Plommonkompott med Grädde

Hackade mandlar och grädde till plommonen

Hackade mandlar och grädde till plommonen

Visst innehåller torkade katrinplommon en hel del fruktsocker. Men om man jämför med mycket annat vi stoppar i oss, så är jag helt övertygad om att det kan vara nyttigt med lite torkad frukt ibland. De innehåller mycket vitaminer och mineraler.

Vi har ätit torkade frukter och bär ända sen tidernas begynnelse, det var ju bara så det gick att konservera frukten förr. Det är lika här, som på så många andra områden, att det är måttlighet som gäller.  Som en liten dessert är bär och frukt oslagbara med sin naturliga sötma och fräscha smak. Den smaken kan inga kemister efterlikna..

Jag drack ett glas Commandaria till, ett mycket gott Cypriotiskt dessertvin.

Plommonkompott med Mandel och Grädde:

En påse Katrinplommon

2 dl kokande Vatten

Lägg plommonen i en kastrull och häll över det kokande vattnet.

Låt stå framme till nästa dag.

Koka på svag värme tills det naturliga sockret i plommonen fått kompotten

att tjockna. Låt svalna och kyl den sen. Kompotten håller sig länge i kylen, men den går också utmärkt att frysa i små portionsformar

Rosta Mandlar i stekpannan, hacka i grova bitar.

Lägg upp lite kompott i glas. Häll Grädde runtom eller ta vispad

om du föredrar det. Strö mandlarna över.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/06/27/plommonkompott-med-gradde/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta.
    Det är sådana här härliga gamla recept som fler borde känna till. Min mormor gjorde alltid denna och jag har själv gjort den men det var länge sen nu. Bäst av allt är att du inte tillsätter massa extra socker. Tack för ett enkelt och bra recept.

  2. Hej Birgitta!
    Minst 30 år sen jag åt detta! Det är ju så gudomligt gott! Jag serverades då ovispad grädde till som jag tror är det godaste att ha till
    Nu till frågorna: Rör du om nåt under tiden det står till dagen därpå, eller ska det bara stå o svälla i lugn o ro?
    Hur många dagar håller det sig i kylen efter man har kokat o svalnat den färdiga kompotten?
    Har förberett en laddning för kokning imorron. Gud vad jag längtar till imorron 🙂

    • Hej, vad roligt att jag kunde väcka lite gamla matminnen till liv 🙂
      Jag rörde den inget efter kokningen och den håller sig åtminstone en vecka i kylen.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: