Smörstekt Röding från Jämtlandsfjällen med Grönsaksfräs och Aioli

Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis

Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.

Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.

Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.

Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.

Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.

En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.

Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.

Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.

Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.

Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.

Röding med Grönsaksfräs

1 Röding

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

1 dl Aubergine i bitar

2 Cocktailtomater i bitar

½ dl gul Paprika i strimlor

2 msk strimlad Purjolök

1 msk Smör

1 msk Kokosfett utan smak

Chiliflingor

Havssalt med Örter

Nymald Vitpeppar

Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.

Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.

Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.

Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.

Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.

Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.

About these ads

10 kommentarer

  1. oh ja! Oj så gott!

    • Medelhavet möter Fjällvärlden. Då kan det bara bli gott :)

  2. Hej Birgitta, låter mycket gott! Har en svägerska som fiskar mycket röding, ska även tipsa henne om dessa recept.

    Klickade på länken Folieinbakad Öring men titta till den för den vill sig inte!

    • Hej Ann. Kul att du gillade receptet och tack för att du hojtade till om missad länk, ska genast åtgärda :)
      Fixat så nu funkar den.

  3. Vilka underbara bilder! Väldigt aptitretande.

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    • Hej Marja och Välkommen till mitt kök. Roligt att höra att du tycker om mina matbilder :)

  4. Åhhh röding var riktigt längesen och det ser fantastiskt gott ut!

    • Tack Karin, kul att höra att du tyckte om både recept och bild :)

  5. Underbart!! Något helt i min smak:-)


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 422 andra följare

%d bloggers like this: