Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser

LCHF med mycket grönt

Det har väl inte kunnat undgå någon att det varit en hel del uppmärksamhet kring LCHF på sista tiden.

Den här kostmodellen är mer i ropet än någonsin och mängder av kokböcker publiceras.

Tyvärr verkar de som fortfarande är motståndare till att äta naturlig mat, ha fått för sig att vi inte äter grönsaker.

Något som den som följt min blogg de senaste 2½ åren förstår är helt uppåt väggarna.

Så mycket grönsaker som jag äter nu, sen jag tog bort bröd, pasta, ris och potatis, har jag aldrig gjort tidigare.

Min mat har blivit både mer varierad och betydligt godare, det finns ju så otroligt mycket gott att göra av grönsaker.

För Dig som liksom jag uppskattar mycket vegetariska inslag i LCHF-kosten, kan jag verkligen rekommendera Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser.

Klara har också formgivit den vackra boken och hennes man Hans har tagit de läckra bilderna.

Här kan Du beställa boken hos Bokus.com. Här hittar Du till Klara’s LCHF-blogg, för ännu mer matinspiration.

Jag köpte med mig den här kokboken inför resan till Turkiet, för här frossar jag alltid extra mycket i grönt.

Eftersom jag jobbat 18 år i olika restaurangkök, så har det här med att läsa bra kokböcker och inspireras alltid varit ett stort intresse.

Många tycker att det kan väl inte behövas några fler LCHF-kokböcker, eftersom det är så enkelt att omvandla vanliga recept till mat med lite kolhydrater och mycket fett.

Tvärtom tycker jag, ju mer man läser och lär sig av andras sätt att upptäcka den stora glädjen som finns i att laga naturlig mat av rena råvaror, desto roligare blir det.

Klara har gett ut många kokböcker genom åren, först GI men för några år sedan upptäckte hon att det går att må ännu mycket bättre av att utesluta gluten och gick då över till LCHF.

En liknande väg som min och många andra som hittat till LCHF-kosten.

Boken inleds med några kapitel om Klara’s egen historia kring sin hälsoresa och följs sen av goda råd för hur just Du kan må bättre, genom att dra ner på kolhydraterna.

Olika goda frukostförslag och ett mycket intressant LCHF-bröd kommer först bland recepten, det ska provbakas när jag kommer hem i mars.

Efter frukosten följer 6 veckors menyer på olika lunch och middagsrätter.

Alla med mindre mängd kolhydrater och mer av naturliga fetter och proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, ost, frön och nötter. Med en stor andel läckra grönsaker till.

Här skapas verkligen mängder med variation och matglädje. En helt annan LCHF-kost alltså, än mest bara kött, smör och ägg.

Visst finns det några få som mår gott av att äta även på det viset, men de är i minoritet i LCHF-sammanhang.

Det finns ju å andra sidan de som mest lever på pizza och läsk, det är för mig betydligt mer extremt.

Jag lagade en god ugnsomelett med spenat från boken, perfekt som en lätt lunchrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Som lunch blir den lagom för 2-3 portioner.

Jag använde färsk bladspenat från grönsaksmarknaden och blandade yoghurt och grädde istället för crème fraiche, som inte finns här i Alanya.

Ugnsomelett med Spenat à la Klara Desser

1 gul Lök

300 gr fryst Spenat

Smör eller Olja till stekning

Salt och Peppar

1 krm Muskotnöt

4 Ägg

2 dl Crème Fraiche

200 gr smakrik Hårdost

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken fint. Tina spenaten och krama ur den.

Fräs spenat och lök i en stekpanna eller kastrull, krydda med salt, peppar och muskot.

Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke. Riv osten och blanda med den frästa spenaten och ägg och crème fraiche-smeten.

Häll smeten i en ugnsfast form. Grädda ugnsomeletten ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/02/16/naringsrik-och-naturlig-lchf-av-klara-desser/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Mmm, jag har bestämt blivit beroende av din blogg… Ikväll har jag först lagat Klara Dessers goda spenat-ugnsstanning, och sen den där underbara kycklingsoppan- och nu har jag dessutom hällt i gurkmeja, så att färgen blir den rätta! Tack för att du delar med dig så generöst!

    Dina bilder är verkligen fin-fina, får jag fråga vilken kamera och vilket/vilka objektiv du använder dig av? Belysningen på rätterna är suverän, använder du skärmar, extrabelysning mm?

    • Det är väl härligt med ett så nyttigt beroende, naturlig mat 😉 Så roligt att höra att du tycker om mina recept.
      Jag är en glad fotoamatör, som klarar mig med en liten Canon Ixus 95IS. Den är perfekt att ta till, alltid med i fickan och den tar riktigt bra bilder. Använder bara det naturliga solljuset eller vanlig inomhusbelysning om jag tar bilderna inne, har ingen som helst kunskap när det gäller mer avancerad fotoutrustning.
      Men det var väldigt skoj att se ett fullfjädrat fotoproffs jobba med min mat i somras. Micke Eriksson http://www.mindustries.se/ som tog bilderna till LCHF för seniorer lärde mig några små, enkla knep jag haft nytta av. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/08/27/lchf-for-seniorer-ar-fardigskriven/

  2. Tack för bra kokbokstips!

  3. Visst blir man less på alla ”experter” som ”vet” att vi förstör miljön med den stora mängd protein vi äter(??), samt all näringsbrist vi får eftersom vi inte äter grönsaker(??). Jag håller med dig, så mycket grönsaker som jag äter nu har jag inte ätit i hela mitt liv innan. 🙂

    • Visst är det så. Vi får hjälpas åt på alla sätt att sprida det här, att vi faktiskt äter annat än bara en massa proteiner och fett. Men välutbildade professorer borde väl kunna läsa på vad LCHF egentligen innebär, innan de kommer med så mycket negativ kritik??..

  4. Det ser gott ut!! 😀 Kommer definitivt att prova, men då med mera kryddor som trollar bort äggsmaken…!! Tänk att det ska vara så himla svårt att lära sig tycka om ägg!! Men jag kämpar på…!! 😛

    • Osten gjorde sitt till också, för att kamouflera. De Turkiska äggen smakar annars så mycket bättre än de Svenska, se bara på färgen de ger 🙂

      • Ja, en god ost förgyller verkligen äggrecept!! 😀
        Jag kan tänka mig att ni har fina ägg där du är – från frigående, lyckliga höns!! Andra ägg borde inte ens finnas!!

      • Jag hade en Gouda med grönpeppar i, den satte mycket smak på anrättningen. Äggen köper jag direkt av hönsägarna på marknaderna, färskare och bättre kan de inte bli 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.