Entrecôte med Örtsmörsås

En god köttbit med sås

Höjden av njutning för många, är väl en saftig köttbit med Bearnaisesås.

Det var en av de rätter som sålde bäst under mina 18 restaurangår på 80- och 90-talet.

På den tiden slog jag ofta bearnaise på 30 äggulor, gissa om det gav rejäla armmuskler.

I den kost jag  äter sen 3 år, som går under bokstavsbenämningen LCHF, är just en köttbit och en smörsås på äggulor synonymt med rena hälsokosten.

Gräsbeteskött och ekologiskt odlade ägg ger oss gott om omega-3 och andra näringsämnen som fallit bort i matindustrins fotspår.

En del av kostmodellens förespråkare äter mest bara kött, smör och ägg, då är det desto viktigare att deras val faller just på naturligt odlad mat.

Jag och många med mig, njuter av en tallrik där det också får plats mycket grönsaker, som ger viktiga vitaminer och mineraler.

Potatisen, riset, pastan och brödet är numera ett minne blott i min tallriksmodell, men gott om grönt får alltid ackompanjera mina måltider.

Så kommer det att förbli, kan inte tänka mig att leva endast på animaliska produkter.

För mig är det helt enkelt naturlig mat som gäller, sånt som vi ätit i alla tider. Konstgjord mat med artificiella aromer hamnar aldrig i min kundvagn.

Har tänkt en del på det här med olika benämningar på koster och dieter. LCHF, LC, GI, Atkins, Paleo är ju nästan samma sak.

Vi vill alla inom dessa områden äta så ursprunglig och obehandlad mat som möjligt, som dessutom håller oss mätta länge.

Alltså en kost med få kolhydrater och rik på bra proteiner och nyttiga fetter.

Då betyder inte en samling bokstäver så mycket för att beskriva vad jag har på tallriken, det enklaste blir att framhålla att jag äter naturlig mat utan tillsatser.

Den mat vi alla är anpassade att äta, genom årtusenden av generationer.

Vill Du få tillgång till ännu fler recept på mat med lite kolhydrater, så gå in på LCHFrecept.com.

Där hittar Du nu också 3 recept från min kokbok LCHF för seniorer.

Boken var också med hos Malou på hennes program Efter Tio igår.

Alexandra Zazzi pratar om flera nya LCHF-böcker, Här kan Du se inslaget. Det var verkligen riktigt kul att se min bok på TV.

Örtsmörsås med Paprika

3 Ekologiska Äggulor

200 gr Smör

1 msk Balsamvinäger

1 msk pressad Citron

2 msk hackad Persilja

1 msk hackad Timjan

½ finhackad Röd Paprika

Havssalt och Chiliflingor efter smak

Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten.

Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.

Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.

Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra. Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan.

Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.

Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle. Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.

Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft. Rör ner hackade örter och paprika.

Servera såsen till Entrecôte och smörstekta Champignoner med grön Paprika.

Vill Du ha tips på hur Du ska steka en köttbit, så titta in Här.

Du kan också vispa äggen i en bunke i varmt vattenbad, men det tycker jag blir för krångligt till en så här liten sats.

Beskrivning på det hittar Du här, i mitt recept på Bearnaisesås.

About these ads

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/01/26/entrecote-med-ortsmorsas/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

23 kommentarerLämna en kommentar

  1. [...] Vill Du ha receptet på örtsmörsåsen på bilden, så finns det Här. [...]

    Gilla

  2. [...] Vill Du ha receptet på örtsmörsåsen på bilden, så finns det Här. [...]

    Gilla

  3. [...] Örtsmörsås [...]

    Gilla

  4. [...] jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt [...]

    Gilla

  5. [...] Entrecôte med Örtsmörsås « Birgitta Höglund´s Mat [...]

    Gilla

  6. Ha, ha, ha… här är det fredagsmys må jag säga.
    Man riktigt hör hur smörbollarna både yr och viner omkring i luften.

    Gilla

  7. Ha ha ha ha!!! Du med Birgitta, du med!!! :P

    Gilla

    • Vad vi smörar för varann ;)

      Gilla

      • Ha ha ha!! Ja, va duktiga vi är!! :D Tur att det inte är margarin!! Det hade inte varit lika kul..!! :P

        Gilla

  8. PERFEKT!

    Har fyra härligt marmorerade skivor entrecote här! De väntar på att bli fredagsmiddag. En påse skogschaminjoner ska putsas, de är tänkta att hamna på tallriken i form av falska sniglar, fyllda med vitlök, persilja och Valio-smör. (Jag suckade över att det bara fanns osaltat på smörhyllan på Ica Globen och en i personalen råkade höra mig och sprang genast iväg och hämtade två paket normalsaltat åt mig. I svamphattarna tar jag dock extrasaltat, det hade jag redan hemma.)
    I bakhuvudet puttrade lite vaga planer på att göra en örtsås och vips blev ju de planerna konkreta!

    Till det ska vi dessutom ha rostad sötpotatis och rostade långa fina sötpaprikor (lite i sötaste laget, de sistnämnda, men det är ju ändå fredag!). Tack för en lyckad matchning med mina planer! Ha ett skönt veckoslut nu!

    Gilla

    • Vad roligt att höra att mina ingredienser stämde så väl med dina :) Här har vi ett helt osaltat smör, som är det godaste jag smakat, från Pinar. Den syran gör att det smakar gott precis som det är till en köttbit eller på ett frökex. Turkarna är mycket duktiga på det här med smör och fet mat.
      Ha en riktigt fin helg. Kram :)

      Gilla

      • Ojojojoj, vad gott det blev och vilket beröm jag fick!

        Vispade ur stekpannan med grädde och hade i lite cayennepeppar och andra örter än i smörsåsen och som det åts!!!! Trodde det skulle bli lite över men icke! Svamphattarna hade gott kunnat var många flera, liksom sötpaprikan. Vilken middag!!!

        Hade man haft potatis till hade man varit sprängmätt och däst. Nu är vi alla bara nöjda och belåtna, snälla och fånleende blida.

        Tack ännu en gång. Det var definitivt inte sista gången jag följde ditt såsrecept till punkt och pricka!

        Kram!

        Gilla

      • Vad glad jag blir, härligt att mitt recept blev så uppskattat hos er :) Precis som du säger, med potatis till skulle en sån här rätt bli hemskt mättande, med paltkoma som följd. Nu mår vi riktigt gott och får energi istället. Kram

        Gilla

  9. Det där såg väldigt gott ut med den såsen. Jag bokmärker för att testa senare.
    Hoppas du har det riktigt bra nu, långt där borta. Vi har äntligen fått lite mer snö men antar att du inte är avundsjuk ;)
    Kram!

    Gilla

    • Tack, hoppas ni kommer att tycka om den lika mycket som vi. Jag ser snöklädda berg från balkongen, det räcker för mig ;) Kram tillbaks

      Gilla

      • Grrr! Kastar en snöboll på dig!!! :D

        Gilla

      • Oj, det var bara ett litet hagelkorn kvar när den kom fram ;)

        Gilla

  10. naturlig mat är god mat:)

    Gilla

  11. Man kan verkligen säga att du tar dig fram i gräddfilen…!! :P
    Förstår att det måste kännas roligt att få se sin bok på TV!! :D
    Because you’re worth it!! :D

    Gilla

    • Thank’s, You are so kind, Anneli :) Jag har ju kommit mig upp i smöret, kan man kanske också påstå ;)

      Gilla

      • Ja verkligen!! Det är FETT kul!! :P He he he…!!

        Gilla

      • Vad du är fyndig. En ren oljefyndighet ;)

        Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 723 andra följare