Fiskgryta på viltfångad Sik

Vild Fiskgryta

Att äta viltfångad fisk har blivit mer och mer viktigt för mig, precis som att jag också försöker köpa gräsbeteskött.

Även om det kan vara svårt att hitta i alla butiker i en liten stad som Östersund.

Det är bra att välja viltfångad fisk och gräsbeteskött, för att vi ska få i oss optimalt av nyttiga fetter och näringsämnen.

Det finns betydligt mer av den varan i de fiskar och däggdjur som får leva i den miljö de är skapta för.

Sen är ju också levnadsvillkoren och miljön för de djuren så otroligt mycket bättre, än om de föds upp i fiskodlingar eller djurfabriker.

Det är också bra för att förhindra en utfiskning av haven. För att ge de odlade fiskarna den mat de behöver krävs stora mängder fiskmjöl.

Jag har den stora turen att jag har tillgång till fiskevatten med ädelfisk både här i Jämtland och vid min stuga i Dalarna.

Lilla bilden ovan är tagen på utsikten jag har över Fuluälven, som rinner precis bredvid stugan.

Så Du kan förstå att jag har kärleken till det här med naturlig mat med mig från barnsben.

Min Svågers familj har fiskerätt uppe i en fjällsjö, så därifrån får jag varje år gott om fisk.

Jag är väldigt förtjust i lax, som Du kanske märkt av mina recept genom åren.

Tyvärr är det lite svårt att få tag på viltfångad lax, så där har det blivit den odlade.

Jag ska försöka få tag på den vilda nästa gång det är dags att köpa lax,  det känns viktigt att kunna bidra till en ekologisk balans.

Har Du inte tillgång till sik, så går det förstås bra med någon annan fisk till grytan.

Krämig Fiskgryta med Dill 1 port

125 gr skinn och benfri Sik

1 msk Citronsaft

5 cm Purjolök

1/4 Paprika

4 Cocktailtomater

1 Vitlöksklyfta

1 dl Tomatjuice

1 dl Grädde

½ dl Vitt Vin

1 msk Ekologiskt Kokosfett

1 msk Smör

 1 Lagerblad

½ tsk Paprikapulver

Några droppar Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk finhackad Dill

Skär fisken i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt.

Finstrimla purjo, paprika och vitlök. Skär tomaterna i fyra delar.

Bryn grönsakerna i smör och kokosfett. Smaksätt med salt, peppar, lagerblad, paprikapulver och Worcestersauce.

Häll på vin, tomatjuice och grädde. Koka upp och låt småputtra i 15 minuter.

Vänd försiktigt ner fisk och dill, låt bara bli varmt. Smaka av om det behövs mer syra eller sälta.

About these ads

7 kommentarer

  1. åh sik som är så gott..

    • Ja, den är verkligen läcker. Passade fint att värma sig med i vårkylan :)

  2. Jag längtar efter säsongen då vi kan köpa färska abborrar från fiskarn på landet! Sik är underbart. Har fiskat sådan i Insjön en gång och att äta den pinfärsk var ta mig tusan en av de bästa fiskupplevelser jag haft!

  3. Kokosfett är perfekt till matlagning. Tål upphettning bättre än andra fetter också.

    • Hej Kika och Välkommen till mitt kök. Ja, det är ett mycket bra sätt att få i sig det nyttiga fettet. Är själv inte så förtjust att ha det i thé eller kaffe som många gör. I mat blir det bättre :)

  4. I am exploring the Internet as I never have before. I have more time since I reitred. I am reading blogs on many topics, and commenting too. Your blog is not like most of the blogs that I read on the Internet, and I like the style of what you are presenting here. I have started my own blog and website. I have incuded a website and email address. I think it is ok that I incuded them since there seems to be a place to do that. Hope so anyway. TheVeryBest2You 13 9


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 419 andra följare

%d bloggers like this: