Entrecôte med Ädelostsås

Testa en fin Kötträtt till helgen.
Här följer tips om hur Du lyckas lika bra
med tillagningen som en Kock.

Två tjocka skivor välmarmorerad Entrecôte
En Kvibille Gräddädel
3 dl Grädde
1 tsk Japansk Soja
Nymald Vitpeppar
150 gr Ostronskivling
Smör

Börja med såsen, den tar lite tid. Skär osten i mindre bitar,
lägg i kastrull och häll på grädden.
Värm upp och låt osten smälta ner under omrörning.
Tillsätt soja o peppar.
Inget salt då osten är så salt i sig. Jag smaksätter med
soja eftersom det är otroligt många smakämnen i den.
Låt småputtra på svag värme ca en timme. Rör då och då,
annars sköter den sig själv på spisen.

Sås är enkelt att göra själv. Börja alltid med den, så sköter den sig själv medan du lagar till resten. Glöm inte att vispa ibland bara ;)

Börja alltid med såsen, så får den puttra länge.

Smörstekt Ostronskivling

Smörstekt Ostronskivling

Skär svampen i bitar och smörstek tills den fått färg och blivit lite knaprig. Hetta upp en stekpanna, helst gjutjärn för bäst stekyta. Lägg i smör, låt det bli brynt men inte bränt. Lägg i köttbitarna, krydda med salt o peppar, stek 2-3 min innan du vänder dem. Om du vill ha köttet lätt eller medium så dra pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 1-2 min.
Det godaste köttet från Oxen. Bättre smak än Filén, tycker jag.

Det finaste köttet från Oxen. Smakar mer än Filén, tycker jag.

Föredrar du välstekt kött, låt stå kvar på plattan på lägre värme ytterligare några minuter. Känn med fingret på köttet, känns det stumt är det välstekt. Lätt fjädrande känsla, då är det medium. Riktigt mjuk fjädring , då är det lättstekt, min personliga favorit, med köttets fulla smak i behåll.
En riktigt god köttbit.

En riktigt god köttbit.

Servera köttet med en Grönsallad och kokt Broccoli. Smaklig måltid!

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/06/12/entrecote-med-adelostsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. ett tips är att inte koka såsen 1 h för då dödar du möglet och det är där den mestadelen av smken sitter.

    jag gör så att jag kokar såsen till önskad konsistens och sedan deta sista jag gör just innan servering är att läger i osten 🙂

    • Hej Ida och Välkommen till mitt kök. Det var en vinkling jag aldrig tänkt på, tycker att det blir mycket smak ändå. Men det är viktigt att koka såser länge, just för att smaken blir mer koncentrerad. Då blir det ju fint att smula ner osten innan serveringen istället 🙂

  2. Får man inte äta riktigt som man vill kan man alltid läsa om läckra måltider. Med Dina härliga bilder blir det ändå bättre.
    Själv tar jag ofta en skiva gräddädel på köttbiten
    eller pannbiffen men maskerar den för säkerhets skull med ett ägg !
    Skulle gärna se Din blogg i framtiden i bokform med
    bibehållen sidfärg.

    MvH/Einar

    • Tack Einar, det var fint beröm. Jag läste ofta kokböcker förr, när jag höll på med olika bantningsmetoder. Då var det bra klällslektyr, när jag la mig med hungrig mage 🙂
      Nu när jag äter enligt LCHF, så är jag mätt och nöjd, det känns härligt.

      Jag skulle tycka det vore jättekul att ge ut en kokbok, det är en dröm sen många år. Hoppas det blir av så småningom, när jag blivit lite mer varm i kläderna.

      Roligt att du tycker färgerna är bra i bilderna, jag har lånat en 5 år gammal Canon Powershot A410, med ”bara” 3,2 megapixlar.
      Nytt och modernt behöver kanske inte alltid vara bättre.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: