Matskribent på 2 bloggar, i 2 tidningar, några kokböcker och lite till

Gamla matminnen

Den korniga bilden härovan är från en artikel i Östersundsposten 1993, hittade den hemma hos Mamma igår. Det var första gången jag och min mat figurerade i media.

Oj, vad nervös jag var, när Bengt Eriksson tog den här bilden i Herrgårdsrummet på Kvarterskrogen.

Där var jag Köksmästare under 5 slitsamma, men lärorika år i slutet på 80-talet och början på 90-talet.

Som Du ser på bilden här nedanför var det husmanskost som gällde för mig redan då, även om det idag förekommer betydligt mindre kolhydrater i den.

Det var långt innan jag jobbat på mig riktig ohälsa, den kom smygande mot slutet på mina 18 restaurangår.

Det är 12 år sen ryggen sa ifrån, men nu börjar jag tack vare bra mat och träning få tillbaks min gamla förmåga, även om det numera bara gäller att skriva om min mat.

Som Du kanske märkt har det börjat ta en ordentlig fart med mitt matskrivande det senaste året.

Snart är det 3 år sedan jag började skriva den här bloggen, hade väl då inte en aning om hur det skulle utveckla sig med tiden.

Då hade jag nog knappast vågat, men alla nya, spännande uppdrag har kommit i jämn takt.

Allt började för drygt 3 år sedan med en föreläsning av Dr Annika Dahlqvist. Hon hade blivit bra i sin Fibromyalgi med hjälp av LCHF-kost.

Jag sög i mig vartenda ord hon sa och la om kosten dagen efter, för jag ville verkligen också slippa den bedrövliga värken och tröttheten.

Nu efter de här åren, så håller sig min Fibromyalgi mycket lugn och beskedlig. Det är bara vid alltför mycket stress och kall, rå väderlek som jag känner av den.

Hastiga väderomslag är det värsta, något jag fick erfara när jag kom hem från en månad i Turkiet häromdagen.

Snöstorm, kyla och jag går inte alls ihop, så det har varit några stela och värkande dagar.

Är så glad att jag redan på lördag får lämna landet för varmare breddgrader igen.

Då blir det Gran Canaria och min Tapaskurs på Zumbaresan med Anna Hallén.

Anna är för övrigt den som stöttat mig mest i mitt matskrivande under de här åren, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.

Hon var först med att publicera mina bilder och recept, till och med innan jag började blogga själv.

Boken Energibarn som var Annas debutbok, blev även debuten för mina recept i kokboksformat.

Jag har senare också medverkat på ett hörn i hennes LCHF för kvinnor och nu senast i nyutkomna LCHF för familjen.

Där har Anna och jag  skapat mängder av goda recept tillsammans, på mat som passar barnfamiljer och andra som tycker om att äta mat med riktiga råvaror.

Min alldeles egna kokbok, LCHF för seniorer, som skrivits i samarbete med Annika Dahlqvist, kom i höstas.

Vilken lycka det var att få se mina recept genom Mikael Eriksson’s duktiga kameraöga.

Just i rummet som syns på bilden ovan, berättade jag för min chef om kokboksdrömmarna för över 20 år sedan.

Hans sarkastiska svar löd; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Känns riktigt fint att han hade fel. Kokboken säljer som smör, så det märks ju att folk därute i stugorna uppskattar min mat även i skrivet format.

För några veckor sen var det en stor artikel om mig, maten och hälsoresan i Jämtlands andra stora dagstidning, Länstidningen.

Ett personporträtt skrivet av duktiga Sara Strömberg och med en riktigt rolig karikatyr av undertecknad, träffsäkert ritad av Kjell Nilsson-Mäki.

Tyvärr har jag inte hittat artikeln på nätet, så Du får försöka förstora bilden om Du vill läsa den.

Mitt engagemang och skrivande utanför bloggen har börjat ta så mycket tid i anspråk, så jag kommer i sommar att få dra ner rejält på inläggen.

Ska försöka få in nåt i veckan, men annars finns ju närmare 900 recept att välja bland i mitt arkiv, de flesta helt olika de övriga.

Jag bloggar nu även inne på den intressanta sidan Kostrådgivarna, där hittar Du mina inlägg på torsdagarna.

Mina matkrönikor och recept finns också att läsa i 100% Östersund en gång per månad, här är den senaste med en 3-rätters Vårmeny.

Lika ofta utkommer krönikan med min tolkning av Turkisk mat i Hello Alanya Magazine.

Här nedan artikeln i senaste numret, som tyvärr inte kommit ut på nätet än.

Ska Du ta en tur till Alanya i sommar, så finns tidningen att hämta gratis på bland annat Turistbyrån och på många butiker och restauranger.

I julinumret kommer en stor artikel om mig och mitt matskrivande.

Riktigt kul att få sån spridning på Engelska och Holländska till de hundratusentals turister som besöker Alanya varje sommar.

Jag kommer att delta även i årets upplaga av Bloggreceptboken, som lanseras i juni. Du kan förbeställa den nätkokboken helt gratis Här.

För att ta del av mina recept mer i verkliga livet, så ta en tur till Uppsala och gör ett besök på Restaurang Primaten, där finns mängder av naturligt god mat att välja bland.

