ja, det blev ju en kvällsmacka, för att testa.. Med Valio’s Smör och några skivor Prästost. Och en kopp varm Choklad med Vispgrädde. Mums…

Det blev riktigt gott, mitt Surdegsbröd

Det blev riktigt gott, mitt Surdegsbröd

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/11/langsam-jast-surdegsbrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej! Brödet verkar fantastiskt men jag som är rookie på surdegsbröd undrar vart i processen jag lägger ihop degarna?
    //Marie

    • Hej Marie ochVälkommen till mitt kök. Tack för din kommentar, nu har jag lagt till att Surdeg 1 blandas med degvätskan innan maskinen sätts igång. Lycka till med baket🙂

  2. En sådan där underbar maskin har jag också, i exakt samma färg. Rekommenderar den varmt, det blir så underbara degar av den. Jösses, nu blev jag sugen på att baka….

    Nadja

    • Ja Kenwood Patissier funkar väldigt bra, åtminstone för ett litet hushåll som mitt. Snart dags för ett nytt brödbak här med. Blir ju så himla gott att baka surdegsbröd🙂

  3. Hej Fjällmor.
    Tack, det blev verkligen gott. Nyss ätit en morgonmacka till kaffet.
    Fänkål är också gott i surdegsbröd, men de små kanske inte gillar det heller.
    Russin är gott i bröd, men då blir ju kolhydrathalten högre.
    Hackade valnötter har jag haft förut och det blev väldigt gott.
    Kanel är ett annat alternativ, då blir de nog förtjusta. Blir nog lite smak av kaffebröd, kan jag tro, men säkert gott med smör och ost på. Det måste jag testa nästa gång själv😉

    Bra med såna här kommentarer, då utvecklas recepten.
    /Birgitta

  4. Hej Birgitta!

    Vilket underbart bröd!
    Det skulle jag kunna bjuda min barnaskara på. Har du något förslag på alternativ till anis? Det brukar inte gå hem hos tassarna mina.

    Nu ska jag kika runt mer i din härliga matlåda!

    /Fjällmor

  5. Hej Birgitta!
    Jag vill tacka dig för din fantastiska blogg med så fina recept och underbara bilder! Recepten är enkla och ditt sätt att skriva mycket intressant. Det ger verkligen inspiration till matlagning, vilket jag behöver eftersom jag är lite lat av naturen🙂
    Jag äter en lite friare LCHF med rikligt med frukt och alla sorters grönt, samt gott om feta yogurt och ostar.. Har en 6-månaders ammande bebis så jag vill inte hamna i någon ketos av säkerhets skull..
    I alla fall kommer jag att ha mycket nytta av din blogg!
    Vänliga hälsningar // Anita

    • Tack Anita. Vad det värmde att läsa Din vänliga kommentar!
      Jag är ju helt ny och grön inom det här området, som bloggare, LCHFare och matfotograf.
      Recept har jag ju skrivit i många år, men aldrig haft så kul med det som nu. Den här månaden som jag hållit på, har verkligen varit ett lyft för mig. Hoppas att kunna inspirera och hjälpa många till en bättre kost framöver.
      Vad klokt av Dig att tänka på din babys hälsa i första hand, jag tror Du är inne på helt rätt spår med en varierad kost med mycket fett. Sköt om Dig och babyn.
      Kram Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s