
Hackade mandlar och grädde till plommonen
Visst innehåller torkade katrinplommon en hel del fruktsocker. Men om man jämför med mycket annat vi stoppar i oss, så är jag helt övertygad om att det kan vara nyttigt med lite torkad frukt ibland. De innehåller mycket vitaminer och mineraler.
Vi har ätit torkade frukter och bär ända sen tidernas begynnelse, det var ju bara så det gick att konservera frukten förr. Det är lika här, som på så många andra områden, att det är måttlighet som gäller. Som en liten dessert är bär och frukt oslagbara med sin naturliga sötma och fräscha smak. Den smaken kan inga kemister efterlikna..
Jag drack ett glas Commandaria till, ett mycket gott Cypriotiskt dessertvin.
Plommonkompott med Mandel och Grädde:
En påse Katrinplommon
2 dl kokande Vatten
Lägg plommonen i en kastrull och häll över det kokande vattnet.
Låt stå framme till nästa dag.
Koka på svag värme tills det naturliga sockret i plommonen fått kompotten
att tjockna. Låt svalna och kyl den sen. Kompotten håller sig länge i kylen, men den går också utmärkt att frysa i små portionsformar
Rosta Mandlar i stekpannan, hacka i grova bitar.
Lägg upp lite kompott i glas. Häll Grädde runtom eller ta vispad
om du föredrar det. Strö mandlarna över.
Hej Birgitta.
Det är sådana här härliga gamla recept som fler borde känna till. Min mormor gjorde alltid denna och jag har själv gjort den men det var länge sen nu. Bäst av allt är att du inte tillsätter massa extra socker. Tack för ett enkelt och bra recept.
Hej. Så roligt att höra att du uppskattar receptet, det är verkligen gott med den naturliga sötman från frukten ❤
Här hittar du min senaste kokbok, där jag sötat just med frukt istället för socker. Den är just nu på Adlibris sommarrea 🙂 https://www.adlibris.com/se/bok/baka-med-frukt-gront-en-glutenfri-blandning-av-sott-och-salt-9789188917515
Hej Birgitta!
Minst 30 år sen jag åt detta! Det är ju så gudomligt gott! Jag serverades då ovispad grädde till som jag tror är det godaste att ha till
Nu till frågorna: Rör du om nåt under tiden det står till dagen därpå, eller ska det bara stå o svälla i lugn o ro?
Hur många dagar håller det sig i kylen efter man har kokat o svalnat den färdiga kompotten?
Har förberett en laddning för kokning imorron. Gud vad jag längtar till imorron 🙂
Hej, vad roligt att jag kunde väcka lite gamla matminnen till liv 🙂
Jag rörde den inget efter kokningen och den håller sig åtminstone en vecka i kylen.