Att ha fått vara med och skapa recept och meny till Primaten, är det roligaste jag gjort under hela den här matskrivarperioden.

Sådär, det här var en liten förklaring till varför det kanske inte kommer att uppdateras härinne så ofta framöver, så Du inte tror att jag tröttnat på att skriva.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/05/07/matskribent-pa-2-bloggar-i-2-tidningar-nagra-kokbocker-och-lite-till/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

28 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det var då många järn i elden, kul att få ta del av! :-)

    Gilla

  2. Tänk vad mycket som hänt på bara 3 år!! Snacka om resa!! :D
    Själv ligger jag just nu gruvligt mycket efter med mail och bloggar… Trött som attan är jag och har haft hur mycket som helst att göra på sistone…! Men nu ska jag försöka läsa ikapp!!
    Ha det underbart på ”kvitterholmarna”!! Och ta gärna med dig lite värme tillbaka till oss som stannar i här i nord!!
    Kram!!

    Gilla

    • Ja, det har blivit en hel del av en liten matblogg :) Hemma igen efter en härlig vecka, rapport följer.

      Gilla

  3. Roligt att läsa om dig igen Birgitta! Tänk att man kan bli frisk på så god mat :-)

    Gilla

    • Tack, Pia. Visst är det fantastiskt vilken medicin naturen erbjuder, bara vi förstår att ta vara på den :)

      Gilla

  4. Stort Grattis käraste Birgitta till framgångarna!
    Hälsningar och kramar!

    Gilla

  5. Birgitta stort GRATTIS till dina framgångar, jag är så glad över att ha ”hittat” dina recept och din fantastiska ”kokkonststil”…..hoppas att du tar dig tid att framöver börja skriva på den där boken…du vet…om ”den värkiga verkligheten” som så många svenska kvinnor lever i idag och att en kostomläggning kan göra underverk… hjälpa mer än alla piller, som så lättvindligt skrivits ut till oss under åren av den ej ”upplysta” läkarkåren. Kram och Lycka till <3

    Gilla

    • Tack, en sån kommentar kan man bara Gilla :) En sån bok skulle jag verkligen vilja skriva, funderat länge på det. Vore så bra att få dela med mig av min erfarenhet, får se vad förlaget tycker om det i framtiden.

      Gilla

  6. Tråkigt att din gamla chef inte hann läsa om dina framgångar…. Det är så himla kul att det går så bra för dej nu :D Vi får ses efter nästa resa :) Kram Ruttan

    Gilla

    • Hej, min Vän. Ja, han hade behövt se att han inte lyckades knäcka mig totalt, tänk vad jag slet under de här åren och senare i Sundsvall… Nu får jag njuta mer av framgångarna, utan att någon annan tar åt sig äran av min matlagning ;)
      Hade tänkt hälsa på nåt innan jag far, men vi tar det när jag kommer hem, haft lite fullt upp.. Kram tillbaks :)

      Gilla

  7. Vad kul, vilken resa!

    Gilla

  8. Grattis till allt, och Lycka till framöver :) Hälsningar Ann-Katrin

    Gilla

  9. Du verkar ha fullt upp med massor av skojiga saker! Det var kul att se den gamla artikeln och att du fick täppa till käften på din gamla chef.

    Gilla

    • Ja, de har verkligen kommit farande över mig. Väldigt skoj att jobba med sånt som jag brinner för, utan att behöva slita ihjäl mig för en grinig chef. Nu är jag min egen ;))

      Gilla

  10. Saknar dig massor när du inte skriver här.. Men blir ännu gladare varje gång du dyker upp igen! :-D Jag är så hjärtinnerligt glad för din skull Birgitta, du är så värd allt som händer!

    Varma kramar från vedspisen

    Gilla

    • Tack, min allra finaste Fjällvän :) Hoppas min returkram håller värmen ända fram till dig med, det blåser isvindar idag…

      Gilla

  11. Jättekul att få läsa, du är toppen!

    Gilla

  12. Härliga du, fantastiska framgångar som du är mer än väl värd. Glad är jag över att ha lärt känna dig.
    Ta det lugnt med bloggandet, och med allt annat som känns för mycket. Inga krav. Fast du behöver ju inga pekpinnar, du vet själv, det är det bästa för hälsan.
    Och så hoppas jag att det där gamle chefen vet hur fel han hade.
    Ses på lördag! ♥

    Gilla

    • Tack, snälla Janicke. Det är det att jag har så mycket jag skulle vilja skriva här inne, men tiden blir för knapp när andra saker också ska göras. Har bestämt mig för att lämna datorn hemma till veckan, visst är det ett steg i rätt riktning ;) Vi ses! Kram

      Gilla

  13. Ha en skön sommar. Vi är tacksamma för det jobb du gör. Var rädd om dig.

    Gilla

    • Tack detsamma, Laila och Välkommen till mitt kök. Det är så roligt att dela med sig av bra mat, men jag har lärt mig med åren att inte göra mer än jag klarar :)

      Gilla

  14. Jisses vad mycket grejer du håller på med. Förstår helt och fullt att bloggen blir lite efter. Har själv fullt sjå med att få upp mina inlägg eftersom jag har en bebis i mina armar dagarna långa ;-) Lycka till med alla dina roliga uppdrag och ha det så skönt i värmen!

    Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 620 andra följare